Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ιεροί Ναοί της Κρήτης αφιερωμένοι στον 'Αγιο Δημήτριο

Image
 clock 10:37 | 26/10/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Άγιος Δημήτριος είναι Άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού και είναι ένας από τους λαοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ. Ηταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

agios_dimitrios_murovlutis_0421-300x400.jpg

agios_dimitrios_murovlutis_0421-300x400.jpg, by chara

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας  ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανάβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Οι ιεροί ναοί του Αγίου Δημητρίου στην Κρήτη:

Ο Άγιος Δημήτριος των μαραγκών στην πόλη του Ηρακλείου

Ήταν η εκκλησία της συντεχνίας των μαραγκών  και  βρισκόταν  στη  θέση  του  σημερινού Αγίου Δημητρίου Λιμένος. Από την παλιά  εκκλησία των αρχών της Βενετοκρατίας υπάρχει μονάχα ένα τμήμα της τοιχογραφίας στο ιερό. Την εποχή του Gerola υπήρχε μονάχα τμήμα του βόρειου τοίχου της αψίδας, και του πρόναου.

αγιος δημητριος

αγιος δημητριος, by chara

Το βόρειο τμήμα του  ναού  είχε  ενσωματωθεί με τα σπίτια που υπήρχαν εκεί και το σωζόμενο μέρος του  ναού υψωνόταν πάνω σε μια πλατεία.  Ο ναός  ήταν τρίκλιτος
την περίοδο  της  Tουρκοκρατίας εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε.  

αγιος δημητριος

αγιος δημητριος, by chara

Στην   διάρκεια   της   γερμανικής   επιθέσεως   βομβαρδίστηκε  και καταστρέφεται ολοσχερώς για να αρχίσει να κτίζεται εκ νέου την δεκαετία 1950-60 και να ξανά εγκαινιαστεί στις 15-6-1965.  Ανακαινίστηκε  το  1964. Ο ναός  απο το 1947 αποτελεί  διατηρητέο μνημείο.

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στις στροφές του χωριού Ροδιά του Δήμου Μαλεβιζίου

agios_dimitrios_rodia_1.jpg

agios_dimitrios_rodia_1.jpg, by chara

Ο Πέτρινος ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στις στροφές του ανηφορικού δρόμου που οδηγεί στο χωριό Ροδιά του δήμου Μαλεβιζίου στον Νομό Ηρακλείου.

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην Παχειά Άμμο

Η Παχειά Άμμος βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου, στο δρόμο που συνδέει τον Άγιο Νικόλαο με τη Σητεία και την Ιεράπετρα. Είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό, που είναι κτισμένο στην βόρεια πλευρά του στενότερου τμήματος της Κρήτης.

αγιος δημητριος, παχεια αμμος

αγιος δημητριος, παχεια αμμος, by chara

Μπαίνοντας στον οικισμό ερχόμενοι απο τον Αγιο Νικόλαο αριστερά πάνω στον λόφο υπάρχει ο μικρός κοιμητηριακός ναός που τιμάτε στον άγιο Δημήτριο. Χτίσθηκε το 1953 από τον Δημήτριο Παπαδάκη.

αγιος δημητριος παχειά αμμος

αγιος δημητριος παχειά αμμος, by chara

Το  μικρό χωρίο Άγιος Δημήτριος στον Νομό Ρεθύμνου

Ο Άγιος Δημήτριος Ρεθύμνου είναι πεδινό χωριό της πρώην επαρχίας Ρεθύμνου του Νομού Ρεθύμνης της Κρήτης. Με την Καποδιστριακή διοικητική διαίρεση υπαγόταν στο δημοτικό διαμέρισμα Πηγής του Δήμου Αρκαδίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 110 μ.

agios_dimitrios_village

agios_dimitrios_village, by chara

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Πηγή του Νομού Ρεθύμνης

Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη και πολύ όμορφη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχουν πινακίδες στο δρόμο νότια από την Πηγή. Ένα δρομάκι μέσα από το χωριό οδηγεί έξω, γυρίζει δεξιά και μετά κατευθύνεται προς τα κάτω για περίπου 200 μέτρα 

aghios_dimitrios_church_2.jpg

aghios_dimitrios_church_2.jpg, by chara

Εδώ βρίσκεται η πολύ καλά διατηρημένη εκκλησία με τη σταυροειδή αρχιτεκτονική και με τα κενά ανάμεσα στα μέρη του σταυρού χτισμένα κατά σειρά έτσι ώστε η περίμετρος της τελικά να σχηματίζει ένα παραλληλόγραμμο. Η εκκλησία έχει επίσης ένα κυλινδρικό θόλο κι αρκετές ψηλές κάμαρες για στήριξη. Η διακόσμησή της είναι πλούσια και υπάρχουν υπολείμματα τοιχογραφιών.  

Πηγή: kritipoliskaihoria.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2021 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis