Το κρίσιμο κεφάλαιο της σχολικής στέγης καλείται να ανοίξει η αντιδημαρχία Παιδείας στην οποία έχει ανατεθεί να ολοκληρώσει μια μελέτη με προοπτική 10ετίας σε σχέση με το οξύ κτηριολογικό πρόβλημα που καταγράφει το Ηράκλειο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει να γίνει συσχετισμός των στοιχείων του ληξιαρχείου σε σχέση με τον αριθμό των γεννήσεων των παιδιών από τα οποία θα προκύψουν οι σύγχρονες ανάγκες της σχολικής στέγης σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας Αντώνη Περισυνάκη ο σχεδιασμός που έχει χαραχθεί προβλέπει να δοθούν διεξοδικές λύσεις άμεσα και μακροπρόθεσμα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με αφετηρία την προσχολική αγωγή με
τους βρεφηνηπιακούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Όπως ο ίδιος εξηγεί θα γίνει μια αναλυτική αποτύπωση του αριθμού των παιδιών που σήμερα φοιτούν σε σχολεία, από τον οποίο ενδεχομένως να προκύψουν και ζητήματα συγχώνευσης των σχολικών μονάδων σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα όπως αναφέρει, στο 13ο και στο 42ο Δημοτικό Σχολείο στον Κατσαμπά ο αριθμός των παιδιών έχει μειωθεί σε ποσοστό 50%.
Δυστυχώς υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις σχολικών μονάδων που το επόμενο διάστημα θα μπουν στο μικροσκόπιο της μελέτης της αρμόδιας αντιδημαρχίας για να διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε σχέση με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.
Ήδη από τους προηγούμενους μήνες έχει γίνει μια σχετική προεργασία στην κατεύθυνση αυτή μέσα από διευρυμένες συσκέψεις που προηγήθηκαν με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπου και διαπιστώθηκαν μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Όπως έχει διαπιστωθεί υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα σε ακίνητα που έχουν απελευθερωθεί και είναι έτοιμα για την ανέγερση σχολείων σε περιοχές που υπάρχει λιγότερη πίεση ενώ αντίθετα σε περιοχές που υπάρχει φορτική ανάγκη για σχολική στέγη δεν υπάρχει η αντίστοιχη ετοιμότητα. Και μάλιστα αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι βασική εμπλοκή αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο πόλης σε πολλές περιοχές όπως τις δυτικές συνοικίες με αποτέλεσμα να έχουν ναρκοθετηθεί και οι σχολικές δομές.
Αντίστοιχα σημαντικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι ο αστικός ιστός δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό ακινήτων που χρειάζεται. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα κληθεί να απαντήσει η μελέτη που δρομολογείται με στόχο την ανάπτυξη ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού για την εκπαίδευση από τον Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντόναλντ Τραμπ: «Τσουνάμι» διαταγμάτων για το κλίμα, τον ΠΟΥ, τα φύλα και το μεταναστευτικό (βίντεο)
Ηράκλειο: Δικηγόροι γνωστού γιατρού που συνελήφθη - "Εντυπωσιακές και αχρείαστες συλλήψεις"