Μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται για την πόλη του Ηρακλείου με βάση τα όσα προκύπτουν από την εκπόνηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου που προβλέπει τρία σενάρια για την πολεοδόμηση και το κυκλοφοριακό.
Τις προτάσεις που θα κάνει μέσα από τη μελέτη η μελετητική ομάδα, ανέλυσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο επικεφαλής της ομάδας, Πολεοδόμος και Χωροτάχτης, Γιώργος Αλεξάκης. Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι το πρώτο οργανωμένο σχέδιο πόλης εκπονήθηκε το 1934 στην Αθήνα ενώ 100 χρόνια από την Αθήνα, άλλες πόλεις στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει την πολεοδομική τους δράση.
Το Ηράκλειο δηλαδή έχει μείνει πίσω, τουλάχιστον 100 χρόνια.
Η μελέτη προβλέπει τρία σενάρια. Το σενάριο των τάσεων, το σενάριο της ήπιας ανάπτυξης και το σενάριο της έντονης παρέμβασης.
Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα από την μελέτη ότι σε όλη την έκταση του Δήμου Ηρακλείου λείπουν περισσότερες από 40.000 θέσεις στάθμευσης και αυτό που προτείνουν οι μελετητές είναι η δημιουργία πάρκινγκ, είτε υπόγειων είτε υπέργειων ενώ προτείνεται μεταξύ άλλων να είναι υποχρεωτικές οι πυλωτές στις νέες οικοδομές.
Επίσης όποια τετράγωνα είναι αδόμητα να διατεθούν για στάθμευση σε πελάτες καταστημάτων αλλά και στους ιδιοκτήτες των γύρω σπιτιών.
Παραλιακό μέτωπο
Αναφορικά με το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου, οι μελετητές προτείνουν λειτουργική ενοποίηση του συνόλου παραλιακού μετώπου από τον ξεροπόταμο έως τον Καρτερό καθώς έτσι διαμορφώνεται ενιαίος και συνεκτικό σχεδιασμός με σκοπό την επαφή των κατοίκων προς τη θάλασσα.
Αύξηση πρασίνου
Στο προτεινόμενο σενάριο της ήπιας παρέμβασης τίθεται και ο στόχος αύξησης του πρασίνου στα 9 τετραγωνικά μέτρα, στο ελάχιστο όριο δηλαδή που προκρίνει ο ΠΟΥ έναντι 2,4 ανά κάτοικο που ισχύει σήμερα.
Επέκταση σχεδίου πόλης
Αναφορικά με την επέκταση του σχεδίου πόλης οι μελετητές υπογραμμίζουν την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα σχέδια πόλης και να γίνουν επεκτάσεις ακόμη νοτιότερα, μέχρι το όριο της νέας πράσινη ζώνης καθώς σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεξάκη η πόλη διαχρονικά στο μέλλον θα φτάσει μέχρι τον Άγιο Βλάσση.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γιώργος Αλεξάκης, θα πρέπει το ΚΤΕΛ υπεραστικών λεωφορείων να φύγει από τη Χανιώπορτα και ο χώρος να αποδοθεί στην πόλη.
Αναφορικά με την σύνδεση του Ηρακλείου με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου οι μελετητές προτείνουν τρεις εναλλακτικές οδικές συνδέσεις καθώς με τον τρόπο αυτό διαμοιράζεται ο κυκλοφοριακός φόρτος ωστόσο παραμένει το αίτημα της σύνδεσης του Ηρακλείου με το Καστέλι με την δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς.
Μεταξύ άλλων οι μελετητές σημειώνουν την ανάγκη νέου εγκάρσιου δρόμου Ανατολής - Δύσης στην ενδοχώρα του Δήμου καθώς με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί νέα απευθείας διασύνδεση περιοχών και επομένως δεν θα είναι μόνο μία οδική σύνδεση αλλά ένας δρόμος ενδογενούς ανάπτυξης της νότιας ενδοχώρας από το Μαλεβίζι στον Άγιο Μύρωνα, την Παλιανή, προς τα νότια των Αρχανων και τέλος στον κόμβο των Πεζών.
Τέλος, μεταξύ άλλων στη μελέτη γίνεται πρόταση για υπογειοποίηση η υπεργειοποίηση του ΒΟΑΚ, κάτι που διεκδικεί και η τοπική κοινωνία.