Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Πληρώσαμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ... για μας δει γιατρός στο ΠΑΓΝΗ

Image
γιατρός
 clock 14:12 | 10/11/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η δημόσια δωρεάν υγεία, δεν είναι και τόσο δωρεάν αν κρίνουμε από τις υψηλότατες δαπάνες που συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες για την ιατρική τους περίθαλψη.

Είναι ενδεικτικό το ποσό που κατέβαλαν οι ασθενείς για να εξεταστούν από γιατρούς στα απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ πέρυσι.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Τώρα, αλλάζει μορφή και το ΕΣΥ, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, αφού γίνεται μερικώς ιδιωτικό και οι ασθενείς θα μπορούν να χειρουργούνται το απόγευμα, πληρώνοντας από την τσέπη τους για την επέμβαση εντός του δημόσιου νοσοκομείου, αν έχουν βέβαια την δυνατότητα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν έως 2 χρόνια σε λίστες.

Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο που κατεβαίνει για ψήφιση στην Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνουν πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για χειρουργό και αναισθησιολόγο περίπου στα 600 ευρώ ανά επέμβαση.

Το επιχείρημα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι ότι αν αυτή η επέμβαση γινόταν σε ιδιωτική κλινική,ο ασθενής θα έπρεπε μαζί με τα έξοδα νοσηλείας να καταβάλει σχεδόν τα τριπλάσια.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως απο τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι την ψήφισή του.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα το νομοσχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ», ενώ με ανακοινώσεις ζητούν την απόσυρσή του Σύλλογοι και φορείς.

Είναι πάντως γεγονός ότι στην Ελλάδα το 35% των δαπανών για την υγεία, καταβάλλεται από το δικό μας πορτοφόλι ,ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ που το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία είναι κατά μέσο όρο 21% .

Πού πηγαίνουν, όμως, τα χρήματα που ξοδεύουν από την τσέπη τους οι Ελληνες ασφαλισμένοι;

Το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιάτρους, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη –έναντι μόλις 9% στον ΟΟΣΑ– και το 37% κατευθύνεται σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Μεγάλη κόντρα Δήμου - Αστικού ΚΤΕΛ για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο

Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος στο Ράδιο Κρήτη: Παράδειγμα για την κοινωνία ο Άγιος Μηνάς - Τι είπε για τον Καζαντζάκη

Κρήτη: Θρήνος για τον Άγγελο που "έφυγε" τη μέρα της γιορτής του

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis