Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Η περίπτωση της Κρήτης" στη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά

"Η περίπτωση της Κρήτης" στη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά
 clock 16:33 | 24/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Την τιμητική της είχε η Κρήτη στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Κι αυτό γιατί οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν προβληματισμούς γύρω από την υπόθεση της τροφοδοσίας με ενέργεια στην Ευρώπη, μετά το ρωσικό εμπάργκο και τα όσα αυτό συνεπάγεται. Κι όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται για την Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας, η γεωπολιτική θέση της την αναδεικνύει σε κόμβο διέλευσης νέων αγωγών ενέργειας, που το γερμανικό καθεστώς επιθυμεί διακαώς να λειτουργήσουν τάχιστα. ΚΙ επιπρόσθετα, οι έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και η προοπτική αξιοποίησής τους είναι μία "προίκα" με αμφιλεγόμενες συνέπειες, καθώς η φτωχοποιημένη Ελλάδα αδυνατεί να την διαπραγματευθεί με σθένος ενώ οι πολιτικοοικονομικοί "κηδεμόνες" της εκτός συνόρων διαγκωνίζονται για το ποιός θα επιβάλλει τις προτιμήσεις του.

Στο επίκεντρο της κουβέντας των δύο πολιτικών παραγόντων λοιπόν, βρέθηκε ο αγωγός TAP (Αδριατικός Αγωγός Ενέργειας), που αμέσως μετά τη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά έλαβε άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την διέλευσή του από τα ελληνικά εδάφη, με ισχύ για τα επόμενα 50 (!!!) χρόνια. Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις Ευρωπαϊκές αγορές και είναι μέρος μιας αλυσίδας ενεργειακών επενδύσεων ύψους 50 δισ. που ξεκινούν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ και καταλήγουν στην Ευρώπη. 550 περίπου χιλιόμετρα του αγωγού αυτού (σχεδόν τα 2/3 του συνολικού του μήκους) θα διέλθουν από την Ελληνική επικράτεια

Ο Αγωγός (που η Γερμανία ελπίζει πως θα σημάνει την ενεργειακή απελευθέρωση της Ευρώπης από το Ρωσικό αέριο) συμπληρώνεται από πλωτούς σταθμούς LNG (τερματικά σημεία υγροποιημένου φυσικού αερίου) που θα δημιουργηθούν στα μεγάλα βόρεια ελληνικά λιμάνια και θα έχουν ως στόχο να τροφοδοτούν με υγροποιημένο καύσιμο τους βόρειους γείτονες. Ήδη προ ημερών η πρώτη άδεια δόθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Πέρα όμως από την αξιοποίηση ξηράς και θάλασσας στη βόρεια Ελλάδα, για ενεργειακές διόδους που εξυπηρετούν τα γερμανικά συμφέροντα, η Άγκελα Μέρκελ παρακολουθεί με ενδιαφέρον και την υπόθεση των θαλάσσιων κοιτασμάτων και την χαρτογράφηση των "οικοπέδων" με τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη. Έτσι ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό "τι νέα υπάρχουν σ' αυτή την κατεύθυνση". Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού «οι έρευνες που έγιναν ήδη στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εκείνες που τώρα γίνονται ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα νότια της Κρήτης, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να καταστήσει σαφές πως οι νέες επενδύσεις σε αγορά γαιών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τουριστικές υποδομές που γίνονται στην Κρήτη, συναρτώνται άμεσα με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων. "Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και αν επαληθευτούν η Ελλάδα πραγματικά θα γίνει ένας κόμβος ενεργειακός στην περιοχή» την διαβεβαίωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εστιάζοντας στην "περίπτωση της Κρήτης"  που μάλλον θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία από πλευράς προτάσεων και υποψηφίων επενδυτών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis