Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Η Κρήτη στο μεταναστευτικό σταυροδρόμι - Νέες αφίξεις στα νότια
Βάρκα μετανάστες
 clock 07:21 | 01/10/2025

Μία ακόμη άφιξη μεταναστών καταγράφηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης νότια της Κρήτης, εντείνοντας την ανησυχία για την αυξανόμενη πίεση που δέχεται το νησί από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Συγκεκριμένα, 21 άτομα εντοπίστηκαν νότια των Καλών Λιμένων του Δήμου Φαιστού. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για 21 άτομα από του Σουδάν ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και δύο γυναίκες.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί στο Ηράκλειο με τη συνδρομή του Δήμου Φαιστού, στις εγκαταστάσεις του παλιού ψυγείο στο λιμάνι όπου σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν αυτήν την ώρα συνολικά 42 άτομα

Επίσης, αργά το βράδυ της Τρίτης, εντοπίστηκαν 57 μετανάστες σε δύσβατη περιοχή της νήσου Γαύδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για 42 υπηκόους Σουδάν και 15 υπηκόους Αιγύπτου.

Με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και από εκεί οδηγήθηκαν στον χώρο φιλοξενίας της Αγυιάς Χανίων, όπου αναμένεται να καταλύσουν προσωρινά.

Στο σημείο έχει ήδη κινητοποιηθεί υγειονομικό κλιμάκιο για να εξετάσει την κατάσταση της υγείας τους και να προσφέρει την αναγκαία περίθαλψη. ---

Νέο επεισόδιο σε μια αλυσίδα αφίξεων

Η συγκεκριμένη επιχείρηση διάσωσης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών που καταγράφονται με αυξανόμενη συχνότητα το τελευταίο διάστημα στις νότιες θάλασσες της Κρήτης. Μόλις τη Δευτέρα, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), εντοπίστηκαν δύο λέμβοι νοτιοανατολικά της Γαύδου με συνολικά 69 επιβαίνοντες.

Image
μεταναστες

Στην πρώτη βάρκα βρίσκονταν 30 άνδρες, 4 γυναίκες και 2 παιδιά, ενώ στη δεύτερη επέβαιναν 33 άνδρες. Από τους διασωθέντες, 25 Σουδανοί μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από το Ρέθυμνο, ενώ άλλοι πέντε κρατούνται καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης ανθρώπων.

Η Κρήτη στο μεταναστευτικό σταυροδρόμι

Η γεωγραφική θέση της Κρήτης, κοντά στα θαλάσσια περάσματα από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, έχει μετατρέψει το νησί σε νέο σταυροδρόμι των μεταναστευτικών ροών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις από χώρες όπως το Σουδάν και η Αίγυπτος έχουν αυξηθεί αισθητά το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανάγκη για υποδομές φιλοξενίας και μηχανισμούς διαχείρισης.

Image
μετανάστες

Οι τοπικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Κρήτη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μεταναστευτική πίεση αντίστοιχη με αυτήν που γνώρισαν νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος, πριν από λίγα χρόνια.

(φωτογραφία αρχείου από πρόσφατη άφιξη μεταναστών στα νότια)

 

Διαβάστε επίσης:

Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Παραλύει η χώρα σήμερα - Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Κρήτη: Όλα τα μπάζα από την ανάπλαση της πλατείας... μέσα στο ποτάμι! (εικόνες)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis