Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Στατική ενίσχυση του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Image
Ακαδημία
 clock 15:43 | 19/05/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Δύο συμβάσεις για την εκτέλεση σημαντικών έργων υπέγραψε το πρωί της Πέμπτης 19 Μαΐου στο γραφείο του στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Η πρώτη σύμβαση αφορά στο έργο βιοκλιματικής αναμόρφωσης συνολικά 12  κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές Μεσαμπελιών και Κορώνη Μαγαρά και η δεύτερη στην στατική ενίσχυση του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.  

Μελέτη για έργο βιοκλιματικής διαμόρφωσης περιοχής Μεσαμπελιών και Κορώνη Μαγαρά

Στην παρούσα μελέτη λαμβάνονται υπόψη οι χαρακτηρισμένοι ως Κοινόχρηστοι Χώροι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Μεσαμπελιών και Κορώνη Μαγαρά. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αυξημένη οικοδομική  ανάπτυξη και μεγάλη έλλειψη διαμορφωμένων κοινόχρηστων χώρων.

Ο σχεδιασμός των νέων Κοινοχρήστων Χώρων συνεργεί καθοριστικά στην αναγέννηση της γειτονίας, στην βελτίωση του μικροκλίματος, τη μείωση του φαινομένου της αστικής νησίδας που προκαλείται από τις υποβαθμισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε πράσινες επιφάνειες εντός του αστικού ιστού. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας, της εικόνας και της ελκυστικότητας των γειτονιών. Αναλυτικά η μελέτη στοχεύει:

Στη δημιουργία των προϋποθέσεων ενοποίησης του κατακερματισμένου πολεοδομικού ιστού.

Στην ανάδειξη και πολεοδομική ένταξη των κοινόχρηστων χώρων στην οικιστική δομή της γειτονιάς και της πόλης.

Στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων ως κέντρα της κοινωνικής ζωής.

Στην βελτίωση του αστικού μικροκλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στις γειτονιές.

Στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας για το περιβάλλον.

Η μελέτη που ανατίθεται με την παρούσα σύμβαση έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό νέων Κοινοχρήστων χώρων συνολικής έκτασης 13.702,32 τ.μ.. Στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά περιλαμβάνει δύο κοινόχρηστους χώρους που οριοθετούνται βόρεια του ΒΟΑΚ και στην περιοχή Μεσαμπελιών που εκτείνεται από την νότια πλευρά του ΒΟΑΚ δυτικά της Λ. Κνωσσού περιλαμβάνει δέκα κοινόχρηστους χώρους.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε δεκαεννέα (19) μήνες από την υπογραφή της παρούσας σύμβασης.

Image
Δύο συμβάσεις για την εκτέλεση σημαντικών έργων υπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

 

Ενίσχυση κτιρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Οι εργασίες στατικής ενίσχυσης στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στο δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο στη Λ. Ανδρέα Παπανδρέου 8, και αποτελείται από 6 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια συνολικής επιφάνειας 2.580m2, περιλαμβάνουν επεμβάσεις με ειδικά υλικά τα οποία προσδίδουν αυξημένη  αντοχή στο κτίριο.

Οι επεμβάσεις θα γίνουν, με σεβασμό στην αρχική αρχιτεκτονική μελέτη, δηλαδή χωρίς να αλλοιώνονται σημαντικά οι προσόψεις.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.370,749εκ. ευρώ

Το έργο θα ξεκινήσει με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και θα εκτελεστεί τμηματικά βάσει αποκλειστικών τμηματικών  προθεσμιών που έχουν οριστεί . Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του είναι δεκαπέντε (15) μήνες.

Στα τεύχη δημοπράτησης έχει ενσωματωθεί και η προμήθεια 10 προκατασκευασμένων οικίσκων και των αντίστοιχων WC, που θα τοποθετηθούν στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος και θα χρησιμοποιηθούν για την σταδιακή μεταστέγαση του σχολείου.

Στο μεταξύ την ικανοποίησή τους για τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για τις εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας εκφράζουν οι Διευθύνσεις και οι Σύλλογοι Γονέων/Κηδεμόνων των 4 συστεγαζόμενων σχολείων στο σχολικό συγκρότημα (53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η ανάδειξη της αναγκαιότητας, η πίεση για την πραγματοποίηση της μελέτης, η ανάληψή της από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα ήταν αποτέλεσμα διεκδικήσεων και αγώνων, που η σχολική κοινότητά μας με συνέπεια και σταθερότητα διεξάγει για πάνω από 15 χρόνια!

 Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε δικαιωμένοι!

 Όμως από σήμερα πλέον μπαίνουμε σε νέα φάση: αυτή της υλοποίησης του τόσο αναγκαίου έργου!

 Υπενθυμίζουμε ότι:

- το έργο αφορά στη στατική ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος, με τις ανάλογες σημαντικές εργασίες που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις και περιγράφονται με σαφήνεια στη σύμβαση του έργου,

- ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.703.200 ευρώ, ο οποίος κατακυρώθηκε στον ανάδοχο με έκπτωση 49,55%, δηλαδή με το ποσό των 1.105.442,92 ευρώ, μετά τον αντίστοιχο μειοδοτικό διαγωνισμό,

-  η σύμβαση προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει την τοποθέτηση 10 ειδικών οικίσκων στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος μέσα στους οποίους θα γίνεται το μάθημα των παιδιών για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του κάθε ενός από τα τέσσερα κτήρια από τα οποία αποτελείται το σχολικό συγκρότημα,

- η σύμβαση προβλέπει σε κάθε ένα από τα κτήρια θα εκτελούνται οι προβλεπόμενες εργασίες και θα παραδίδεται μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο,

- η σύμβαση προβλέπει ότι η συνολική διάρκεια των παραπάνω εργασιών ανέρχεται στους 15 μήνες.

  Για τους παραπάνω λόγους και επειδή αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των εργασιών που θα γίνουν στο σχολικό μας συγκρότημα προκαλέσαμε 2 συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους (Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ανάδοχο του έργου), η πρώτη τον Ιούνιο του 2021 και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2022.

 Ιδιαίτερα πριν τη δεύτερη συνάντηση, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων/Κηδεμόνων των σχολείων μας όπου εκφράστηκε η αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούμε, κατά την περίοδο πραγματοποίησης του έργου.

Τη συνάντηση στις 23 Μαρτίου 2022, την προκαλέσαμε με σκοπό την ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση:

α) για το σοβαρό ενδεχόμενο προσωρινής μετακίνησης των σχολείων μας, με δεδομένη την ένταση και το μέγεθος των εργασιών που θα απαιτηθούν,

β) για την πιθανή ημερομηνία εκκίνησης υλοποίησης του έργου καθώς και του χρονοδιαγράμματος ως την ολοκλήρωσή του.

Μέσα από εκείνη τη συνάντηση αποσπάσαμε τις δεσμεύσεις ότι το έργο θα ξεκινήσει με το πέρας της σχολικής χρονιά 2021-2022, δηλαδή στις 16 Ιουνίου και ότι τα 2 ειδικά σχολεία θα μετακινηθούν προσωρινά σε άλλο χώρο, πιθανόν στο χώρο του λιμανιού που σήμερα στεγάζεται προσωρινά το 7ο δημοτικό. Ειδικά για το τελευταίο οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων τόνισαν την αναγκαιότητα μετακίνησης των σχολείων τους λόγω των αναγκών των μαθητών και των πολύ σοβαρών προβλημάτων που θα τους δημιουργήσουν η ένταση των εργασιών και ο θόρυβος που αναπόφευκτα θα υπάρχει στο σχολικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Το ζήτημα αυτό φάνηκε να γίνεται κατανοητό από ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ενώ υπήρξαν και δημόσιες σχετικές δεσμεύσεις.

Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, σε επικοινωνία μας στις 12/5/2022 με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Ηρακλείου με βάση την τοποθέτηση της σχηματίσαμε την εικόνα ότι ένα μήνα πριν λήξει το σχολικό έτος κι ενόψει έναρξης εργασιών στο σχολικό μας συγκρότημα δεν υπάρχει  ακόμα κανένας  εναλλακτικός σχεδιασμός  σχετικά  με το χώρο  προσωρινής μετακίνησης των 2 ειδικών Σχολείων παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις!

 Λίγο πριν την έναρξη του αναγκαίου έργου, για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και 15 χρόνια, οι αγωνίες και τα ερωτηματικά που θέτουμε εδώ και ένα χρόνο στη Δημοτική Αρχή και στους αρμόδιους Αντιδημάρχους, πλέον και στον ανάδοχο του έργου, πολλαπλασιάζονται!

 Στη νέα σύσκεψη των συναρμόδιων, που έχουμε καλέσει στο σχολικό μας συγκρότημα την επόμενη εβδομάδα, ζητάμε να προσδιοριστούν με σαφήνεια :

- το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών (έναρξη - λήξη, χρονικό διάστημα προμήθειας οικίσκων κτλ),

- τα μέτρα ασφαλείας και οι όροι λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος με τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023,

- την οριστικοποίηση του χώρου που θα μετακινηθούν προσωρινά τα 2 ειδικά σχολεία και τις προϋποθέσεις μετακίνησης (χρονικό διάστημα, συνεργεία για μεταφορές εκπαιδευτικού υλικού κτλ)

- εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή η παραμονή και των άλλων 2 σχολείων κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Φωνάζουμε: ΔΕΝ θα γίνουμε νέο Καπετανάκειο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Ηρακλείου: Με επιτυχία η Τελετή Απονομής του Βραβείου Ηθικής Τάξεως στον Λευτέρη Οικονόμου

Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Βουλή: Ζητούνται απαντήσεις για τον αποκλεισμό της Κρήτης από την πρόγνωση καιρού

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis