Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ήξερες το πανέμορφο ροζ φαράγγι της Κρήτης;

Image
Φαράγγι της Ρόζας
 clock 19:26 | 06/04/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Το φαράγγι της Ρόζας βρίσκεται στο Δήμο Χερσονήσου, μετά το χωριό Αβδού, και αποτελεί παρακλάδι του μεγάλου φαραγγιού της Αμπέλου. Ξεκινάει νοτιοανατολικά του χωριού Γωνιές από υψόμετρο 300μ και καταλήγει στο χωριό Κερά, σε υψόμετρο 670 μέτρων. To συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι 2.750μ. Καθώς η πεζοπορία μέσα στην κοίτη του φαραγγιού είναι αδύνατη λόγω απόκρημνων καταβάσεων, έχει διαμορφωθεί ειδικό μονοπάτι στα πλάγια.

Το μονοπάτι είναι καλά διαμορφωμένο για πεζοπορία στα πρανή και σε αρκετά σημεία έχει ξύλινα υποστυλώματα για τους πεζοπόρους. Όπως τα περισσότερα φαράγγια της Κρήτης έτσι και το φαράγγι της Ρόζας δεν έχει νερό, εκτός από κάποιες περιόδους του χρόνου, όπως την άνοιξη όταν λειώνει το χιόνι και τον χειμώνα μετά από βροχοπτώσεις.

 

 

Το φαράγγι έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, η ξεχωριστή ομορφιά του, σύμφωνα με τους γεωλόγους, οφείλεται στα τοιχώματα του που έχουν σχηματιστεί μέσα στη θάλασσα σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000μ., πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί με τα μεγάλα κάθετα βράχια από οξείδια του σιδήρου στο χρώμα της σκουριάς που αποτελούνται από πλακώδεις ασβεστόλιθους, με έντονες πτυχώσεις με χαρακτηριστικά τα καστανοκόκκινα χρώματα τους που οφείλονται στο φυλλίτη, ένα πέτρωμα συγγενικό με το σχιστόλιθο. Τα οξείδια αυτά δίνουν ροζ χρώμα στους βράχους του φαραγγιού και το πιθανότερο είναι αυτός να είναι ο λόγος του ονόματός του. Κατά μια άλλη ενδιαφέρουσα εκδοχή, στο φαράγγι έριχναν τα στείρα ζώα. Έτσι, με τον καιρό, τα "στείρα ζα" έγινε "στη Ρόζα".

 

Σ’ αυτό το φαράγγι φυτρώνουν πάνω από 120 είδη φυτών, κυρίως φυτά των γκρεμνών ενώ στην περιοχή του βρίσκει καταφύγιο πλήθος πτηνών. Στις κάθετες άγριες πλαγιές του φαραγγιού φωλιάζουν γύπες, γεράκια αλλά και λαγοί και πέρδικες. Η πλούσια βιοποικιλότητα του φαραγγιού αποτελείται από πρίνους, αζίλακες, σφεντάμια, τρεμιθιές (κράταιγος) και λιόπρινα. Η κοίτη είναι κατάφυτη από πικροδάφνες, ενώ αφθονούν τα αρωματικά βότανα όπως το φασκόμηλο, οι θρούμπες, το θυμάρι και η ρίγανη.

 

Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή καθώς το μονοπάτι σε κάποιο σημείο αφήνει την κοίτη του ποταμού και σκαρφαλώνει φιδίσια σε μια πάρα πολύ ανηφορική πλαγιά. Στα πολύ επικίνδυνα σημεία προστατεύεται από ξύλινα κιγκλιδώματα.

 

Λίγο πριν από την έξοδο στα κάθετα βράχια υπάρχει ένα πολύ στενό χαρακτηριστικό και επικίνδυνο πέρασμα, το οποίο σχεδόν κρέμεται στον γκρεμό.

 

 

Για όσους ασχολούνται με το canyoning, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο ραπέλ έχει ύψος περίπου 15μ, τα σημεία είναι ασφαλισμένα με ρελέ από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης και η κατάβαση μιας μικρής ομάδας διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Φωτογραφίες cretan beaches

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει καταρράκτης 40 μέτρων;!

Ήξερες ότι ο ζοχός είναι ένα εκπληκτικό φάρμακο της φύσης;

Ήξερες ότι ο Νεραϊδόσπηλιος στο Αστρίτσι έχει τον δικό του μύθο;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis