Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Κόλαση" η ζωή στο κέντρο του Ηρακλείου, λόγω ηχορύπανσης

dj
 clock 09:05 | 16/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε μια σοβαρή καταγγελία για το καθεστώς έκδοσης αδειών ως προς την διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων από μαγαζάτορες στο Ηράκλειο προχωρούν οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης, που χρόνια τώρα βρίσκονται σε αντιδικία με τους καταστηματάρχες για τα ζητήματα των συνθηκών ζωής στην περιοχή. Όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι "Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης", αναζητώντας τη διαδικασία για την έκδοση αδειών κατάληψη υπαίθριων χώρων με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαπίστωσαν πως πολύ απλά οι άδειες αυτές δεν εκδίδονται ποτέ...
 
Η «έρευνα» των κατοίκων ξεκίνησε μετά από επώνυμη καταγγελία 18 κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για την όχληση από υπαίθριες εκδηλώσεις στις οδούς Μιλάτου, Κοραή και Σαρανταπόρου. Στην ανακοίνωσή τους οι "Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης περιγράφουν πλέον διεξοδικά την διαδικασία έκδοσης των αδειών αυτών, η οποία, σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν, έχει ως εξής:
 
«Ο εκάστοτε καταστηματάρχης καταθέτει στο Δήμο σχετική αίτηση για λήψη άδειας για την εκδήλωση. Αναφέρει το λόγο που τη ζητάει (π.χ. εγκαίνια καταστήματος, παρουσίαση προϊόντων, παρουσίαση υπηρεσιών), καθώς και το χρονικό διάστημα με την ώρα έναρξης και λήξης. Στο χρονικό διάστημα που ζητά φυσικά ο κάθε επιχειρηματίας πράττει κατά βούληση  αφού βάζει όσες και όποιες  ώρες τον συμφέρουν, αδιαφορώντας για την όχληση που θα προκαλέσει στους κατοίκους. Η δεύτερη φάση της διαδικασίας, όμως, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον!  
 
Τι θα έπρεπε να γίνεται (η σωστή διαδικασία): Ο εκάστοτε επιχειρηματίας παραλαμβάνει την εγκεκριμένη από το δήμο άδεια με τους όρους και φυσικά τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται σε αυτή. Αναγράφονται οι λεπτομέρειες καθώς και σαφέστατα το ωράριο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Αν ο δήμος γνωρίζει το μέγεθος της όχλησης όπως π.χ. για το αν θα υπάρχει  μουσική σε πολύ υψηλές εντάσεις σε εξωτερικό χώρο μέσα σε κατοικημένη περιοχή, το ωράριο φυσικά δεν καθορίζεται  όπως θα  το ήθελε ο καταστηματάρχης αλλά ελεγχόμενο εντός ορίων κοινής ησυχίας (σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη). Παράλληλα ο επιχειρηματίας καταβάλει ένα ποσό σαν ενοίκιο για την παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου (όπως καταβάλουμε όλοι κάποια τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων). Με την εξόφληση λοιπόν του ποσού και με την αποδοχή των όρων, τίθεται σε ισχύ η άδεια.
 
Τι γίνεται ως τώρα: Ο καταστηματάρχης θεωρεί ότι με την αίτηση και μόνο αυτομάτως του χορηγείται και η άδεια και μάλιστα με τους όρους που αυτός ζητάει! Δεν τον νοιάζει φυσικά αν ξεσηκώσει μερικές δεκάδες σπίτια,  γιατί έχει να γεμίσει την τσέπη του... Για ώρες κοινής ησυχίας και εφαρμογή των νόμων ούτε λόγος φυσικά! Μια απλή δικαιολογία σίγουρα θα την έχει όταν του αρχίσουν τα παράπονα... Φροντίζει και πλησιάζει διπλανούς καταστηματάρχες προσφέροντάς τους θέση σε μια αφίσα και γιατί όχι παίρνοντας και μια χορηγία για να αποφύγει τα "συναδελφικά" παράπονα, σύμφωνα με την παροιμία «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Η άδεια μένει στο συρτάρι του δήμου αφού ποτέ δεν παραλαμβάνεται από τον ενδιαφερόμενο, το κόστος χρήσης για την κατάληψη του χώρου δεν καταβάλλεται ποτέ, και φυσικά το πάρτι γίνεται με αυτοσχέδιους κανόνες και χωρίς κανένα έλεγχο.  Όταν αρχίσουν τα παράπονα, ο μεν δήμος δεν αναγνωρίζει ευθύνη αφού η άδεια δεν έχει επιδοθεί ποτέ, ενώ οι μαγαζάτορες κάνουν τη δουλειά τους θεωρώντας ότι ο δήμος δεν τους χάλασε το χατίρι και ρίχνουν σε αυτόν το φταίξιμο...»
 
Οι "Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης" τονίζουν πως έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και πως έχουν ήδη διαπιστώσει πόσες εκδηλώσεις έγιναν για τις οποίες δεν γνώριζε τίποτα ο δήμος και φυσικά δεν είχε δώσει άδεια...
 
Η αρχική καταγγελία
 
Πριν από λίγες ημέρες, 18 κάτοικοι του Κέντρου του Ηρακλείου και συγκεκριμένα των οδών Μιλάτου, Κοραή και Σαρανταπόρου, είχαν προχωρήσει σε ενυπόγραφη καταγγελία ως προς τη διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων, με τον χαρακτήρα "Street party" από καταστήματα της περιοχής. Όπως ανέφεραν στην καταγγελία η νέα μόδα στο κέντρο του Ηρακλείου περιλαμβάνει πολύωρες μουσικές εκδηλώσεις, όχι μέσα στα καταστήματα αλλά έξω από αυτά στους υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Όπως ανέφεραν μάλιστα, διοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών είναι όχι μόνο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ) αλλά και άλλα εμπορικά καταστήματα όπως κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής κτλ.
 
Την καταγγελία τους οι κάτοικοι την είχαν απευθύνει στις 2 Νοεμβρίου προς τον Δήμο Ηρακλείου, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της πόλεως Ηρακλείου, στην Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντολογικής Υγιεινής και στον Συνήγορο του Πολίτη. Μεταξύ άλλων ζητούσαν την πολύ προσεκτική έκδοση αδειών για υπαίθριες εκδηλώσεις, τονίζοντας πως μπορούν να δεχτούν μια μικρή γιορτή σε λογικές εντάσεις με διάρκεια δύο-τρεις ώρες, όχι όμως μια εκδήλωση διάρκειας εφτά και οχτώ ωρών με εντάσεις που παραπέμπουν σε νυχτερινό κέντρο μπροστά στα σπίτια τους. «Οι περισσότεροι κάτοικοι είμαστε εργαζόμενοι ή άτομα μεγάλης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας και εξαιτίας του προβλήματος στερούμαστε  οποιοδήποτε δικαίωμα στην ξεκούραση. Αλλά και τα παιδιά μας δεν καταφέρνουν πολλές φορές καν να μελετήσουν τα μαθήματά τους, ή να κοιμηθούν προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το σχολείο τους την επόμενη μέρα» ανέφεραν οι 18 κάτοικοι στην επώνυμη καταγγελία τους. .
 
Ωστόσο, στην πορεία, σύμφωνα με τη νεώτερη καταγγελία και το... ρεπορτάζ των ίδιων των κατοίκων αποδείχτηκε πως τα street parties γίνονται χωρίς καν να έχει εκδοθεί άδεια από τον Δήμο Ηρακλείου και χωρίς κανένας να ελέγχει τους όρους διεξαγωγής των υπαίθριων αυτών εκδηλώσεων.
 
Μετά από όλα τα παραπάνω απαιτούνται πλέον σαφείς απαντήσεις και από τους υπευθύνους του Δήμου Ηρακλείου, τόσο για το θέμα της ανεξέλεγκτης ηχορύπανσης, όσο και γαι την απώλεια εσόδων εφόσον ευσταθεί η καταγγελία ότι δεν καταβάλλεται ποτέ το αντίτιμο για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου.
 
Μάριος Διονέλλης
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis