Κρήτη

Ηράκλειο: Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

 Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Συνεδριάζει στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου (αίθ. Ελευθ. Βενιζέλου) την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:55 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με 5 θέματα στην ημερήσια του διάταξη. Αναλυτικότερα:

Συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Έγκριση για την υποβολή πρότασης από το Δήμο Ηρακλείου με τίτλο «Δράσεις για την βελτίωση της απασχολησιμότητας Δήμου Ηρακλείου (περιοχή ΣΒΑΑ Ηρακλείου)» (mis 5052247), στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με κωδικό ΒΑΑ_he_4, του Ε.Π. «Κρήτη», Άξονας Προτεραιότητας: 1 «5 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Έγκριση για την συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην υποβολή πρότασης με τίτλο :

«KAIROS – Cultural heritage as a tool of economic development and social inclusion», στο πλαίσιο της 2ης φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT III – Action Planning Net Works.

Χρέωση επανατοποθέτησης αφαιρεμένων υδρομέτρων (52/2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Η.).

Καθορισμός εξόδων παράστασης Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του Δ.Ο.Π.Α.Φ.Μ.Α. Ηρακλείου για το έτος 2020.

 

 

Κρήτη

Επιχείρηση Irini: Η Κρήτη σημείο υποδοχής προσφύγων από τη Λιβύη;

πρόσφυγες

Σάλο έχει προκαλέσει η πληροφορία που θέλει την Ελλάδα να προσφέρει λιμάνια της ως σημεία αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων για όσους διασώζονται στη Μεσόγειο από τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση “Irini”. 
Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης μάλιστα, η Κρήτη θεωρείται ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα λιμάνια αναφοράς για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. 

Οι πληροφορίες που έδωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης είναι αποκαλυπτικές, ενώ σύμφωνα με αυτές, μόνο η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, δέχθηκε να συμμετέχει στην επιχείρηση, αφού οι υπόλοιπες χώρες αρνήθηκαν με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται ο βουλευτής να συμμετέχουν. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα, εφόσον βέβαια ισχύουν οι πληροφορίες που διακινούνται, θα συμμετέχει ενεργά στη νέα μεσογειακή ναυτική και αεροπορική αποστολή που θα εκτελέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο, με στόχο να παύσει την παροχή όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Εφόσον οι Μετανάστες βρεθούν εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα πρέπει, να μεταφερθούν αρχικά στην Ελλάδα και πιθανότατα στην Κρήτη και στη συνέχεια σε άλλες χώρες εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η προσπάθεια για έναρξη της επιχείρησης γεννά πολλά ερωτηματικά, πρώτον γιατί φέρνει την Ευρώπη άμεσα αντιμέτωπη με την Τουρκία η οποία και προσφέρει όπλα στη Λιβύη. Δεύτερον όμως, δημιουργεί προβληματισμό αφού σύμφωνα με χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία, η προηγούμενη επιχείρηση με την ονομασία “Sophia” όχι μόνο δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά λειτούργησε σαν πόλος έλξης των Μεταναστών, οι οποίοι ενθαρρυνόταν να μετακινηθούν προς τα ευρωπαϊκά σύνορα για να σωθούν.