Κρήτη

Ήξερες τον τοπικό θρύλο για την Αγία Μαρίνα στην Βόνη;

Αγία Μαρίνα Βόννη

Η Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Βόνη, συγκεντρώνει κάθε χρόνο το περισσότερο πλήθος πιστών από οποιοδήποτε άλλο μοναστήρι στην Κρήτη. Το μοναστήρι έγινε γνωστό για την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Η χάρη και τα θαύματά της είναι τόσο ξακουστά, που την περίοδο της εορτής της Αγίας, πιστοί από όλο το Ηράκλειο σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν. Πολλοί είναι και αυτοί που έχουν τάμα στην Αγία Μαρίνα και έρχονται πεζή ως το μοναστήρι από το Ηράκλειο ή άλλες περιοχές. 

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η μονή χτίστηκε το 1895 από τον Ιωάννη Καπαρουνάκη από το Θραψανό. Μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του μικρού ναού αναφέρει: «Ο ιερός ούτος ναός ωκοδμήθη ευλάβει εισφορά και φροντίδι του ευσεβούς Ιωάννου Α. Καπαρουνάκη εκ Θραψάνου εν έτει 1901». Ο λόγος, όμως, για τον οποίο ο Καπαρουνάκης έχτισε την μονή, περιτριγυρίζεται από διάφορους θρύλους

 

 

 

Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, ο Καπαρουνάκης περνούσε από τη θέση του σημερινού μοναστηριού για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά. Ήπιε από το άγιασμα και αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Υπήρχε ήδη ένα μικρό εκκλησάκι του 14ου-15ου αιώνα, στο σημείο που ανάβλυζε το αγίασμα, αλλά ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου, του Χοσρέφ Πασά, ο οποίος δεν ήθελε να αφήσει την ανέγερση του μοναστηριού. Λέγεται ότι η Αγία Μαρίνα τότε επενέβη και τιμώρησε τον Τούρκο, καθώς αρρώστησαν και τα τρία του παιδιά. Αφού κατάλαβε τι είχε συμβεί, ο Τούρκος βρήκε τον Καπαρουνάκη και του παραχώρησε την ιδιοκτησία.

 

Ένας άλλος τοπικός θρύλος λέει ότι πολλά χρόνια πριν ακόμα πάρει τη σημερινή του μορφή το μοναστήρι, οι Τούρκοι κατείχαν τα εδάφη της Βόνης. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το μικρό εκκλησάκι, υπήρχε μονάχα ένα μικρό ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους. Όταν οι Τούρκοι πουλούσαν τα κτήματά τους, κάποια νύχτα η Αγία Μαρίνα εμφανίστηκε στον ύπνο του Καπαρουνάκη. Τον προέτρεψε να αγοράσει αυτός τα κτήματα για να μην πέσουν στα χέρια κάποιου Τούρκου που ενδιαφερόταν. Ο άνθρωπος αυτός βρήκε το ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους και το 1901 κτίστηκε το μοναστήρι. Από τότε άρχισαν τα θαύματά της. Σε καθημερινή σχεδόν βάση οι κάτοικοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλον τί θαύμα έκανε η Αγία Μαρίνα. Σήμερα μπορούμε να δούμε τμήμα του παλιού ναού στην αψίδα του ιερού, όπου σώζονται λίγες τοιχογραφίες.

Αγια Μαρίνα Βόννη
Αγια Μαρίνα Βόννη

 

Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών και υπάρχουν μαρτυρίες για θαύματα στη μονή. Εντύπωση προκαλεί το δωμάτιο με τα διάφορα προσωπικά είδη όσων έζησαν το θαύμα τους, όπως π.χ. πατερίτσες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει καταρράκτης 40 μέτρων;!

Ήξερες ότι ο Τίμιος Σταυρός της Μονής Πρέβελη ακινητοποίησε καράβι και αεροπλάνο;

Ήξερες ότι υπάρχει σπηλαιώδης ναός στη Βήθανο που στάζει αγίασμα;

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θετικός στον κορωνοϊό και ο Μύρων Μιχαηλίδης

Μύρων Μιχαηλιδης

Με ανακοίνωση του στα κοινωνικά δίκτυα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, Μύρων Μιχαηλίδης, έκανε γνωστό ότι νοσεί από κορωνοϊό λίγες μόνο ημέρες μετά το ανέβασμα της αριστουργηματικής όπερας «Idomeneo, Re di Creta»,  που παρουσιάστηκε στο Πολιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. 

Πρόκειται για ένα μόνο από τα πολλά κρούσματα που έχουν έως σήμερα καταμετρηθεί ανάμεσα στα μέλη της ορχήστρας και τους χορωδούς, όπως είχε γράψει το ekriti.gr με πληροφορίες από το ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ. 

"Φίλες και φίλοι, σήμερα το πρωί διαγνώστηκα θετικός στον Covid-19. Αισθάνομαι καλά, είμαι πλήρως εμβολιασμένος και ήρθα για την καραντίνα στο εξοχικό, μέσα στη φύση, απ' όπου και η φωτογραφία πριν λίγο! Ελπίζω να πάνε όλα κατ' ευχήν...", γράφει ο ίδιος.

 

 

 

ειδήσεις:

Ηράκλειο: Εγκλωβίστηκε σε ασανσέρ και τραυματίστηκε!

Ηράκλειο: Παρουσιάζεται το πρόγραμμα αναμπέλωσης - Τα ποσά της οικονομικής στήριξης

Ηράκλειο: Ο θερμόαιμος κρεοπώλης... ξανά εν δράσει!

ESPA BANNER