Κρήτη

Καλογερής: Η Περιφέρεια στηρίζει Δήμους - ΦΟΣΔΑ για να γίνει πράξη η κυκλική οικονομία

img_5227.jpg

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων ώστε σε λιγότερο από μία δεκαετία το νησί να μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τόνισε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία» που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Ο κ. Καλογερής ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, Υπηρεσιών και Τεχνικών, αναφέρθηκε στην έγκαιρη προετοιμασία της Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που απέκτησε περιφερειακό σχεδιασμό κι αυτό της επέτρεψε να διεκδικήσει και να εντάξει έργα με δημόσια χρηματοδότηση.  

«Αυτό που καταφέραμε ως Περιφέρεια όπως είπε ο κ. Καλογερής,  «είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οι περισσότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, γίνονται με συγχρηματοδότηση ιδιωτών (ΣΔΙΤ)». Ο κ. Καλογερής δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «ο δρόμος είναι μακρύς», καθώς οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ έχουν πάρα πολύ δουλειά και η Περιφέρεια θα συνδράμει στο έργο αυτό. 
Αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης - επαναχρησιμοποίησης στο νησί, τόνισε πως «πρέπει να εμπλακεί όλη η κοινωνία στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και φιλοδοξούμε ότι σε ολιγότερο από μία δεκαετία θα μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων. Επιπλέον διερευνούμε μαζί με τα επιστημονικά μας ιδρύματα τη δυνατότητα ανακύκλωσης και των άλλων ρευμάτων αποβλήτων. Για παράδειγμα την επεξεργασία των λυμάτων από τα ελαιουργεία μας για τη χρήση τους ως λίπασμα, αλλά και του τυρόγαλου ως ζωοτροφής. Για όλα τα απόβλητα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μην διατίθενται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον αλλά να επεξεργάζονται ώστε να αποκτούμε και χρήσιμα ανακυκλώσιμα υλικά», σημείωσε ο κ. Καλογερής.   

Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέτασε τις διεθνείς τάσεις προώθησης των πολιτικών της κυκλικής οικονομίας καθώς και των προοπτικών εφαρμογής τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

αιμοδοσία

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα 12 Ιουνίου, και η Διευθύντρια  της Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΗρακλείουΕ. Λυδάκη, μέσα από σχετική ανακοίνωση εξηγεί πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφερε ακόμα πιο κοντά τον άνθρωπο στον εθελοντισμό, με πολύτιμο αποτέλεσμα η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να συλλέξει πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Μια ξεχωριστή γιορτή για την δωρεά αίματος είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας καθώς μας βρίσκει εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο αυτή ακριβώς η κρίση είναι που ανέδειξε ότι η ανθρώπινη φύση απέναντι στον κίνδυνο στέκεται γενναία και είναι αλληλέγγυα και γενναιόδωρη.

Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε»: «Κάνε μια βόλτα με ουσία κι έλα στην Αιμοδοσία…», ήταν- εν μέσω της βαθιάς καραντίνας- το κάλεσμα μας, και οι συμπολίτες μας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω δραστήριων συλλόγων,  αντιστάθηκαν στο φόβο της πανδημίας και τον νίκησαν δωρίζοντας επανειλημμένα αίμα στις νέες δομές που αναπτύχθηκαν εκτός νοσοκομείου, στην Περιφέρεια ή στο Σταθμό Αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως φαίνεται και στο γράφημα ο εθελοντισμός μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε περίπου κατά 20% και στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου συλλέξαμε πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.  Ένα δε μέρος αυτών το στείλαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που σαν μεγάλα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία τους υπέφεραν από την έλλειψη αίματος περισσότερο από ότι εδώ την περιφέρεια.

Πέρα από την δωρεά αίματος όμως υπάρχουν δωρεές βιολογικών υγρών πιο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές κι από ανθρώπους που αφανώς και σιωπηρά έχουν ταχθεί στην υποστήριξη του άλλου, του ξένου.

Πεντακόσιοι περίπου δωρητές αιμοπεταλίων δεν πτοήθηκαν από την καραντίνα και ήρθαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς μας στη μάχη που δίνουν με την αρρώστια τους. Είχαμε επίσης δωρητές υπεράνοσου αντι-Covid πλάσματος από πολίτες που έχοντας ξεπεράσει τη νόσο ήρθαν και δώρισαν τα πολύτιμα αντισώματα τους προς τους συνανθρώπους τους που ήταν στις κλινικές με κορωνοϊό. Και τέλος είχαμε δωρητές μυελού των οστών, με τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που συλλέξαμε για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, σαν κομιστές ελπίδας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Η δωρεά αίματος, πλάσματος και κυττάρων εκτός από τη ζωή που χαρίζει στους άλλους, κάνει όλους τους εθελοντές αλλά και όλους εμάς που εργαζόμαστε μαζί τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι μία πράξη καλοσύνης που διώχνει το άγχος, διώχνει το φόβο και ηρεμεί την καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί σε μια συλλογικότητα.

Σαν Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ευχαριστούμε θερμά όλους του φορείς της πολιτείας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα: την Περιφέρεια, τον Δήμο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές μας τον κάθε έναν ξεχωριστά".

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Ο αγώνας δρόμου φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)

Ηράκλειο: "Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν"