Κρήτη

Κρήτη: Η "απάντηση" των πιλότων της 115 ΠΜ στις προκλήσεις των Τούρκων

F16 115 ΠΜ

Με διπλό αριθμό μαχητικών απάντησαν οι «Κρητικοί» της 115 Πτέρυγας Μάχης στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας στον ουρανό του νησιωτικού συμπλέγματος στο Καστελόριζο.

Μήνυμα ισχύος και αεροπορικής υπεροχής από τις «Αλεπούδες» της 340 και τ’ «Αστέρια» της 343 Μοίρας που απογειώνονταν από την αεροπορική βάση της Σούδας.

Οι πιλότοι με τα δώδεκα μαχητικά F-16 Block 52 plus έδειξαν εξαρχής τις προθέσεις και τις εντολές που είχαν για την άμεση εκδίωξη των εναέριων εισβολέων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Ζήτημα τιμής η υπεράσπιση σ’ όλο το εύρος του FIR Αθηνών, πόσο δε μάλλον σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή που δεν αφήνει από το στόχαστρό της η Τουρκία λένε με νόημα αεροπόροι που εμπλέκονται συχνά με τα τουρκικά μαχητικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η απογείωση του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού από την Ρόδο ερέθισε άμεσα εκείνους που επιμένουν ν’ αμφισβητούν και που πάντα ξεκινούν με τις δια ασυρμάτου οχλήσεις.

Τα πρώτα τουρκικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο επιφυλακής του Dalaman για να πετάξουν μόλις στα 3000 πόδια πάνω από την Ρω και μάλιστα λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Α’ ΓΕΣ στο νησί.

Και επειδή συνήθως οι γείτονές μας για να υποστηρίξουν τις έκνομες ενέργειές τους σε διάρκεια, πίσω από τα μαχητικά και εντός FIR Άγκυρας ακολουθεί ένα KC-135 ιπτάμενο τάνκερ για τον εναέριο εφοδιασμό με καύσιμο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι διάλεξαν μια διαφορετική τακτική τύπου «βομβαρδισμού» καθώς τα μαχητικά επέστρεφαν στα κοντινά αεροδρόμια για ανεφοδιασμό.

Μάλιστα λειτούργησαν και με τη μέθοδο του «λαγού» διότι τα οπλισμένα F-16 κινήθηκαν προς τα Ελληνικά- που ήταν πάντοτε διπλά σε αριθμό- και ένα «μοναχικό» έκανε τις 13 από τις 18 συνολικά υπερπτήσεις, καταδιωκόμενο ωστόσο από άλλο ζεύγος Ελληνικών αεροσκαφών.

Οι υπερπτήσεις αυτές καταγράφονται ως η δεύτερη σοβαρή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας στις αρχές του νέου χρόνου. Είχαν προηγηθεί 12 υπερπτήσεις στις Οινούσσες και την Παναγιά τα πρώτα 24ωρα του 2020.

Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές επιθετικές ενέργειες κατά μιας χώρας διότι αμφισβητούνται ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι μιας άλλης. Και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, βρίσκεται όχι μόνο στο στόχαστρο της Άγκυρας, αλλά έχει εξαφανιστεί από τους χάρτες της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη.

πηγή: hellasjournal.com

Κρήτη

Ρέθυμνο

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου οι νικητές στο 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου να πανηγυρίζουν την νίκη τους, ολοκληρώθηκε το 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στα Αγγελιανά. Το παιχνίδι οργάνωσε η ομάδα των Αγγελιανών
«Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» υπό την Αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος»

Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν στην βάση μιας πραγματικής ιστορίας ενός προσφυγόπουλου, του Kardie. Έτρεξαν προσπαθώντας να βοηθήσουν το μικρό αγόρι να βρει την προσωπική «γη της επαγγελίας» καθώς οι γονείς του και όλοι οι φίλοι του είχαν χαθεί στον πόλεμο.

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Στόχος των οργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω στο επίκαιρο αυτό θέμα με μηνύματα κατά του πολέμου και των πρακτικών που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Στο παιχνίδι έπαιξαν 22 ομάδες με 179 μαθητές της Ε’ και της Στ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων Σίσων, Μπαλίου, Πανόρμου, Γαράζου, Αγιάς, Σκεπαστής, Ρουμέλη, Καλύβου, Μαργαριτών, 1ου και 2ου Περάματος.

Η νικήτρια ομάδα ήταν από το δημοτικό σχολείο Πανόρμου που συμμετείχε με το όνομα «θαλασσόπαιδα»!

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Την διεξαγωγή του παιχνιδιού στην πλατεία των Αγγελιανών διευκόλυναν με την λήψη μέτρων ασφαλείας οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές Σαμαρείτες, στους οποίους οι οργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες.

Χρυσός Χορηγός ήταν τα s/m Μαθιουδάκης.

Το 18ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, θα διεξαχθεί το τριήμερο 7,8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με οργανωτές τους περσινούς νικητές «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες».