Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Σε απόγνωση μαθητές, δάσκαλοι και γονείς στο 7ο Δημοτικό σχολείο

Image
7ο δημοτικο σχολειο
 clock 13:11 | 19/02/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί του 7ου Δημοτικού Σχολείου στο Ηράκλειο, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει το κτήριο του σχολείου που “χτυπήθηκε” από τον σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτήριο δεν προέκυψαν μόνον από τον σεισμό, αλλά πολλά από αυτά προϋπήρχαν και με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου εντάθηκαν και φάνηκε το μέγεθός τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Σοφία Βασιλάκη, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” για τον “Γολγοθά” των μαθητών, υπάρχουν σφραγισμένα παράθυρα στις τάξεις εξαιτίας της υγρασίας, τοίχοι με ρωγμές όχι μόνον λόγω του σεισμού αλλά εξαιτίας και της υγρασίας όπως επίσης κι ένας λέβητας που λειτουργεί στο ισόγειο του σχολείου δίπλα στις τάξεις!

Ωστόσο, όπως δήλωσε η κ. Βασιλάκη σήμερα στην εκπομπή της Ελένης Μπουρμά, σε πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Αναστασάκη, ξεκαθαρίστηκε ότι ο Δήμος στο πλαίσιο της εργολαβίας με 1,5 εκ. ευρώ για συνολικά 37 σχολεία στο Ηράκλειο, θα αποκαταστήσει τις ζημιές μόνον από τον σεισμό.

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονέων που ζητούν ένα ασφαλές σχολείο ενώ όπως είπε η κ. Βασιλάκη, πολλές φορές κατά το παρελθόν η Διεύθυνση του σχολείου έχει επισημάνει – και προ σεισμού- τα προβλήματα αυτά, χωρίς όμως να δοθούν λύσεις.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, σημείωσε ότι οι ανησυχίες των γονιών είναι ίδιες και στο 7ο δημοτικό και στα υπόλοιπα σχολεία που επλήγησαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και με την εργολαβία “πασπαρτού” θα δοθεί σε αυτή τη φάση λύση μόνον για τις ζημιές από τον σεισμό, ενώ σε δεύτερο χρόνο, μόλις κλείσει αυτή η εργολαβία, θα υπάρξει μέριμνα για τα υπόλοιπα...

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γονέων επισημαίνει:

“Στις 14/2/2022, πραγματοποιήθηκε κοινή εξ αποστάσεως συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου, συμμετοχή προέδρων σχολείων και με τον Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, κο Αναστασάκη. Στην εν λόγω συνάντηση παρευρέθηκε και η πρόεδρος του συλλόγου μας. Τα θέματα όπου θίχτηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν και η έκβαση των εργασιών, μόλις ανακοινωθεί το πόρισμα από τη στατική μελέτη του κτιρίου μας. Η θέση που εκφράστηκε από την πρόεδρο μας, κα Βασιλάκη Σοφία, ήταν ότι απαιτούμε να επιδιορθωθούν όλες οι ζημιές, που έχουν προκύψει από το σεισμό και όλες οι υπόλοιπες, όπου έχουν προκύψει από αμέλειες προηγούμενων ετών, οι οποίες αν είχαν πραγματοποιηθεί στον πραγματικό τους χρόνο, δεν θα είχαμε τώρα φτάσει σε αυτό το σημείο! Μάλιστα, όλες αυτές οι επισκευές έχουν ζητηθεί πολλάκις στο παρελθόν με αιτήματα και έγγραφα, με τον Δήμο να μας έχει στην «αναμονή» εδώ και χρόνια!

Ζητήθηκαν, δηλαδή, τα αυτονόητα και ζωτικής σημασίας για την προστασία του κτιρίου, όπως είναι, εκτός της επισκευής των ρωγμών του σεισμού, η επισκευή της τοιχοποιίας για την εξάλειψη της υγρασίας, η μόνωση των ταρατσών, η αποκατάσταση αετώματος στη βάση της σκεπής, η καθαίρεση σοβάδων εξωτερικά σε σημεία όπου έχουν φουσκώσει, η επισκευή των υδρορροών, η μεταφορά του λέβητα από το ισόγειο ανάμεσα στις τάξεις, που είναι τώρα, στο υπόγειο (σε ξεχωριστό χώρο μακριά από τα παιδιά μας), η αλλαγή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και η αλλαγή κουφωμάτων από ξύλινα σε αλουμινένια (τα οποία εν καιρώ κορωνοϊού) είναι "καρφωμένα", γιατί δεν δύναται να κλείσουν διαφορετικά! Ανήκουστο! Όλες αυτές οι εργασίες όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή επάνοδο των παιδιών μας, γιατί δεν ανησυχούμε μόνο για τους σοβάδες που πέφτουν από το σεισμό, αλλά και για τους άλλους… Αυτούς που προκαλεί η υγρασία και φουσκώνουν οι τοίχοι και οι ταράτσες χωρίς μόνωση, ή αυτούς που προκαλούνται χωρίς το σωστό σύστημα υδρορροών, ή αυτούς που προκύπτουν λόγω έλλειψης επαρκούς εξαερισμού. Είναι εύλογη λοιπόν η ανησυχία για την υγεία των παιδιών μας, καθώς αρκετές φορές μυρίζει πετρέλαιο στις αίθουσες που

βρίσκονται δίπλα στο λέβητα ενώ έχουμε και το φαινόμενο να πέφτουν συνεχώς οι ασφάλειες του ηλεκτρικού πίνακα, φοβούμενοι ανά πάσα στιγμή για κάποιο βραχυκύκλωμα!

Η διευθέτηση δε, που προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο τεχνικής υπηρεσίας, ήταν ότι θα φτιαχτούν αποκλειστικά και μόνο οι ζημιές του σεισμού, καμιά άλλη παρέμβαση, όσο σημαντική και αν είναι.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κος Αναστασάκης μας είπε δηλαδή, ότι ήμασταν τόσους μήνες στην αβεβαιότητα και δεν ξέραμε εάν θα κάνουμε τηλεκπαίδευση ή όχι, δεν ξέραμε αν θα κάνουμε απογευματινά μαθήματα ή όχι, μετέπειτα δεν ξέραμε πού θα μεταφερθούν τα παιδιά μας, δεν ξέραμε πώς θα μεταφέρουμε τα παιδιά μας, μειώθηκαν οι διδακτικές τους ώρες για να μετακινούνται οι δάσκαλοι, άλλαξαν το εν γένει σχολικό περιβάλλον τους... Και όλα αυτά για να σοβαντιστούν μόνο μερικές ρωγμές από τον σεισμό!

Η απάντηση, λοιπόν, όλης της κοινότητας του 7ου Δημοτικού Σχολείου, όπως αυτή διατυπώθηκε και από την πρόεδρο μας, ενώπιον της Ένωσης Γονέων και όλων των εκπροσώπων των πληγέντων σχολείων, στη λύση αυτή, ήταν ότι δεν μας αρκεί ένα απλό «lifting» στις ρωγμές, αλλά απαιτούμε εξ ολοκλήρου κάλυψη των βασικών ανωτέρω εργασιών. Η θέση μας δε αυτή, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης, όχι απλώς βρήκε υποστηρικτές στα πρόσωπα της Ένωσης και των άλλων προέδρων, αλλά θεωρήθηκε και μονόδρομος! Ούτως ώστε, κάθε σχολείο να περατώνεται και να παίρνουν και τα υπόλοιπα σειρά, αντί για προσωρινές παρεμβάσεις, ημιτελή και κακοδιατηρημένα σχολεία, που δε θα παρέχουν καμία ασφάλεια σε μελλοντικούς σεισμούς. Διότι, το μόνο τελικά που θα καταφέρουν με αυτές τις «μισοδουλειές» θα είναι να βρεθούν ακόμη περισσότερα σχολεία στην δική μας δυσχερή θέση!

Τέλος, κατανοούμε ότι το κονδύλι έχει κατανεμηθεί σε αρκετά σχολεία που χρήζουν βασικών επισκευών, όμως το μόνο που ζητάμε, είναι οι εργασίες οι οποίες θα γίνουν, να προστατεύσουν το κτίριο μας και τα παιδιά μας από επόμενους σεισμούς και να μην χρειαστεί να μείνουμε ξανά χωρίς σχολική στέγη, αφήνοντας στην άκρη, προς το παρόν, δευτερεύοντα ζητήματα όπως αλλαγή εσωτερικών πορτών, πατωμάτων, αντικατάσταση γυψοσανίδας 2ου ορόφου κ.α., τα οποία και σκοπεύουμε να ζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο - Ελαιόλαδο: Άγονος διαγωνισμός με μόλις μία προσφορά!

Κρήτη: Οικογένειες προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν την 11χρονη που έπεσε θύμα κακοποίησης από τον θείο της

Κρήτη - κορωνοϊός: Λίγα τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis