Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Διχασμένοι οι επιστήμονες για το νέο σεισμικό κέντρο

Image
σεισμογράφος
 clock 14:43 | 18/01/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα σε σχέση με το νέο κέντρο σεισμικής έξαρσης, λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου αυτήν τη φορά και τον σεισμό μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, μια δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου.

Με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή Γουβών και Επισκοπής Χερσονήσου, από προχθές 16 Ιανουαρίου έως σήμερα, δηλαδή μέσα σε δύο ημέρες οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψαν πάνω από 85 σεισμικές δονήσεις.

Για το νέο αυτό κέντρο σεισμικότητας - μέχρι στιγμής- οι σεισμολόγοι διατυπώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το σημείο που συγκλίνουν είναι ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί, εάν αποτελεί ή όχι τμήμα της μετασεισμικής ακολουθίας του Αρκαλοχωρίου.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, ο Δντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την επιστημονική άποψη οι 80 σεισμικές δονήσεις που καταμετρήθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην περιοχή “δεν εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του Αρκαλοχωρίου”, συμπληρώνοντας- ωστόσο- ότι σε μερικές ημέρες τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα. Έναν επιπλέον στοχείο που επικαλέστηκε ο κ Παπαδόπουλος για την υπόθεση ότι η σεισμικότητα ανατολικά του Ηρακλείου δεν συνδέεται με αυτήν του Αρκαλοχωρίου είναι η διαφοροποίηση στα εστιακά βάθη- καθώς οι σεισμοί του Αρκαλοχωρίου είναι περισσότερο επιφανειακοί από 5 έως 15 χιλιόμετρα ενώ του Ηρακλειόυ σε βάθη από 15 έως 30 χιλιόμετρα.

Πρόσθεσε δε ότι “δεν μπορούμε να πούμε ότι τα χθεσινά 3,8 ρίχτερ αποτελούν τον κυρίως σεισμό”, υπογραμμίζοντας το ιστορικό του ισχυρού σεισμού του Αρκαλοχωρίου των 5,8 ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου, με την προσεισμική ακολουθία των 4 μηνών. Ωστόσο, δεν απέκλεισε και το σενάριο να πρόκειται για ένα σμήνος σεισμών- δηλαδή για σεισμούς μικρής έντασης συγκεντρωμένους σε μια περιοχή, χωρίς να ξεχωρίσει κάποιος εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας- μλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη- τόνισε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά αλλά φαίνεται να βαίνει προς απόσβεση.

Την ίδια ώρα ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, που είχε επικοινωνία με τον κ.Λέκκα, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο προειδοποιεί τους κατοίκους να εφαρμόζουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και αναφέρεται σε μετατόπιση των σεισμικών επίκεντρων της ρηξιγενούς ζώνης Θραψανού Καστελίου βορειότερα προς Γούρνες και Αλικαρνασσό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τόνγκα: Δύο φορές πέρασε πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέοι θάνατοι στα νοσοκομεία - Γέμισε η ΜΕΘ covid του ΠΑΓΝΗ

Κρήτη: "Τσουνάμι" απατεώνων χτυπά τους πολίτες μέσω διαδικτύου - Ειδικός μιλά στο Ράδιο Κρήτη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis