Την πεποίθηση ότι είναι μύθος πως με το ηλιέλαιο είναι εφικτό να τηγανίσει κανείς περισσότερες φορές από ότι με το παρθένο ελαιόλαδο, εξέφρασε ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.
Όπως είπε ο κ. Καστανάς, υπάρχει πρόοδος και ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την ευρύτερη χρήση του ελαιολάδου - και στις επιχειρήσεις εστίασης - τονίζοντας ότι πριν από αρκετά χρόνια, τη δεκαετία του 1990 όταν είχε καταρτιστεί σχετικό business plan, η διαφορά στη χρήση των δύο προϊόντων ήταν πολύ μικρή ανά πιάτο… πόσο μάλλον σήμερα που η αγορά έχει αλλάξει.
Ο κ. Καστανάς σημείωσε ότι το ηλιέλαιο υπάγεται στην κατηγορία των πολυακόρεστων λαδιών, που “σπάνε” πιο δύσκολα από ότι το ελαιόλαδο, γι’ αυτό πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν αυτής της κατηγορίας τα λάδια για τηγάνισμα.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πολλές φορές τα καμμένα υπολείμματα επιτείνουν την καταστροφή του ελαιολάδου, όμως αυτό στην εποχή μας δεν ισχύει, είναι δηλαδή ...μύθος ότι το ηλιέλαιο είναι καλύτερο γιατί τελικά θα χαλάσει την ποιότητα και τη γεύση του προϊόντος.
Ο κ. Καστανάς τόνισε ότι, από τη δεκαετία του 1990, υπήρχαν φριτέζες με ειδικά φίλτρα που κατακρατούν όλα τα καμμένα υπολείμματα...
Δηλαδή είναι εφικτό, τα υπολείμματα και από το ελαιόλαδο να αποβάλλονται με μία μικρή προσθήκη ενός “κυκλοφορητή” σε οποιοδήποτε σκεύος φριτέζας κι έτσι ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να διασφαλίσει ότι χρησιμοποιώντας το ίδιο συχνά και το ελαιόλαδο, δεν θα επηρεάζεται ούτε η γεύση, ούτε η ποιότητα και το κόστος δεν θα είναι είναι υψηλό.
Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Καστανάς, που έχει ασχοληθεί όσο λίγοι με το θέμα του ελαιολάδου, το εν λόγω προϊόν είναι φυσικό σε αντίθεση με το ηλιέλαιο, όπου έχουμε την “παρέμβαση” της χημείας…
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη - κορωνοϊός: Διασωληνώθηκε ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον 2
Κρήτη: Ζούσε τον εφιάλτη για έξι χρόνια - Απίστευτη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας