Κρήτη

Η Κρήτη υποδέχεται την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης

Θέατρο

Η Κρήτη υποδέχεται την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΝΟΤΟΣ, την μοναδική στο είδος της σχολή που διαθέτει πιστοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα σπουδών τριετούς φοίτησης οι Κρητικοί έχουν πλέον την ευκαιρία να αποκτήσουν το δίπλωμα του ηθοποιού, σπουδάζοντας στον τόπο τους με την καθοδήγηση και υποστήριξη καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών με πλούσια εμπειρία στον χώρο.
Η Ανώτερη Σχολή Θεάτρου ΝΟΤΟΣ, στελεχωμένη από ομάδα έγκριτων καλλιτεχνών και επιστημόνων (μόνιμων και επισκεπτών), στοχεύει, με γνώμονα τον άρτιο επαγγελματισμό και τις αρχές που διέπουν το επάγγελμα του ηθοποιού, στην αναβάθμιση της θεατρικής εκπαίδευσης στην Κρήτη και της περιφέρειας εν γένει. Φιλοδοξεί να προσφέρει σε βάθος γνώση και κατάρτιση σε ό,τι αφορά στο εγχώριο αλλά και στο παγκόσμιο θεατρικό γίγνεσθαι, συμβάλλοντας με το έργο της στην ανάπτυξη και ανάδειξη του νέου και νεανικού πολιτιστικού δυναμικού του τόπου.
Παράλληλα, η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΝΟΤΟΣ αναπτύσσει πλήθος αυτόνομων εργαστηρίων και κύκλων σπουδών που καλύπτουν τον ευρύτερο τομέα των παραστατικών τεχνών και απευθύνονται σε ενήλικες και σε παιδιά.
Τη διεύθυνση της Σχολής έχει αναλάβει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιωργής Τσαμπουράκης, ενώ αναπληρώτρια διευθύντρια είναι η σκηνογράφος Άννα Μαχαιριανάκη. 
Πληροφορίες: Εφόδου 3, Μέγαρο Χάνδαξ
Τηλ: 2810263833

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αντιπροσωπεία των "16" συναντήθηκε με Λαμπρινό για το βίντεο «Κάντια 1640»

Λότζια

Στις 17 Μαΐου του 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των δεκαέξι πολιτών που υπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας για το βίντεο «Κάντια 1640» προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Λαμπρινού και ύστερα από πρόσκλησή του, στο Δημαρχείο, όπου παρευρέθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο, ο Νίκος Γιγουρτάκης, ο Ηρακλής Πυργιανάκης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης και η αρχαιολόγος Κάλια Νικολιδάκη.

Σε σχετική ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τους κ.κ. Πυργιανάκη και Γιγουρτάκη, αναφέρονται τα εξής:

"Κατά την πολύωρη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας σχετικά με την πλημμελή παρουσίαση της πόλης και το πώς θα έπρεπε να εμφανίζεται η ιστορική φυσιογνωμία της σε μια τέτοια πολυμεσική εφαρμογή με την υπογραφή του Δήμου Ηρακλείου. Τονίσαμε στον κ. Δήμαρχο ότι μοναδικός στόχος μας είναι η διόρθωση της αποσπασματικής αποτύπωσης του παρελθόντος, κάτι το οποίο στερεί από μια τέτοια προσπάθεια την επιστημονική αρτιότητα.
Με ικανοποίηση ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να λέει ότι θα επανεξετάσει το θέμα και ότι θα δημιουργηθεί μια καινούργια τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση (με διευρυμένη επιστημονική επιτροπή) στην οποία θα παρουσιάζεται συνολικά η πόλη όπως ήταν πριν την άλωσή της από τους Οθωμανούς. Ανέθεσε, μάλιστα, στους συνεργάτες του να εξετάσουν μέσα σε σύντομο χρονικό περιθώριο (μία εβδομάδα) αυτήν τη δυνατότητα.
Μέσα από καλόπιστο και πολιτισμένο από κάθε άποψη διάλογο εκθέσαμε στον κ. Δήμαρχο τις απόψεις μας για την εφαρμογή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, με την επισήμανση ότι τόσο χαμηλές αναλύσεις (720 p) έχουν σταματήσει τώρα και χρόνια να χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους παραγωγές λόγω της πολύ χαμηλής ποιότητας της εικόνας. Παρακαλέσαμε, μάλιστα, τον κ. Δήμαρχο να δει παρόμοιες εφαρμογές για άλλες πόλεις (π.χ. Αθήνα, Ρώμη, Αλεξάνδρεια) και να κάνει μόνος του τις συγκρίσεις.
Επιπλέον, εκφράσαμε τη λύπη μας για τη στάση της αντιδημάρχου του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τον προσβλητικό χαρακτηρισμό για πολίτες που απλά τόλμησαν να εκφράσουν την άποψη τους, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή μας ότι η συμμετοχή και η έκφραση γνώμης αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των πολιτών (μεταφέρουμε επί λέξει τα λόγια της: «Είναι μια μικρόμυαλη και στενή θεώρηση... κάποιοι δεν έχουν την ευρύτητα να το δουν...»).

Ευχαριστούμε, τέλος, τον κ. Δήμαρχο για την πρόσκληση σε μια διαδικασία σύνθεσης κι ευελπιστούμε ότι η συζήτησή μας θα συμβάλει σε μια λύση αποδεκτή από όλους που θα αποκαθιστά την ιστορική εικόνα της πόλης μας.

εκ μέρους της επιτροπής πολιτών Ηρακλής Πυργιανάκης, Νίκος Γιγουρτάκης

Σημείωση: Για όσους έσπευσαν μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής μας να μιλήσουν για «εθνο- χριστιανοκεντρικές» ή οπισθοδρομικές θέσεις, τους καλούμε να διαβάσουν την επιστολή μας για να διαπιστώσουν ότι μιλήσαμε για συνύπαρξη και διάλογο πολιτισμών (Έλληνες, Βενετσιάνοι, Εβραίοι) και για απουσία της Αναγέννησης των Τεχνών και των Γραμμάτων (κορυφαίο γεγονός της εποχής), που κι αυτή υπήρξε αποτέλεσμα διαλόγου και όσμωσης. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιλέγουν πρακτικές επιλεκτικής μνήμης, ούτε επιλεκτικής χρήσης της ιστορίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ο Δήμαρχος για την ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα και τις έντονες αντιδράσεις

Γιάννης Σμαραγδής: "Ποιος θα ξεπλύνει την προσβολή προς την πόλη μας, κύριε Δήμαρχε;

Ψηφιακή αναπαράσταση Χάνδακα: Σκληρή απάντηση Γιγουρτάκη στο Δήμο Ηρακλείου