Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: "Γύμνια" του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία διαπιστώνουν τα εργατικά σωματεία

Image
ΕΚΗ
 clock 18:10 | 10/01/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και συνεχίζεται ακόμα, αποδεικνύει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους ήδη 2 χρόνια.

Αυτό αναφέρθηκε κατά την διάρκεια Σ.Τ που παραχώρησαν σήμερα (10.01.22) εργατικά σωματεία στο ΕΚΗ.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει:

Η κυβέρνηση αξιοποιεί καθημερινά ανούσιους και βολικούς καβγάδες επικοινωνιακού χαρακτήρα με διάφορες αφορμές που παρουσιάζονται και για την ουσία της διαχείρισης της πανδημίας, όλα τα μέτρα είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, των εργοδοτών, αυτών που κάνουν business με την υγεία του λαού.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η κυνική δήλωση του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη πριν λίγες που αποφάσισε πως «δεν χρειάζονταν να επιμένουμε στη 10ήμερη καραντίνα προκειμένου και να έχουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία»;

Ήδη στο Ηράκλειο, το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα, με δεκάδες υγειονομικούς να νοσούν και να τίθενται εκτός μάχης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κρατάει εκτός συστήματος 100άδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς δήθεν για να περιοριστεί η διασπορά αλλά οι εμβολιασμένοι που νοσούν, πρέπει να γυρίσουν μετά από 5 μέρες στο νοσοκομείο και να διασπείρουν τον ιό. Ούτε λόγος βέβαια για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας, ούτε λόγος για άρση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, με τόσες τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας.

Όσο δε για το αίτημα που βάζουν τα σωματεία ήδη από την κορύφωση του πρώτου κύματος για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ο Υπουργός Υγείας απαντάει επί της ουσίας πως όσο κάνουν κουμάντο στην οικονομία οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η φροντίδα της υγείας του λαού θα είναι ανύπαρκτη. Αυτό εξυπηρετεί και η δήλωση από τα χείλη του Πρωθυπουργού πως «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»… γελάνε και τα μικρά παιδιά.

Οι χώροι δουλειάς μας έχουν γίνει εστίες υπερμετάδωσης του κορονοϊού αφού κανείς έλεγχος δε γίνεται από τους αρμόδιους φορείς. Οι εργοδότες έχουν κάνει στην άκρη ακόμα και τα όποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας έπαιρναν τον πρώτο καιρό της πανδημίας. Καθημερινά μαθαίνουμε για συναδέλφους μας που βγήκαν θετικοί, αγχωνόμαστε μήπως έχουμε κολλήσει κι εμείς, μήπως μεταδώσουμε τον ιό στους συγγενείς μας. Μέσα στις γιορτές είχαμε επισιτιστικά καταστήματα να κλείνουν από τα κρούσματα και οι συνάδελφοι να χάνουν μεροκάματα, οι καλλιτέχνες χάνουν το εισόδημα τους λόγω των μέτρων με την Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, στα Σούπερ Μάρκετ να βγαίνουν συνάδελφοι με κρούσμα σε καραντίνα και οι υπόλοιποι να δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως.

Την ίδια στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη για μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, όπως διατυπώνουμε συνεχώς, από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ταυτόχρονα η ανησυχία όλου του λαού είναι μεγάλη για το άνοιγμα των σχολείων που έγινε σήμερα, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας ενάντια στην πανδημία. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης για τους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία από σήμερα, θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσαν τα παιδιά μας, εμάς, τους ηλικιωμένους γονείς μας. Τα self-test για τους μαθητές εξαντλήθηκαν από τα φαρμακεία πριν πάρουν όλοι, οι τάξεις συνεχίζουν να είναι ασφυκτικά γεμάτες προκειμένου να μη γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και μας κουνάνε πάλι το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης.

Η εναλλακτική που έχει στην πόλη μας κάποιος γονιός ή οποιοσδήποτε θέλει να δει αν έχει νοσήσει στα πλαίσια ακόμα και αυτής της ατομικής ευθύνης, είναι οι σταθμοί δηγματοληψίας του ΕΟΔΥ στην Πλ. Ελευθερίας, στην Πλ. Αγίας Αικατερίνης και στο Κ.Υ. Εσταυρωμένου στους οποίους οι ουρές είναι ατελείωτες, τις τελευταίες μέρες ακόμα και υπό βροχή! Τι κάνει γι αυτό η κυβέρνηση; Αντί να αυξήσει τα σημεία δειγματοληψίας μέσα στο Ηράκλειο, κλείνει το σταθμό της Πλ. Αγίας Αικατερίνης! Άρα ο Ηρακλειώτης σπρώχνεται ακόμα πιο δυνατά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που δεν προλαβαίνουν να μετράνε το χρήμα που βγάζουν αυτές τις μέρες! Φυσικά δε συζητά με για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην ενδοχώρα του νομού, που δεν υπάρχουν σταθερά σημεία ελέγχου και οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να περιμένουν πότε θα έρθει στο χωριό τους το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ!

Τα σωματεία μας, πιστεύουμε ακράδαντα πως και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από κυβερνήσεις και κόμματα που μας έχουν φλομώσει στο ψέμα όλα τα προηγούμενα χρόνια που κυβέρνησαν, ακόμα κι αν άλλαξαν προβιά πλέον. Δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από την Περιφέρεια και του Δήμους που συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, χωρίς να διατυπώνουν ουσιαστικές απαιτήσεις από αυτή. Όλοι αυτοί θα αναγκαστούν να πάρουν μέτρα για την προστασία της υγείας μας μόνο αν δουν απέναντί τους το λαό, τους εργαζόμενους, ενταγμένους στα συνδικάτα τους, να διεκδικούν. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και έχει αποδειχτεί πολλές φορές, ακόμα και τη χρονιά που πέρασε. 

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση προχωράμε την Πέμπτη 13 Γενάρη σε μέρα δράσης για την προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας με πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και παρέμβασης σε χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα την ίδια μέρα στη 1μμ προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ διεκδικώντας:

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.

Συστηματικό δωρεάν προληπτικό έλεγχο (rapidtest) για SARS-COV-2 σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμού, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Επιδημιολογική επιτήρηση και ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Αύξηση των σημείων που διενεργούνται rapid test, με διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, τουλάχιστον από ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και 1 σε κάθε δήμο με ιδιαίτερη μέριμνα στους σεισμόπληκτους δήμους. Ταυτόχρονα να  διευρυνθεί το ωραρίου των δειγματολειψιών 9πμ-9μμ, με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στον ΕΟΔΥ.

Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά. Στο μοναδικό σημείο για δωρεάν μοριακά τεστ (PCR), στο Κ.Υ. του Εσταυρωμένου, δεν επαρκεί το προσωπικό για τις ανάγκες. Απαιτούμε δωρεάν PCR για όλους με άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων

Να παρέχονται όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με το πόστο τους.

Να υπάρξουν κινητές μονάδες υγείας στις βιομηχανικές ζώνες του Ηρακλείου (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙΟ.ΠΑ. Φοινικιάς, ΒΙΟ.ΠΑ. Τυλίσσου) ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα, να μπορούν να γίνονται δωρεάν rapid test με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ και όποιες άλλες εξετάσεις χρειάζονται.

Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Έρχεται ο "Σταφιδούλης" στα σχολικά κυλικεία - Σάρκα και οστά παίρνει η πρωτοβουλία του Ράδιο Κρήτη

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Πόσα θετικά self test βρέθηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σωτήρια αεροδιακομιδή από Σαντορίνη προς Ηράκλειο με αεροσκάφος - δωρεά!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis