Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Καύση απορριμμάτων: Στο Ηράκλειο εν μέσω αντιδράσεων ο Γενικός Γραμματέας, Μανόλης Γραφάκος
απορρίμματα (φωτογραφία από create.vista.com)
 clock 11:23 | 10/10/2025

Έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να προκαλούν Οι προγραμματισμένες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία εθνικού δικτύου έξι εργοστασίων καύσης Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών ή πιο απλά μονάδες καύσης απορριμμάτων.

Στην Κρήτη, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις της, ανησυχώντας για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με φόντο αυτές τις εντάσεις, αύριο Σάββατο 11 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, Μανώλης Γραφάκος, θα βρεθεί στο Ηράκλειο για σύσκεψη στη Λότζια με τους Δημάρχους και τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ με τις πληροφορίες να λένε ότι η σύσκεψη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι.

Στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση για τη δημιουργία μονάδας δυναμικότητας 140.000 τόνων ανά έτος, που θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Κρήτης (Χανίων, Ηρακλείου, Χερσονήσου, Αμαρίου και Σητείας) και τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο ολοκληρώνεται στις 17 Οκτωβρίου. Οι τοπικές αντιδράσεις επικεντρώνονται σε θέματα ρύπανσης, υγειονομικής προστασίας και βιωσιμότητας, ενώ οι Δήμοι ζητούν περισσότερες εξηγήσεις και διασφαλίσεις για την ασφάλεια των πολιτών. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς ο κ. Γραφάκος θα επιχειρήσει να πείσει τους τοπικούς φορείς για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη της μονάδας, την ίδια ώρα που η κοινωνία παρακολουθεί με έντονη προσοχή.

Απέρριψε τη μελέτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Παράλληλα, και σε πανελλαδικό επίπεδο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων στην περιοχή. Η μαραθώνια συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ένταση και παρεμβάσεις φορέων και δημάρχων, ενώ ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε ότι η μελέτη περιλαμβάνει «αντικρουόμενες προβλέψεις» και δε μπορεί να εγκριθεί.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο το 65% των αποβλήτων να οδηγείται στην ανακύκλωση. Με τα τοπικά και εθνικά παραδείγματα σε εξέλιξη, η συζήτηση γύρω από τις μονάδες καύσης απορριμμάτων παραμένει στο επίκεντρο, ενώ η Κρήτη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις αποφάσεις και τις προκλήσεις που φέρνει η υλοποίηση του σχεδιασμού.

(φωτογραφία από create.vista.com)

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΟΑΚ: Νέα αποζημίωση 124 εκατ. ευρώ στον εργολάβο, εξαιτίας καθυστερήσεων του Δημοσίου

Μοίρες: Σφοδρή σύγκρουση μηχανών - Τραυματίστηκαν οι οδηγοί

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis