Κρήτη

ΚΝΕ: Nα παρθούν μέτρα για την τραγική κατάσταση στα Δ.ΙΕΚ της Κρήτης

ΙΕΚ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Δ.ΙΕΚ της Κρήτης .

Όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου:

"Το ότι υπάρχουν  Κρούσματα σε ΙΕΚ στο Ηράκλειο χωρίς να παίρνωνται όλα τα αναγκαία μέτρα και κλείσιμο του ΙΕΚ στα Χανιά λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας είναι το αποκορύφωμα της κατάστασης που επικρατεί.

Ήδη με την ανακοίνωση και τον Οδηγητή οργανώνεται πλατιά εξόρμηση στις σχολές. Επόμενες
περιοδείες των στελεχών της οργάνωσης είναι προγραμματισμένες

Την Πέμπτη 22/10
• Στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ηράκλειου
• Στο ΔΙΕΚ Χανιων

Την Παρασκευή 23/10
• Στο 1ο ΔΙΕΚ Ηράκλειου
• Στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Χανίων

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Μετά από μία μόλις εβδομάδα λειτουργίας οι φόβοι μας αλλά και οι διεκδικήσεις που έχουμε θέσει από την αρχή της πανδημίας επιβεβαιώνονται...
...ήδη καταγράφουμε το πρώτο κρούσμα σε δημόσιο ΙΕΚ στην Περιοχή στο Ηράκλειο!
...προχωράνε σε αναστολή λειτουργίας το Δημόσιο ΙΕΚ Χανιών επειδή δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας!
...ενώ από την πρώτη μέρα οι διευθυντές έσπευσαν να ρίξουν την ευθύνη στους σπουδαστές για τον απαραίτητο εξοπλισμό «στην περίπτωση που χρειαστεί» να γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν «προέκυψε»... είναι ακόμα ένα αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης που έχει ευθύνη για το φούντωμα της πανδημίας αφού την ίδια ώρα που δίνει δισεκατομμύρια σε μεγάλους επιχειρηματικού ομίλους, υλοποιεί βήμα-βήμα τις απαιτήσεις τους, δεν έχει πάρει κανέναν ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής μας...

Φυσικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα από την τραγική αυτή κατάσταση που έγινε πραγματικότητα σε μια μόλις εβδομάδα ανοιχτών σχολών! ....αφού οι σπουδαστές στριμώχνονται στα Μέσα Μαζικής
Μεταφοράς στο Ηράκλειο του «επιπέδου 3» στην κλίμακα επικινδυνότητας για την πανδημία και στις
αίθουσες, αφού οι καθηγητές που έχουν προσληφθεί δεν επαρκούν ώστε να χωριστούν τα τμήματα
προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τμήματα με 25-30 παιδιά ανά
αίθουσα. Τι περίμεναν δηλαδή; Τέλος, το κερασάκι στην τούρτα, να μας μιλάνε για «καθυστέρηση»
προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας στην καρδιά του Κορονοϊού στα Χανιά... Μας κοροϊδεύουν;

Να ανοίξουν τώρα οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας!

Δεν ανεχόμαστε ακόμα μια φορά να πληρώσουμε εμείς, η ζωή μας, το δικαίωμα στην μόρφωσή μας και την δουλειά μας τα σπασμένα μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ακριβώς επειδή δεν έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα!

Το να εξασφαλιστεί το άνοιγμα των των σχολών, και ταυτόχρονα η λειτουργία τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι κάτι απόλυτα ρεαλιστικό αλλά απαιτεί ΤΩΡΑ:

Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών και μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τη κρατική χρηματοδότηση για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις).

Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων. Επισκευή - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, σχεδιασμός για αξιοποίηση χώρων των Δήμων και της Περιφέρειας ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις σε αίθουσες και εργαστήρια.

Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές. Να έχουν όλοι οι σπουδαστές πάσο για δωρεάν μετακινήσεις

Να εξασφαλιστεί δωρεάν τεστ Covid-19 για όλους τους σπουδαστές με ευθύνη κράτους όχι μόνο σε όσους ήρθαν σε επαφή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών και επιπτώσεις στην πρακτική και στο μάθημα (απουσίες, κλπ.)

Κατάργηση της εγκυκλίου του υπ. Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο.

Ως εδώ! Ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρα μας, καμιά αναμονή, καμία εμπιστοσύνη στο κράτος τους !

Έχουμε αρνητική περσυνή πείρα των ΙΕΚ σε σχέση με τα διαδικτυακά μαθήματα δεν την ξεχνάμε.

Υπάρχουν μια σειρά δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι σπουδαστές καθώς πολλοί από μας δεν
έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό (υπολογιστή, internet κλπ), τα εργαστήρια και οι πρακτικές που
έμειναν στον αέρα. Το κράτος και οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα προκειμένου έγκαιρα αυτά να λυθούν, αντίθετα ρίχνουν την ευθύνη στους σπουδαστές.

- Tην ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στην νεολαία για την «ανευθυνότητά της» αφού μαζεύεται στις πλατείες μετά τις 12 που κλεινού τα μαγαζιά...... μας στοιβάζουν στις αίθουσες χωρίς μέτρα αποστάσεις, και συχνή απολύμανση όπως προβλέπετε.

- Την ίδια ώρα που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για επαρκή εξοπλισμό για τα εργαστήρια, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώνεται επαρκή εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να σπάνε σε
ολιγάριθμά τα τμήματα και καθαρίστριες , την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν χρήματα για υποτυπώδη
συντήρηση του κτηρίου...... η κυβέρνηση επιδοτεί «την εργασία αντί την ανεργία» δίνοντας ζεστό χρήμα από τα χρήματα των γονιών μας στους επιχειρηματίες! επι της ουσίας τους πληρώνουμε για να μας προσλάβουν!

Ταυτόχρονα, «διαφημίζουν» το νέο νομοσχέδιο για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, το οποίο έχει υπαγορευτεί και συνταχτεί μέσα στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων! Μας θέλουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας μας από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Η ατομική μας ευθύνη είναι ο αγώνας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Έχουμε πείρα! Όσο συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελπίδα μας στο αστικό κράτος, στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει. δυναμώνει η οργάνωση, ο αγώνας, η διεκδίκηση μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας! Για παράδειγμα μέσα στην καραντίνα έχουμε την πείρα από την οργάνωση των σπουδαστών του συλλόγου Αττικής των Δημοσίων ΙΕΚ που κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις να πάρουν τα 800 ευρώ του επιδόματος ενίσχυσης για όλους τους σπουδαστές.

Ήρθε πια ο καιρός να πιστέψουμε στη δύναμή μας! Τώρα χρειάζεται να ανέβει το αίσθημα πρωτοβουλίας η αποφασιστικότητα. Να αναζητηθούν και νέες μορφές. Να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις στους προαύλιου χώρους, συγκεντρώνουμε τα αιτήματα μας και να προετοιμαστούν κινητοποιήσεις, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, επιτροπές τμημάτων, σύλλογοι!

Με την ΚΝΕ στεκόμαστε απέναντι στα «δύσκολα» με ψηλά το κεφάλι, δίνουμε τις πιο όμορφες μάχες για να νικήσει η ζωή. Σήμερα στον 21 ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα και με ασφάλεια, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, να παίρνουμε ολοκληρωμένη γνώση για το αντικείμενό μας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα, να μην στέκεται ανήμπορη και εκτεθειμένη η ανθρωπότητα απέναντι σε έναν ιό...Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όσους μας στερούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουμε όπως επιτάσσει η εποχή μας, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ενάντια στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας που κριτήριο των πάντων είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!."

Πολιτικό Παρασκήνιο

Δημοσκόπηση MRB: Στο 15,9% το προβάδισμα της ΝΔ

δημοσκόπηση

Με 15,9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η MRB για λογαριασμό του Star.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 37,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, το Κίνημα Αλλαγής 5,7%, το ΚΚΕ 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,2% και το ΜέΡΑ25 2,7%.

Η έρευνα ασχολείται και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, όπου ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μας βρίσκει σε καλύτερη κατάσταση, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Οι περισσότεροι πολίτες αποδίδουν το δεύτερο κύμα στα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό και ακολουθούν η απειθαρχία στα μέτρα, τα μέσα μεταφοράς, ο συνωστισμός στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Το 56% θεωρεί ότι το σύστημα υγείας σίγουρα/μάλλον θα τα καταφέρει τελικά, αν και το 64% θεωρεί λίγο ή καθόλου αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Το 52,1% απαντά «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα εάν θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ενώ δύο στους τρεις θεωρεί ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει τον κορωνοϊό.