Εδώ και πάνω από 100 χρόνια κάθε σπίτι του Ηρακλείου καλωσορίζει με μπουγάτσα τη νέα χρονιά για να κυλήσει γλυκά.
Το έθιμο ξεκίνησε από το γλυκοπωλείο «Τα Λεοντάρια» που δημιούργησε ο Αποστόλης Σαλκιντζής, ο οποίος ήρθε από τη Σμύρνη το 1922 στο Ηράκλειο.
Ήταν ο πρώτος που πάντρεψε το τραγανό σμυρναίικο φύλλο με την κρητική μυζήθρα και έφτιαξε τη θρυλική μπουγάτσα του Αποστόλη.
Το έθιμο εικάζεται ότι ξεκίνησε από χαρτοπαικτικές λέσχες που λειτουργούσαν στην καρδιά της πόλης. Οι νικητές κερνούσαν τους χαμένους μπουγάτσα στου Αποστόλη για να τους γλυκάνουν για τη χασούρα, ενώ οι ηττημένοι έπαιρναν μπουγάτσα για το σπίτι για να απαλλαγούν από την πιθανή γκρίνια των συζύγων τους. Με αυτό τον τρόπο όλοι ήταν κερδισμένοι.
Την περίοδο των γιορτών αυτή η συνήθεια γινόταν εντονότερη, αφού αυξανόταν η κίνηση στις λέσχες, και σταδιακά μετεξελίχθηκε σε ένα έθιμο για την πόλη του Ηρακλείου. Έτσι, πλέον δεν υπάρχει κανένα σπίτι που να μην υποδέχεται με μπουγάτσα το νέο έτος.

Η παράδοση συνεχίζεται ενώ προστίθενται και νέες προτάσεις.
Τα καταστήματα που πουλούν μπουγάτσα αποτελούν σημείο συνάντησης για όλους τους ντόπιους καθώς και για τους επισκέπτες της πόλης, με ναυαρχίδα την γλυκιά μπουγάτσα.
Η συγκεκριμένη μπουγάτσα προσφέρεται σκέτη ή με θυμαρίσιο μέλι Κρήτης και καρύδια (για όσους προτιμούν μια πιο ντελικάτη γεύση).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Βυθισμένο στο σκοτάδι το πάρκο Γεωργιάδη... (φωτο)
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκροί σε τροχαίο δύο νεαροί