Κρήτη

Η Κρήτη έχει το δικό της «άβατο» - Η Μονή που επιτρέπονται μόνο γυναίκες (φωτο)

Μονή Άξιον Εστί .jpg

Το άβατο του Αγίου Όρους που απαγορεύει αυστηρά την είσοδο των γυναικών στην Αθωνική Πολιτεία είναι, πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, πασίγνωστο. Ποιος γνωρίζει ωστόσο ότι άβατο υπάρχει και στην Κρήτη, το οποίο μάλιστα αφορά… άνδρες και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε γυναίκες;

Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να συναντήσει κανείς σε ένα Ρεθυμνιώτικο χωριό, όπως το Κοξαρέ Δήμου Αγίου Βασιλείου, είναι ένα… άβατο.

Κοξαρέ Ρεθύμνου
Κοξαρέ Ρεθύμνου

Ανηφορίζοντας ωστόσο το δρόμο πάνω από το Γυμνάσιο του χωριού που έχει γύρω στους 400 κατοίκους, καταλήξαμε έξω από την περίφραξη μιας Μονής, όπου άνδρες δεν επιτρέπεται να περάσουν στα ενδότερα, ούτε κερί να ανάψουν, ούτε να προσκυνήσουν!

Η πινακίδα που έχει αναρτηθεί στα δεξιά της κεντρικής εισόδου είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη αφού αναφέρει με κεφαλαία γράμματα πως η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Άξιον Εστί είναι «ΑΒΑΤΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΑΣ».

επιγραφή στην Μονή
επιγραφή στην Μονή

 

Οι… προσκυνητές

Οπως αναφέρει το apopsilive,  άρρενες δημοσιογράφοι έφτασαν μέχρι την περίφραξη του άβατου, με την σιδερένια καγκελόπορτα, κοσμημένη με δικέφαλους αετούς, βαμμένους χρυσούς, σύμβολο «βυζαντινής μεγαλοπρέπειας», αλλά… «έφαγαν πόρτα», κατά το κοινώς λεγόμενο, αφού, λόγω φύλου, η είσοδος τους δεν ήταν εφικτή!

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι η Μονή, η οποία ανήκει στην Εκκλησία των αυτοαποκαλούμενων «Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος» (Γ.Ο.Χ.) οι οποίοι ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, «δεν δέχεται» άνδρες, η πινακίδα αναφέρει το ωράριο λειτουργίας της «δια τους προσκυνητάς» (και όχι για τις «προσκυνήτριες»), ενώ συμπληρώνει πως «παρακαλείσθε όπως εισέρχεσθε στον Ιερό χώρο, ευπρεπώς ενδεδυμένοι» (και όχι «ενδεδυμένες»).

Το ωράριο της Μονής δεν είναι και ιδιαίτερα ευρύ, αφού το πρωί οι επισκέψεις –μόνο γυναικών, για να μην ξεχνιόμαστε!- μπορούν να γίνονται μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα οι προσκυνήτριες γίνονται δεκτές μόνον για 2.5 ώρες, από τις 4 έως τις 6.30.

Ναι μεν αλλά…

Το άβατο, πάντως, φαίνεται να… «παρακάμπτεται» ενίοτε, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, άνδρες εργάτες έχουν θεαθεί κατά καιρούς να βρίσκονται στο χώρο της Μονής εκτελώντας διάφορες εργασίες. Εδώ που τα λέμε, το να βρεις γυναίκα… υδραυλικό, ηλεκτρολόγο ή χτίστη να σου φτιάξει ένα τοιχίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, οπότε οι καλόγριες τι να κάνουν, ίσως αποδέχονται το… «αναγκαίο κακό». Σε κάθε περίπτωση, συγχωρεμένες…

«Δεν έχουμε σχέση…»

Το apopsilive μίλησε για το θέμα της συγκεκριμένης «Μονής» με τον ιερέα του χωριού πατέρα Ιωάννη Παπαδογιάννη, ενώ απευθυνθήκε και στη Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Ο μεν πρώτος  ανέφερε πως:

«Υπάρχουν δύο τέτοιοι χώροι των αυτοαποκαλούμενων “Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών” στην περιοχή, αφού εδώ βρίσκεται και η Ανδρώα Μονή του Προδρόμου. Δεν ασχολούμαστε με αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχουμε σχέση καθόλου. Μας προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν εύπιστοι ενορίτες μας οι οποίοι τους δέχονται μέσα στα σπίτια τους. Όπως και να χει, αν βάλουμε ένα ζιζάνιο μέσα στο χώρο μας κάποια στιγμή θα δημιουργήσει προβλήματα…».

Από τη Μητρόπολη  τόνισαν πως:

«Δεν έχουμε καμία επαφή, καμία κοινωνία, καμία σχέση με το συγκεκριμένο χώρο. Από τη στιγμή που κάποιος έχει νόμιμη άδεια πολεοδομίας για να ανεγείρει ένα κτίριο, το πώς θα το χρησιμοποιήσει ή τι θα κάνει, δεν μπορούμε εμείς να παρέμβουμε σε αυτό το θέμα».

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Προσπάθησε να αποφύγει το σκύλο... και καρφώθηκε στον τοίχο

Το ΙΧ ... έσκασε σε τοίχο σπιτιού

Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά όταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου είδε ξαφνικά μπροστά του να τρέχει λυτός ένας σκύλος και πίσω την ιδιοκτήτριά του. Στην προσπάθειά του να τον αποφύγει, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου με συνέπεια αυτό να προσκρούσει πάνω σε ένα σπίτι, στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Παστρικάκη.

Το αυτοκίνητο, όπως βλέπετε και στις σχετικές φωτογραφίες του parakrktika υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ η γυναίκα δεν έμεινε καν να δει τι έγινε και αν τραυματίστηκε ο άνθρωπος και απομακρύνθηκε πολύ γρήγορα με τον σκύλο της.

σοβαρές ζημιές στο ΙΧ
σοβαρές ζημιές στο ΙΧ
προσπάθησε να αποφύγει το ζώο και κατέληξε στον τοίχο
προσπάθησε να αποφύγει το ζώο και κατέληξε στον τοίχο

Η Τροχαία ειδοποιήθηκε προκειμένου να εξακριβώσει τι συνέβη.