Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη δείχνει το φιλόξενό της πρόσωπο στην Ιεράπετρα στους 600 μετανάστες

Image
Η Κρήτη δείχνει το φιλόξενό της πρόσωπο στην Ιεράπετρα στους 600 μετανάστες
 clock 11:13 | 28/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο κλειστό γυμναστήριο "Μάρκος Φωνιαδάκης" της Ιεράπετρας όπου και φιλοξενούνται προσωρινά, συνεχίζεται από το βράδυ της Πέμπτης η "Οδύσσεια" των 593 μεταναστών που αποβιβάστηκαν από το πλοίο "Baris" που έπλεε ακυβέρνητο ανοιχτά της Ιεράπετρας. 

Στοιβαγμένοι σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλον, οι περισσότεροι από αυτούς πρόσφυγες πολέμου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν "ένα νέο σπίτι", προσπαθούν τώρα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες διαβίωσης, έστω κι αν αυτές είναι προσωρινές.

Από την πλευρά του δήμου Ιεράπετρας, έχουν παρασχεθεί όλα όσα χρειάζονται για μία αξιοπρεπή διαμονή, όσο αξιοπρεπής μπορεί να είναι μία διαμονή στο δάπεδο ενός γηπέδου μπάσκετ. Κλινοσκεπάσματα, σεντόνια, ζεστό νερό και τρόφιμα είναι αυτά που κατάφερε η φιλόξενη κοινωνία της Κρήτης να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς. Η πρώτη νύχτα κύλησε ομαλά, λένε οι πληροφορίες με αρκετούς από τους μετανάστες να είναι εξαντλημένοι και ταλαιπωρημένοι, καθώς το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να φάνε και να κοιμηθούν. Εντός της ημέρας ωστόσο αναμένεται να γίνει και ο εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς, βρίσκονται και 80 παιδιά κάτω των 11 ετών. 

Έξω από το κλειστό γυμναστήριο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από όλες τις διευθύνσεις αστυνομίας του νησιού, προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Έχουμε μία άψογη συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και την Αστυνομία, λέει στο ekriti.gr ο δήμαρχος της περιοχής κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και συνεχίζει λέγοντας τα εξής: Ολοκληρώθηκε η φάση της επιχείρησης για τη διάσωση των ανθρώπων αυτών και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της φιλοξενίας. Όμως τώρα θα πρέπει να δούμε και τα ερωτήματα που γεννώνται μέσα από όλο αυτό. Τι θα γίνει δηλαδή όλος αυτός ο κόσμος; Αρκετοί από αυτούς είναι πολιτικοί πρόσφυγες και είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν, όμως το ερώτημα είναι αν θα μείνουν εδώ ή θα έχουν τη δυνατότητα να φύγουν εκτός Κρήτης, λέει ο δήμαρχος, ο οποίος εκτιμά ότι πολλοί έχουν την οικονομική άνεση να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτό το λέω διότι θα είναι δύσκολο να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία γιατί υπάρχουν και αρκετά παιδιά ανάμεσα σε αυτούς, δηλώνει ο κ. Καλαντζάκης ο οποίος δηλώνει ότι στη συνέχεια αρκετοί από τους μετανάστες που είναι παράτυποι θα μεταφερθούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών (προαναχωρησιακά κέντρα) που βρίσκονται εκτός Κρήτης κι ότι η Ιεράπετρα θα μπορέσει να τους φιλοξενήσει προσωρινά για 4-5 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Σεραφείμ Τσόκα, οι 350 από τους μετανάστες που είναι Σύριοι και πρόσφυγες πολέμου και οι 20 που είναι Παλαιστίνιοι, αποτελούν τη μεσαία κοινωνική τάξη της Συρίας και όπως λέει έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε να ενοικιάσουν κάποιο χώρο είτε να βρουν μόνοι τους τον τόπο όπου θα συνεχίσουν να ζουν. Ωστόσο ο κ. Τσόκας έθιξε και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και σχολίασε πως αν η Ευρώπη δεν αλλάξει σήμερα κιόλας πολιτική, στο μέλλον θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Οι Ιεραπετρίτες δέχθηκαν στην πλειοψηφία τους με θετικό μάτι τους ανθρώπους αυτούς, που στο πρόσωπο τους είδαν τη θλίψη και τη θέληση για μια καλύτερη ζωή. Υπήρχαν μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά άρνησης για τη φιλοξενία των μεταναστών όμως δεν στάθηκαν ικανά να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Αυτό που είναι ωστόσο χαρακτηριστικό, είναι το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο της πόλης τους. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΔΥΠΕάρχη Κρήτης κ. Αντώνη Γρηγοράκη, αρκετοί ντόπιοι του είπαν χαρακτηριστικά: Εμείς βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους, εσείς γιατί δεν μας φέρνετε γιατρούς στο νοσοκομεία μας; 

Να απομακρυνθεί άμεσα το "Baris" ζητά ο δήμαρχος
Την ίδια ώρα και αφού η φιλοξενία των μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα θέμα το οποίο έχει εγείρει διάφορα ερωτήματα είναι το τι θα γίνει με το πλοίο που μετέφερε όλες αυτές τις ψυχές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Θεοδόση Καλανζτάκη που μίλησε στο ekriti.gr , το "σαπιοκάραβο" θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τον όρμο της Ιεράπετρας και να μεταφερθεί σε κάποιο λιμάνι διότι θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζάκης, το καράβι που τώρα πλέει μεσοπέλαγα είναι ικανό να σταθεί η αιτία είτε για μία τεράστια οικολογική καταστροφή στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής είτε να δημιουργήσει πρόβλημα στο λιμάνι. Έχω μεταφέρει ήδη το αίτημα μου στις λιμενικές αρχές για την απομάκρυνση του πλοίου όμως για την ώρα δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα, καταλήγει ο δήμαρχος της Ιεράπετρας.

 

Φωτογραφία από το εσωτερικό του "σαπιοκάραβου" 

Χειροπέδες σε 9 άτομα
Στο μεταξύ, οι λιμενικές αρχές της Ιεράπετρας σε συνεργασία με τα "βατράχια" του Λιμενικού Σώματος έχουν προχωρήσει σε εννέα συλλήψεις Κουρδοϊρακινών οι οποίοι φέρονται να είχαν το ρόλο του διακινητή ενώ σύμφωνα με όσα αποκάλυψε μετανάστης που επέβαινε στο πλοίο, οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν 5.500 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς, πουλώντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα βρουν έναν καλύτερο κόσμο. Τα άτομα αυτά βρέθηκε την Παρασκευή ενώπιον της Δικαιοσύνης. .

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis