Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: Έρχονται «έξυπνα» φανάρια σε 34 κόμβους
φαναρια
 clock 19:20 | 18/11/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να δημοπρατήσει ο Δήμος Ηρακλείου ένα μεγάλο έργο που αφορά στην αντικατάσταση όλων των φαναριών της πόλης.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία του σημαντικού αυτού έργου, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών Γιώργο Σισαμάκη το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 2 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται να αλλάξουν τα φανάρια σε  34 κόμβους στο Ηράκλειο και τη Νέα Αλικαρνασσό, τα οποία είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Για την ακρίβεια όπως εξηγεί η ηλικία των φαναριών είναι 40-50 χρόνων και το σύστημα λειτουργίας τους εκτός από το γεγονός ότι είναι παροχυμένο, εμφανίζει συνεχώς προβλήματα. Μάλιστα όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος προβλήματα υπάρχουν και στους ιστούς των φαναριών οκτώ από τους οποίους έχουν κυριολεκτικά σαπίσει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο με βάση το σχεδιασμό που δρομολογείται, μαζί με τα φανάρια, θα αντικατασταθούν και οι ιστοί οκτώ από τους οποίους έχουν κυριολεκτικά έχουν σαπίσει. Σύμφωνα με  τον αντιδήμαρχο με βάση το σχεδιασμό που δρομολογείται, θα τοποθετηθούν φανάρια σύγχρονης τεχνολογίας που θα ρυθμίζουν την κίνηση με αισθητήρες και παράλληλα θα διαθέτουν ηχητική σήμανση με την οποία διευκολύνονται στη μετακίνηση τους οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Επίσης στα νέα φανάρια θα τοποθετηθούν κάμερες μέσα από τις οποίες θα γίνεται κυκλοφοριακός έλεγχος και δια μέσω των οποίων θα χρεώνονται κλήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο η τοποθέτηση των νέων φαναριών αναμένεται να εξασφαλίσει για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου, σοβαρότατη μείωση του ενεργειακού κόστους αφού σήμερα η λετουργία τους κοστίζει στο δημοτικό ταμείο 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως, καθώς οι περισσότεροι φωτεινοί σηματοδότες διαθέτουν λαμπτήρες πυρακτώσεως. Με τους νέους φωτεινούς σηματοδότες που θα τοποθετηθούν με τεχνολογία LED το ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειωθεί  στα 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αεροδρόμιο Καστελίου: Ένα "κόσμημα" για την Κρήτη – Η πρόοδος των εργασιών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis