Σε Μουσείο μετατράπηκε εδώ και λίγους μήνες, το κτίριο του παλιού οστεοφυλακίου στο Κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Ηράκλειο.
"Δεν χρειάστηκε πολύ σκέψη, για να καταλήξουμε στην χρήση του κτιρίου ως μουσείο ή έκθεση αντικειμένων και κειμηλίων από την Ιστορία της ταφής στην Κρήτη, από τα Μινωικά Χρόνια έως και σήμερα", λέει ο αρχιτέκτων Ηρακλής Πυργιανάκης.

Το κτίριο που φιλοξενεί την έκθεση είναι δημοτικό, κτίσθηκε στα 1890 περίπου μαζί με την κατασκευή του κοιμητηρίου. Η χρήση του ήταν ως οστεοφυλάκιο έως πριν από λίγα χρόνια, που κατασκευάστηκε καινούριο και μεταφέρθηκαν τα οστά στο νέο.

Το κτίριο που βρίσκεται μέσα στο κοιμητήριο ,βοηθά με τα εκθέματά του να κατανοήσουμε την ιστορία της ταφής στο διάβα της ιστορίας, αλλά και το ίδιο το κοιμητήριο με τους ιστορικούς τάφους, πολλοί από τους οποίους αποτελούν πολύ όμορφα μνημεία, διακοσμημένα με πανέμορφα γλυπτά από επώνυμους Κρήτες και Έλληνες γλύπτες, που μας μαρτυρούν και την ιστορία της γλυπτικής στην Κρήτη.

Το κτίριο που στεγάζει την συλλογή είναι διώροφο. Στον Α’ όροφο, ο επισκέπτης μπορεί να δει τις πρώτες ταφές σε πιθάρια, αντίγραφο της Βασιλικής σαρκοφάγου της Αγίας Τριάδας, αντίγραφο πήλινης λάρνακας με παράσταση πλοίου, αντίγραφο κτερισμάτων που έβαζαν στους τάφους μαζί με τους νεκρούς, φωτογραφίες από τον θολωτό τάφο των Αρχανών και από λαξευμένους τάφους.

Στη συνέχεια βλέπουμε αναπαράσταση καύσης νεκρού, που γίνονταν στην Κρήτη από το 1100π.Χ. έως και το 750π.Χ., έναν πίνακα που αναπαριστά την καύση του Πατρόκλου από τον Αχιλλέα, όπως μας την περιγράφει ο Όμηρος. Από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια θα δούμε αντίγραφα του νεκροκρέβατου, που χρησιμοποιούνταν στην Κρήτη πριν από λίγα χρόνια και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στα μοναστήρια.

Βλέπουμε ακόμα ένα ζωγραφισμένο επιτάφιο του 1919, με αντίγραφο πίνακα του Θεοφάνη του Κρητικού, που αναπαριστά την Ταφή του Χριστού και ένα υπερμεγέθες αντίγραφο πίνακα του Γεωργίου Κλόντζα με θέμα την Δευτέρα Παρουσία, όπου το πρωτότυπο ευρίσκεται στο Βυζαντινό Ινστιτούτο της Βενετίας.

Ακόμα στο κέντρο του ορόφου αναπαρίσταται η ‘’εις Άδου κάθοδος του Χριστού’’.
Στο ισόγειο υπάρχουν Χριστιανικά αντικείμενα λατρείας, άμφια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και πίνακας ζωγραφικής που αναπαριστά την ‘’αρπαγή της Περσεφόνης’’.
Το κτίριο με τα εκθέματά του προσφέρει ένα πετραδάκι για την κατανόηση της ιστορίας της ταφής στην Κρήτη.

Το ανά χείρας βιβλίο για την Ιστορία της Ταφής στην Κρήτη, είναι ένα σημαντικό βοήθημα για την κατανόηση της ιστορίας της ταφής στο νησί, από τα Μινωικά χρόνια έως και σήμερα.
Το βιβλίο πραγματεύεται την θεματολογία του με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς να χάνει τον επιστημονικό χαρακτήρα που ενέχει η ιστορία της ταφής. Η προσφορά του είναι σημαντική εάν αναλογιστεί κανείς ότι παρόμοιο βιβλίο δεν έχει γραφεί έως σήμερα.