Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο - κτηματολόγιο: Αλαλούμ και εμπόδια στις επενδύσεις από τις καθυστερήσεις
κτηματολογιο ηρακλείου
 clock 13:53 | 11/12/2025
writer icon Επιμέλεια: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να προκαλεί η δυσλειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν ακόμη και τον έναν χρόνο για την έκδοση πράξεων, δημιουργώντας τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες αλλά και κλίμα ανασφάλειας στην αγορά ακινήτων.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Κρήτης, Κλειώ Πλατάκη, τόνισε πως το πρόβλημα ξεκινά από την υποστελέχωση: «Δεν υπάρχει το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει ομαλά το γραφείο». Όπως εξήγησε, στο παρελθόν είχαν ενισχυθεί προσωρινά οι υπηρεσίες με δικηγόρους από άλλα γραφεία, όμως πλέον «η κατάσταση έχει παλινδρομήσει». Το αποτέλεσμα; Για μια απλή πράξη που έχει κατατεθεί μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος μέχρι να εκδοθεί.

Σύμφωνα με την κ. Πλατάκη, αυτή η καθυστέρηση δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες, αλλά δημιουργεί και σοβαρή ανασφάλεια στις συναλλαγές, επηρεάζοντας άμεσα τις επενδύσεις στην Κρήτη. «Πολλοί επενδυτές το ξανασκέφτονται πριν προχωρήσουν. Δεν μπορεί η γραφειοκρατία να λειτουργεί ως τροχοπέδη για τον τόπο», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου, Στέλλα Αρχοντάκη, η οποία περιέγραψε την κατάσταση ως «Γολγοθά». Όπως είπε, η υποστελέχωση δεν είναι καινούριο φαινόμενο: «Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε λάθος. Από το 2010 ήταν ήδη υποστελεχωμένο».

Η κ. Αρχοντάκη αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το γραφείο του Ηρακλείου να λειτουργεί με μόνο έναν μηχανικό και χωρίς επαρκή αριθμό νομικών: «Δεν γίνεται να μην υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ δικηγόροι για τις απαραίτητες διαδικασίες. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη». Οι πράξεις, όπως ανέφερε, κατοχυρώνονται με τεράστιες καθυστερήσεις, προκαλώντας αλαλούμ στην αγορά και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των συναλλασσόμενων.

 

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής: Παράταση - ανάσα για τους ελαιοπαραγωγούς

Κρήτη: Ο ένας έπεσε από ύψος και ο άλλος τραυματίστηκε με ξυλοκοπτικό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis