Κρήτη

Κωνσταντίνος Δεμέτζος: Ο διακεκριμένος κρητικός επιστήμονας στο Ράδιο Κρήτη

κωνσταντίνος δεμέτζος

Mεγάλη διάκριση για κορυφαίο επιστήμονα με καταγωγή από την Κρήτη, γεμίζει για μια ακόμα φορά με υπερηφάνεια το νησί.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών εξέλεξε τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Δεμέτζο, με καταγωγή από τη Φουρνή Λασιθίου, ως τακτικό μέλος στην Τάξη των Φυσικών Επιστημών, με την προταση του να έρχεται τόσο από Έλληνες όσο και από Ευρωπαίους καθηγητές.

Ο Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος είναι από το 2013 μέχρι σήμερα διευθυντής του Eργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ).

Το σπουδαίο επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται γύρω από τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας με στόχο καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια, ενω η  Ακαδημία Αθηνών το 2018 τον είχε βραβεύσει για την συμβολή του στην επιστήμη.

Το Ράδιο Κρήτη είχε την τιμή σήμερα, μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη να φιλοξενήσει τον διακεκριιμένο κρητικό επιστήμονα ο οποιος μίλησε για την εκλογή του, λεγοντας οτι "το να εκλεγεί κάποιος είναι μεγάλη τιμή τοσο προσωπική όσο και για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και με άλλους επιστήμονες και μέσα από συνέδρια υψηλού επιπέδου τίθενται ζητήματα διεπιστημονικότητας, έχοντας παράλληλα 33 νόμπελ στις τάξεις της."

Αναφερόμενος κατόπιν στην πανδημία του κορωνοϊού ο κος Δεμέτζος, εξήγησε ότι έννοιες όπως η κβαντική και η νανοτεχνολογία αναδείχθηκαν μέσα από την πανδημία, μέσα από τα εμβόλια κατά της νόσου, ωστόσο η τεχνολογία αυτή είχε αναπτυχθεί ήδη πολύ νωρίτερα.

Όπως αναφορικά με τα εμβόλια RNA και το κατά πόσο μπορεού να επηρεάσουν το γενετικό μας υλίκό, είπε ότι  το 2000 εγινε η αποτύπωση του ανθρώπινου γονιδιώματος και αυτό ενεργοποίησε  την τεχνολογία να διαλέγει ποια γονίδια δίνουν συγκεκριμένη πληροφορία. "Τώρα, μπορούμε να πάρουμε την πληροφορία και να τη μεταφράσουμε στην πρωτεϊνη του ιού. Με τον τροπο αυτο ο οργανισμος ενεργοποιεί αντισώματα για να αντιμετωπίσει την εισβολη του ιού, συνεπώς ένα εμβόλιο RNA  δε μπορεί να αλλάξει το γενετικό μας υλικό"

Στη συνέχεια ο καθηγητής ερωτώμενος για τις παρενέργειες του εμβολίου της Astrazeneca, τόνισε πως οποιοδήποτε φάρμακο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν εχουν διαπιστωθεί κατα την επιστημονική μελέτη, άρα σίγουρα θα υπάρξουν και με αυτό, ωστόσο αυτές είναι πολύ σπάνιες, λόγω της υψηλής τεχνολογίας του εμβολίου, ενώ κλείνοντας σημείωσε πως το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινοτητα εν μεσω πανδημίας, είναι το πώς θα καταφέρουν οι επιστήμονες να διώξουν το φόβο του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο.

Ειδήσεις σήμερα

Επιστρέφει στη Σούδα το κομβόι με τις ανεμογεννήτριες

7η ΥΠΕ: Ενημέρωση για την αιμοδοσία μέσω QR εικονιδίου

Κρήτη: Ψάχνουν σε στεριά και θάλασσα την 29χρονη!

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε