Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που οδήγησε στον θάνατο το νεογνό

θερμοκοιτίδα
 clock 14:32 | 04/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ακόμα μια τραγωδία συγκλονίζει το Ηράκλειο, με τον θάνατο βρέφους που έφυγε από την ζωή, 12 μόλις 24ωρα μετά την γέννησή του σε ιδιωτικό  μαιευτήριο της πόλης.

Το βρέφος επέστρεψε σπίτι του και λίγες ημέρες αργότερα, την Κυριακή, παρουσίασε ξαφνικά σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι γονείς του που έχουν ένα ακόμη παιδί, να το μεταφέρουν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τους γιατρούς του Βενιζελείου, στο Τμήμα Νεογνών όπου μεταφέρθηκε, οι οποίοι έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, όμως δεν τα κατάφεραν να το σώσουν.

Το αγοράκι δυστυχώς λίγο αργότερα κατέληξε, χθες το μεσημέρι.

Όπως διαπιστώθηκε το μωρό είχε προσβληθεί από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και συγκεκριμένα απο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ιδιαίτερα σοβαρό για τα μωρά .

Οι γονείς του νεογνού που παραμένουν σε κατάσταση σοκ ,άκουσαν με σπαραγμό ότι το μωράκι που κράτησαν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους μόλις δυο εβδομάδες πριν, έφυγε απο την ζωή.

Image
νεογνό

Ο RSV μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν κάποιος ο οποίος είναι άρρωστος βήχει, φτερνίζεται ή αναπνέει.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της στενής επαφής, όπως τα φιλιά ή μέσω χειραψίας με κάποιον που είναι άρρωστος κι έχει τον ιό στα χέρια του.

Η εξάπλωση του μπορεί να γίνει και μέσω σταγονιδίων που επικάθονται σε επιφάνειες ή αντικείμενα τα οποία αν τα αγγίξετε και στη συνέχεια, αγγίξετε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, μπορεί να μολυνθείτε με τον ιό.

Σε νεογνά και βρέφη ο ιός μεταδίδεται συνήθως από τα μεγαλύτερα αδέρφια που πάνε στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο.

Οι γιατροί συστήνουν τον εμβολιασμό των εγκύων, ενώ τονίζουν ότι όσοι φροντίζουν παιδιά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα θέματα της καθαριότητας, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και μόλις διαπιστώσουν το παραμικρό σύμπτωμα στα μωρά, συνάχι, ίσως πυρετό, ευερεθιστότητα,άρνηση λήψης τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροχαίο στην Ούλωφ Πάλμε: Διασωληνωμένος ο 18χρονος - Ακρωτηριάστηκε ο οδηγός της μηχανής

Ηράκλειο: Συνελήφθη 32χρονος για τις ληστείες σε ζαχαροπλαστείο και καφετέρια

Πρόεδρος Λιμενικών Ανατ. Κρήτης: Πάνω από 750 μετανάστες τον Ιανουάριο στο νησί

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis