Στην αποκάλυψη ότι ο δήμος Ηρακλείου εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτες προκειμένου να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την υπηρεσία καθαριότητας, προχώρησε στο πλαίσιο συνέντευξης στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.
Όπως είπε στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, το θέμα που τίθεται για τα απορρίμματα είναι η αποτελεσματικότητα με σεβασμό πάντα σε όλους και ότι είναι πολύ πιθανό η υπηρεσία καθαριότητας να δεχτεί εξωτερική συνδρομή, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία με ιδιώτες ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξετάζεται.
Μιλώντας γενικότερα για την διαχείριση των απορριμμάτων ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας που σχεδιάζεται δηλώνοντας ότι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στα μέσα του 2026 ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί στα τέλη της ίδιας χρονιάς.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, το αργότερο έως τις αρχές Mαρτίου η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ενίσχυση της υπηρεσίας.
Κυκλοφοριακό
Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν το κυκλοφοριακό, το οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι ναι μεν πρόβλημα, όμως δεν είναι το μείζον.
Όπως είπε, ο νέος σχεδιασμός, οδηγεί γενικά στην αποθάρρυνση της κυκλοφορίας των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς κυρίως στην παλιά πόλη και σημείωσε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή της επαναξιολόγησης των μέσων μεταφοράς.
Αναφορικά με το νέο υπόγειο πάρκινγκ που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κάτω από το πάρκο Γεωργιάδη ο δήμαρχος ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης και του σχεδιασμού για το οποίο θα ζητηθεί ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Το έργο δηλαδή αυτό που είναι ένα μεγάλο project, θα γίνει με την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Από τον σχεδιασμό που θα προκύψει, θα καθοριστούν και οι θέσεις στάθμευσης οποίες είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με το δήμαρχο να φτάσουν τις 400.
Νερό
Ο Δήμαρχος απάντησε και σε ερωτήσεις για την λειψυδρία και την κατάσταση που αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ως προς την αφαλάτωση των νερών του Αλμυρού, διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καταλήξει οριστικά σε αυτή την πρόταση ωστόσο την διερευνά.
Αναφορικά με τις λακκούβες, ένα διαχρονικό πρόβλημα για την πόλη του Ηρακλείου ο Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα οδοποιίας σε περίπου 30 δρόμους της πόλης και αποκάλυψε ότι θα συσταθεί ειδική υπηρεσία άμεσης επέμβασης η οποία θα επιδιορθώνει φθορές εντός το πολύ μιάμισης ημέρας.
Η υπηρεσία αυτή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι έτοιμη για να την προκηρύξει ο δήμος.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε τέλος ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη οικονομικά σημειώνοντας ότι το δάνειο των 27 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε είναι για ένα μέρος των αναγκών που έχει ο τόπος.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: