Αυξήσεις 8% σε ετήσια βάση για την διετία 2025 – 2026 και 5νθήμερη εργασία, ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου είπε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με την Νίκη Κεραμέως για όλα αυτά τα ζητήματα, χωρίς όμως τα αιτήματα αυτά να τύχουν αποδοχής από πλευράς των εργοδοτών.
Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι οι αυξήσεις 8+8% για την διετία 2025-2026 είναι πολύ πάνω από τις αντοχές των ξενοδοχείων, των οποίων το κόστος λειτουργίας – όπως αναφέρουν - έχει εκτιναχθεί. Επιπροσθέτως τονίζουν ότι για τα εποχικώς λειτουργούντα ξενοδοχεία είναι ανέφικτη η εφαρμογή του 5νθημέρου, καθώς και με την 6ήμερη εργασία, υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις εργαζομένων.
Αναφερόμενος σε όλα αυτά τα ζητήματα και ειδικά στα εξαντλητικά ωράρια που ακολουθούν οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων, ο κ. Χότζογλου επέμεινε στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας ώστε – όπως είπε – να επιστρέψουν οι επαγγελματίες στον κλάδο.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναφοράς της χρονικής διάρκειας του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα παλαιότερων ετών, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί για το θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας η οποία είναι σχεδιασμένη για 5νθήμερη εργασία, την ώρα που ο κλάδος έχει εξαιρεθεί από την προσαυξημένη αμοιβή της εξαήμερης εργασίας.
Η Ομοσπονδία έχει αποστείλει επιστολές στις συναρμόδιες υπουργούς και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για τον σχεδιασμό της τουριστικής σεζόν, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τις δυσκολίες αλλά και τα δίκαια αιτήματα των ξενοδοχουπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον κ. Χόντζογλου η ομοσπονδία θα περιμένει τις απαντήσεις τους και ανάλογα μ’ αυτές θα καθοριστεί η περεταίρω στάση των εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κρήτη - Τουρισμός: Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι χωρίς δώρο Χριστουγέννων - Οι αυξήσεις που διεκδικούν
Φράγμα Αποσελέμη: Αν δε βρέξει... νερό μέχρι τον Μάρτιο!