Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η καταγραφή των σεισμών στις Κυκλάδες από το σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

σεισμογραφοι
 clock 20:25 | 02/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

O γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς σε ανάρτησή του δημοσιοποιεί τα δεδομένα από τους σεισμούς στις Κυκλάδες που κατέγραψε ο σεισμογράφος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέροντας και σχόλια γεωλόγου του ΕΛΚΕΘΕ για τη σεισμική δραστηριότητα.

Η ανάρτηση του κ. Φασουλά:

"Η εξαιρετικά δύσκολη σημερινή ημέρα της Σαντορίνης όπως καταγράφεται απο το σεισμογράφο του ΜΦΙΚ.

Παρακάτω, το σχόλιο του καλού φίλου, γεωλόγου του ΕΛΚΕΘΕ για την περιοχή, και δικοί του η δυο χάρτες επικέντρων και ρηγμάτων της περιοχής.

Δημήτρης Σακελαρίου, ΕΛΚΕΘΕ:

"Σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Σαντορίνης - Άνυδρου:

Στον 1ο χάρτη φαίνονται τα επίκεντρα των σεισμών των τελευταίων 48 ωρών από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ σήμερα στις 16:00. Στον ίδιο χάρτη σημειώνονται οι σεισμοί με μέγεθος >4.

Image
χαρτης

Η σεισμικότητα δεν σχετίζεται με το ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης και δεν σχετίζεται με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου (Ko).

Στον 2ο χάρτη φαίνεται η μορφολογία του πυθμένα και τα υποθαλάσσια κύρια και δευτερεύοντα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής Σαντορίνης-Αμοργού, όπως έχουν χαρτογραφηθεί από πολλαπλά ερευνητικά ταξίδια του Ωκεανογραφικού Σκάφους Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ. Η έλλειψη με την κόκκινη διακεκομένη γραμμή δείχνει την περιοχή της σεισμικής διέγερσης.

Οι μηχανισμοί γένεσης των σεισμών είναι απολύτως συμβατοί με τα χαρτογραφημένα υποθαλάσσια ρήγματα.

Τουλάχιστον 8 σεισμοί με μέγεθος >4 και μερικές δεκάδες σεισμοί με μέγεθος >3 έχουν σημειωθεί στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτή η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε πριν 8 μέρες και παρουσιάζει αύξηση της συχνότητας και του μεγέθους των σεισμών τις τελευταίες 48 ώρες με μέγιστο μέγεθος μέχρι στιγμής το 4.6.

Image
χαρτης

Η Ελληνική και διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας. Πρόσθετοι σεισμογράφοι εγκαθίστανται στα γύρω νησιά και το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα επιχειρήσει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες για συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών και ηφαιστειολογικών δεδομένων.

Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή διεθνώς η βραχυπρόθεσμη σεισμική πρόγνωση.

Η σεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί σαν τυπική σειρά σμηνοσεισμών αυτού του μεγέθους για διάστημα εβδομάδων ή μηνών ή μπορεί να κορυφωθεί και να ολοκληρωθεί με σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερου μεγέθους.

Image
χαρτης

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ χρήσιμο και σοφό, σαν προληπτικά μέτρα, στην περιοχή της σε εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς, στεγασμένους χώρους καθώς και η παραμονή ή διέλευση από σημεία που έχουν αυξημένη επικινδυνότητα σε εκδήλωση κατολισθήσεων ή καταρρεύσεων."

Προς αποφυγή πανικού, απλά να υπενθυμίσουμε ότι το 1956, ένας σεισμός 7,5 R λίγο πιο βόρεια, προκάλεσε στα βόρεια παράλια της Κρήτης ένα σχετικά μικρό τσουνάμι, έως 2μ στο λιμάνι του Ηρακλείου, χωρίς άλλα ιδιαίτερα προβλήματα".

Διαβάστε επίσης:

Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα - Στήθηκαν σκηνές

Κώστας Παπαζάχος: Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ το δυσμενέστερο σενάριο στη Σαντορίνη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis