Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: "Η συμμαθήτριά μου, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα"

Image
μαρίνα λαμπράκη πλάκα
 clock 11:16 | 14/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Φωχότερος ο χώρος του πολιτισμού, αλλά και της Κρήτης από το θάνατο της Ηρακλειώτισσας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών τα ξημερώματα χθες Δευτέρα.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Από το 1992 υπηρέτησε ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015, ενώ πλούσιο ήταν και το συγγραφικό της έργο , καθώς είχε δημοσιεύσει 21 βιβλία και περισσότερες από διακόσιες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει συγγράψει περισσότερα από εκατό εισαγωγικά κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων. Την ίδια ώρα είχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε το 1939 στο Αρκαλοχώρι. Σε ηλικία 15 χρονών γνώρισε τον Δημήτρη Πλάκα, έναν αδιόριστο δάσκαλο που έμελλε να γίνει ο σύζυγος και μέντοράς της.

Η ίδια μάλιστα σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει πως τα πρώτα χρόνια έμεναν μαζί με τους γονείς της, ώστε να μην ασχολείται με το νοικοκυριό και να μπορεί να διαβάζει.

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα έκανε σπουδές σε Αθήνα και Σορβόννη

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης διοργάνωσε σημαντικές εκθέσεις τόσο ξένων όσο και Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως αυτήν τον χειμώνα του 1992-93 με θέμα «Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν» με πάνω από 600.000 επισκέπτες.

Στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη μίλησε ο φιλόλογος κ. Ζαχαρίας Καραταράκης ο οποίος αναφέρθηκε στη συμμαθήτρια και φίλη του Μαρίνα.

“Με τη Μαρίνα ήμασταν 5 χρόνια στο ίδιο θρανίο. Από μικρή είχε ευαισθησίες, ενώ τίποτα δεν της χαρίστηκε. Κουράστηκε για να κατακτήσει όσα έκανε. Κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο που δεν ήταν άλλο από το να “ανοίξει “ την Εθνική Πινακοθήκη στον κόσμο και στη συνέχει ανατο “μαγέψει” και να τον γοητεύσει με τον τρόπο που τον ξεναγούσε”.

Ο κος Καραταράκης αναφέρθηκε και στον τρόπο που η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα γνώρισε στο Αρκαλοχώρι το σύζυγο της Δημήτρη. “Η Μαρίνα αναγακάστηκε να διακόψει το σχολείο και “έπιασε” δουλειά σε ένα κατάστημα με είδη προικός. Εκείνη την περίοδο ήρθε στο χωρίο ως νεοδιόριστος δάσκαλος ο Δημήτρης Πλάκας. Γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν αμέσως. Εκείνος μαγεύτηκε από την ομορφιά της”

Η Μαρίνα Πλάκα εκτός από το πλούσιο συγγραφικό της έργο, έγραφε και ποιήματα πολλά από τα οποία είναι ανέκδοτα. Μάλιστα ο φίλος και συμμαθητής της κος Ζαχαρίας Καραταράκης αποκάλυψε ότι σε ένα διάλειμμα από το σχολείο έκατσαν οι 2 τους στον προαύλιο χώρο και εκεί σε ένα χαρτί έγραψε ένα ποίημα. Αυτό το ποίημα το μελοποίησε και το έκανε τραγούδι ο αείμνηστος Γιάννης Σπανός.

Πρόκειται για το “Είναι να απορείς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Δίωξη ναρκωτικών και ΕΚΑΜ έκαναν έφοδο στ' Ανώγεια

Κρήτη - Φονικό: Σήμερα η κηδεία του 22χρονου - Την Παρασκευή η απολογία του 45χρονου

Θρίλερ με τον 45χρονο που βρέθηκε νεκρός σε βράχια παραλίας

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis