Κρήτη

Κεγκέρογλου: Έφερε στη Βουλή πέντε θέματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Βασίλης Κεγκέρογλου

Πέντε θέματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης
Κεγκέρογλου μετά την ενημέρωση που είχε από τον Δήμαρχο, την Δημοτική Αρχή αλλά και την Πρόεδρο της Κοινότητας Καστελίου. Συγκεκριμένα, κατέθεσε δέσμη ερωτήσεων προς τους
αρμόδιους υπουργούς για την δρομολόγηση λύσεων σε θέματα που προκύπτουν από την
δημιουργία του μεγάλου έργου του νέου διεθνούς αεροδρομίου και την αύξηση του πληθυσμού
που εργάζεται αλλά και θα κατοικεί μόνιμα στην περιοχή.

Οι ερωτήσεις αφορούν:

1. Την ολοκλήρωση του Χωρικού Σχεδίου για το Δήμου Μινώα πεδιάδας και την ολοκλήρωση των
πολεοδομικών σχεδίων Αρκαλοχωρίου, Καστελίου
2. Την κατασκευή νέων σύγχρονων κτιρίων για το δημοτικό σχολείο Καστελλίου αλλά και το
νηπιαγωγείο
3. Την αναβάθμιση και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καστελίου
4. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων του βιολογικού καθαρισμού Καστελλίου και την εξέταση
της πρότασης να ενταχθεί η διαχείριση των υγρών αποβλήτων του Καστελλίου στο βιολογικό του
αεροδρομίου και
5. Την προώθηση της κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Καστελίου.

Αναλυτικά τα κείμενα των ερωτήσεων έχουν ως εξής:

1. Χωρικό Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Πολεοδομικά Σχέδια Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Θραψανού.
Η κατασκευή και η λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, θα δημιουργήσει νέο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο με ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων. Η αύξηση της απασχόλησης, της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή θα οδηγήσει σε οικιστική έκρηξη και προκειμένου να μην δημιουργηθούν φαινόμενα άναρχης ανάπτυξης, πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν ο Χωρικός σχεδιασμός Δήμου Μινώα Πεδιάδας και τα Πολεοδομικά Σχέδια Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Θραψανού.

Επειδή η εκπόνηση ΣΧΟΑΑΠ ή Χωρικού δεν καταστεί δυνατή τα προηγούμενα χρόνια παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, μας λόγω συγκεκριμένων αιτίων αλλά και τα Πολεοδομικά Σχέδια μεγάλων οικισμών της περιοχής Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Θραψανού, δεν έχουν ολοκληρωθεί ή ξεκινήσει

Ερωτάστε κκ Υπουργοί
1. Ολοκληρώθηκε η α’ φάση εκπόνησης του Χωρικού σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας όπως είχατε δεσμευτεί κατά τη συζήτηση της επίκαιρης Ερώτησης μου;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανάθεσης της εκπόνησης της β’ φάσης του χωρικού;

3. Πότε θα πραγματοποιηθεί η δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο εκπόνησης του Χωρικού, για τις χρήσεις γης της περιοχής;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Αρκαλοχωρίου; Τι θα πράξετε για την ολοκλήρωση και έγκριση του;
5. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για το Πολεοδομικό Σχέδιο Καστελίου και τι θα πράξετε για την ολοκλήρωση και έγκριση του;
6. Υπάρχει βούληση να προωθηθεί πολεοδομικός σχεδιασμός για τον οικισμό Θραψανού;
7. Τι άλλο θα πράξετε για τα παραπάνω θέματα και  Παρακαλώ να καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής τα σχετικά έγγραφα των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών τόσο για την εκπόνηση όσο και για την έγκριση των παραπάνω σχεδίων.

2. Άμεση ανάγκη για μελέτη και κατασκευή νέου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στο Καστέλι
του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Το Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι στην καρδιά της περιοχής που υποδέχεται το μεγάλο έργο του νέου διεθνούς Αεροδρομίου, η κατασκευή του οποίου ήδη ξεκίνησε προκαλώντας από το πρώτο κιόλας διάστημα αύξηση των κατοίκων λόγω εργαζομένων στα έργα αλλά και των επαγγελματιών που σχετίζονται με αυτά, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά την λειτουργία του, οπότε αναμένεται και μόνιμη εγκατάσταση οικογενειών.

Η σχολική στέγη και ιδιαίτερα το κτήριο του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Καστελίου είναι σε άθλια κατάσταση αφού έχουν κατασκευαστεί πριν πολλές δεκαετίες και η αύξηση των αναγκών επιχειρείται κάθε φορά με προκατασκευασμένες αίθουσες με αποτέλεσμα το Δημοτικό σήμερα να στεγάζεται σε τρία διαφορετικά «κτήρια».

Επειδή με την κατάσταση αυτή «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να μελετήσει και να κατασκευάσει νέα κτήρια και επειδή το Καστέλι έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κτήριο τόσο για το (12θέσιο σήμερα) Δημοτικό αλλά και για το 3θέσιο νηπιαγωγείο τα οποία θα κληθούν τα επόμενα χρόνια να φιλοξενήσουν πολύ περισσότερα παιδιά και επειδή ο Δήμος μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμιά πρόσθετη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα παρότι υποδέχεται το μεγάλο έργο του νέου αεροδρομίου το οποίο προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Ερωτάστε κ Υπουργοί
Προτίθεστε να συνεννοηθείτε και να αναλάβετε τις ευθύνες σας για να χρηματοδοτήσετε την μελέτη και στη συνέχεια να φροντίσετε για την ένταξη σε πρόγραμμα της κατασκευής των κτηρίων για το δημοτικό, το νηπιαγωγείο ή θα επιβεβαιώσετε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα Υπουργεία, είναι να κατασκευάσουν το αεροδρόμιο που θα επιλύσει το θέμα των αερομεταφορών της Κρήτης, αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, τα περισσότερα από τα οποία, προκαλούνται ή μεγεθύνονται από το νέο αεροδρόμιο;

3. Αναβάθμιση και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καστελίου
Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Υποδομών έχει προωθήσει την κατασκευή του μεγάλου έργου του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που έχει ήδη προκαλέσει αύξηση των κατοίκων και λόγω των εργαζομένων και των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται σε σχετικά αντικείμενα και κατ’ επέκταση, προκαλεί αύξηση των αναγκών για υπηρεσίες Υγείας.

Το Κέντρο Υγείας Καστελίου που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή, είναι εδώ και καιρό υποστελεχωμένο και μάλιστα έχοντας την υποχρέωση να εξυπηρετεί ανάγκες και άλλων μονάδων
υγείας, χωρίς πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό για την κάλυψη των σημερινών αναγκών, που συνεχώς αυξάνονται.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην ενδιαφέρεται μόνο για την κατασκευή του μεγάλου έργου του Αεροδρομίου για την επίλυση του προβλήματος των αερομεταφορών, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν και εν προκειμένου για τις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας.

Ερωτάστε κκ Υπουργοί
1. Προτίθεστε να φροντίσετε για την εκπόνηση και χρηματοδότηση της εφαρμογής μιας μελέτης για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καστελίου ώστε αυτό να καλύπτει τις σημερινές αλλά και τις πολύ αυξημένες ανάγκες στο άμεσο μέλλον;
2. Θα φροντίσετε άμεσα για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας με Ιατρικό, Υγειονομικό και Βοηθητικό προσωπικό;

4. Αντιμετώπιση προβλημάτων Βιολογικού Καστελίου και οριστική λύση με ένταξη στο νέο Βιολογικό του Αεροδρομίου

Όπως γνωρίζετε μετά την κύρωση της σχετικής σύμβασης από την Βουλή πριν ένα και πλέον χρόνο προχωρεί η κατασκευή του μεγάλου έργου του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη που έχει ήδη προκαλέσει αύξηση των κατοίκων και λόγω των εργαζομένων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε σχετικά αντικείμενα και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση του μόνιμου πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. Αυτή η εξέλιξη, προκαλεί ταυτόχρονα αύξηση των αναγκών σε όλους τους τομείς.

Σημαντικό πρόβλημα που ήδη υφίσταται και θα ενταθεί αφορά την διαχείριση των υγρών αποβλήτων υπάρχει για το Καστέλι και τους γύρω οικισμούς που εξυπηρετεί ο υφιστάμενος βιολογικός που λειτουργεί με το μοντέλο των φυσικών συστημάτων. Η μελέτη του Αεροδρομίου προβλέπει την λειτουργία Νέου Βιολογικού αλλά δεν προβλέπεται να συνδεθεί με αυτόν το σύστημα υγρών αποβλήτων του Καστελίου αλλά θα συνεχίσει η αυτόνομη λειτουργία του.

Με δεδομένο ότι ο υφιστάμενος Βιολογικός Καστελίου:
α) Είναι μικρής δυναμικότητας και δεν δύναται να εξυπηρετήσει τις αυξημένες σημερινές αλλά πολύ περισσότερο αυριανές και μελλοντικές ανάγκες,
β) Έχει υποστεί σημαντικές φθορές και λόγω πλημμελούς συντήρησης δεν είναι εύκολη πλέον η «επισκευή» του αλλά και η επέκταση τουσύμφωνα με τους ειδικούς και επειδή ο Δήμος Μινώα Πεδιάδα δεν έχει την οικονομική αλλά ούτε την τεχνική δυνατότητα για να δώσει από μόνος του λύση και έχοντας υπόψη ότι η κατασκευή του μεγάλου έργου εκτός από την ωφέλεια για τον τουρισμό και την οικονομία της Κρήτης προκαλεί πλείστα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και σε συσχέτιση με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση για συμπληρωματικές εργασίες

Ερωτάστε κκ Υπουργοί
1. Υπάρχει αποδοχή του προβλήματος;
2. Προτίθεστε να συνεργαστείτε προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα του Βιολογικού Καστελίου;

Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν παρουσιάζετε τα πραγματικά δεδομένα για την πανδημία

μητσοτακης βουλη.jpg

Στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, απαντάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας τα περαστικά όλης της κυβέρνησης στη Φώφη Γεννηματά για την περιπέτεια της υγείας της.

Στη συνέχεια είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να είναι αντίπαλοι και όχι εχθροί. Τον κάλεσε να μην προσωποποιεί την επίθεση.

«Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι κάνει τρεις συσκέψεις ανά εβδομάδα για την πανδημία, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Για τους θανάτους
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει άσχημη εικόνα των θανάτων τον τελευταίο μήνα, αλλά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι γενικεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ σε χειρότερη θέση είναι Ιταλία, Βέλγιο, αλλά και Βουλγαρία και Ρουμανία.

Εσφαλμένο χαρακτήρισε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνησιμότητα αν εξαιρεθεί ο κοροναϊός. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει αυτά τα στοιχεία για να τα εξετάσουν οι επιστήμονες.

«Διαστρεβλώνετε τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έπειτα τόνισε ότι 9 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή.

Τόνισε ότι έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία και τις υπόλοιπες ασθένειες πλέον, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν οι ενήλικοι είχαν εμβολιαστεί στο 95%, αντί του 80%, θα είχαμε λίγο πάνω από 50 διασωληνωμένους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει θέμα με το ποσοστό εμβολιασμού σε αντίθεση με τα νησιά. Είπε ακόμα ότι η Κρήτη που αρχικά ήταν πίσω, κάλυψε το χάσμα.

«Η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Πολιτεία θα εξασφαλίσει ασφάλεια, υγεία και ελευθερία για όλους. Και για τους ανεμβολίαστους.

Κριτική στην αντιπολίτευση για «φτηνή αντιπολίτευση»
Η «ρητορική της αντιπολίτευσης δηλητηριάζει την κοινή γνώμη» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ESPA BANNER