Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ζάλη... από τις υπέρογκες χρεώσεις της ΔΕΗ στις ΔΕΥΑ

Image
χρέη
 clock 14:18 | 30/06/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

“Εκτίναξη” των οφειλών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ δείχνουν τα επίσημα στοιχεία από τους τρεις μεγαλύτερους και πολυπληθέστερους Δήμους της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, δηλαδή των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τα στοιχεία προκαλούν πονοκέφαλο ενώ όταν το δυσβάσταχτο χρέος προς τη ΔΕΗ συνοδεύεται από υπέρογκα χρέη των δημοτών προς τις δημοτικές επιχειρήσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι εκ προοιμίου αποκαρδιωτικό…

ΔΕΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στον Δήμο Ηρακλείου, τεράστια είναι η χρέωση της ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΗ ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτιμάται στα 2,5 εκ. ευρώ.

Το πρώτο πεντάμηνο του φετινού έτους  η ΔΕΥΑΗ χρωστούσε στη ΔΕΗ ποσό ύψους έως 8 εκ ευρώ ενώ τα χρέη των δημοτών αγγίζουν περίπου τα 14 εκ ευρώ και υπολογίζεται ότι, κατά μέσο όρο, το χρέος ανά δημότη είναι στα 2.000 ευρώ για περίπου 6.000 άτομα!

Δηλαδή χιλιάδες Ηρακλειώτες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό και άλλοι έμειναν ήδη χωρίς νερό και μάλιστα στην “καρδιά” του καλοκαιριού

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης έχει επισημάνει στο “Ράδιο Κρήτη” ότι η ΔΕΗ χρέωσε φέτος τη ΔΕΥΑΗ με το επιπλέον ποσό των … 600.000 ευρώ προκαλώντας πονοκέφαλο.

ΔΕΥΑ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Στον Δήμο Μαλεβιζίου, το πρώτο τετράμηνο του 2020 η χρέωση προς τη ΔΕΗ ανήλθε, σε ποσοστό, στο 32,6% του κόστους λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ, όμως το αντίστοιχο πρώτο τετράμηνο του 2021 διπλασιάστηκε κι έφτασε στο 64% το αντίστοιχο πρώτο τετράμηνο του 2022 “εκτοξεύτηκε”, βάσει των στοιχείων της Οικονομικής Υπηρεσίας, στο… 97%!

Το συνολικό χρέος προς τη ΔΕΗ σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 2 εκ. 046.186 ευρώ ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε και σημαντική χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΜ με το ποσό των περίπου 2 εκ. 400.000 ευρώ, δηλαδή εάν δεν υπήρχε η εν λόγω οικονομική στήριξη, το χρέος θα ήταν διπλάσιο!

Σημαντικό είναι και το στοιχείο των ανείσπρακτων οφειλών των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΜ, που έχει την αξία του. Συγκεκριμένα, οι δημότες στον Δήμο Μαλεβιζίου χρωστούσαν στη ΔΕΥΑΜ από την 1η Ιανουαρίου του 2021 έως την τελευταία μέρα του περσινού Μαϊου ποσό ύψους 372.482 ευρώ ενώ το φετινό αντίστοιχο διάστημα το χρέος διπλασιάστηκε φθάνοντας τις… 702.097 ευρώ…

Τα συνολικά ανείσπρακτα ποσά από 4 εκ 229.044 ευρώ στο τέλος του 2021 είχαν φτάσει τα 4.777.036 στο τέλος του φετινού Μαϊου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ. Τάσο Λιαδάκη, ήδη έχουν ξεκινήσει αγωγές εναντίον δημοτών που στρατηγικά δεν πληρώνουν για ποσό που ξεπερνά το 1 εκ. Ευρώ, ενώ ο ίδιος σημείωσε με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” ότι δεν υπήρξαν αυξήσεις στα τιμολόγια λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Πάντως, η Διεύθυνση της δημοτικής επιχείρησης έχει εισηγηθεί αφενός κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφετέρου μετατροπή του ρεύματος που μέχρι σήμερα χρεώνεται ως οικιακό και στήριξη από την Πολιτεία με ρυθμίσεις τέτοιες που να δώσουν μία “ανάσα” στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και να ρίξουν το χρέος τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θα κατατεθεί εκ νέου αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε τα χρέη προς τις ΔΕΥΑ να βεβαιώνονται στην Εφορία.

ΔΕΥΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Στον Δήμο Χερσονήσου, η εικόνα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της οικείας ΔΕΥΑ, Μανώλη Ματθαιάκη, πέραν του τρέχοντος λογαριασμού που είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος, η δημοτική επιχείρηση δε χρωστά στη ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ από προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η οφειλή προς τη ΔΕΗ από 353.082 που ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2020 έπεσε λίγο στις 340.024 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ φέτος “εκτινάχθηκε” στα … 600.713 ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 43,4%!

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη δημοτική επιχείρηση έφτασαν, το 2020, τα 7 εκ. 211.000 ευρώ ενώ το 2021 ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένο το ποσό στα 7 εκ. 207.000 και φέτος το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήδη έχουμε 5 εκ. 923.000 ευρώ ενώ όπως εκτιμά ο κ. Ματθαιάκης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, έως το τέλος του έτους θα υπάρξει μικρή αποκλιμάκωση…

Ο ίδιος σημείωσε ότι απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΧ και της δημοτικής αρχής Χερσονήσου, ήταν να μην επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγια ενώ η ΔΕΥΑΧ απορρόφησε τους όποιους “κραδασμούς”.

“Ο κόσμος ανταποκρίνεται όπως μπορεί και σπεύδει να πληρώσει με βάση κάποιον διακανονισμό καπως έτσι και η χρονιά θα βγει. Όμως, τα πράγματα για το 2023, εάν δεν υπάρξει κάποια γενναία βοήθεια, δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν και πώς θα εξελιχθούν”...

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Χελώνες καρέτα - καρέτα άφησαν τα αυγά τους σε πολύχναστη παραλία! (φωτο)

Ηράκλειο - τραγωδία: Νεκρός νεαρός άνδρας σε παραλία

Ηράκλειο: "Φωτιά" τα ενοίκια και άφαντα τα διαμερίσματα

Κρήτη - τροχαίο: Ο Αποστόλης που "έσβησε" στην άσφαλτο και ο θρήνος για εκείνους που "φεύγουν"

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis