Κρήτη

Χατζηχριστοδούλου στο Ράδιο Κρήτη: Δύσκολο να απαγορεύσεις τους χορούς όπως και τις...μπαλοθιές

Φωτό αρχείου

Την ανησυχία του για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου υγείας και του ΕΟΔΥ κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Το χειρότερο σενάριο

Ο καθηγητής ερωτώμενος για το χειρότερο σενάριο που φοβάται, απάντησε ότι, εάν δεν τηρούν οι Έλληνες τα μέτρα προφύλαξης, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα κρούσματα, υπάρχει ο φόβος να ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα του ιού νωρίτερα από το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Η αντιμετώπιση θα μπορεί να γίνει με τη λήψη τοπικών μέτρων καραντίνας και είναι δύσκολο να πάμε σε ένα γενικότερο lockdown εκτός εάν ξεφύγει τελείως η κατάσταση.

"Έχουμε πολυχαλαρώσει"

«Θέλω να επιμείνω σε αυτά, χαλαρώσαμε γενικώς. Ο ιός δεν έχει φύγει από την Ελλάδα » είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.Ο καθηγητής έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας ότι δεν μπορούσε άλλο η χώρα να είναι κλειστή γιατί η οικονομία υποφέρει αλλά θα πρέπει να οι Έλληνες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και να φορούν απαραίτητα τη μάσκα που είναι υποχρεωτική στα πλοία και στα αεροπλάνα αλλά και σε μια σειρά άλλων υπηρεσιών της καθημερινότητας όπως και για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου

Δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι

Αναφορικά με τους τουρίστες είπε ότι γίνονται έλεγχοι αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα.

Σχετικά με τις αντιδράσεις και ανησυχίες που υπάρχουν από τα σώματα ασφαλείας (Πυροσβέστες,αστυνομικούς) που είναι επιφορτισμένοι να κάνουν και ελέγχους στα αεροδρόμια όπως στο Ηράκλειο είπε ότι εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας δεν υπάρχει κίνδυνος.Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε είπε το φετινό καλοκαίρι που είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα τεστ στις πύλες εισόδου είναι στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ, κάτι που σημαίνει πως γίνονται με βάση τον δυνητικό κίνδυνο που έχει ο κάθε ένας τουρίστας.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως σημασία από εκεί και έπειτα έχει το δεύτερο επίπεδο άμυνας, το οποίο είναι να βρούμε τα κρούσματα και να ιχνηλατήσουμε επαφές.

Δύσκολο να απαγορεύσεις τον χορό

Για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια είπε ότι προσωπική του άποψη ήταν να απαγορευθούν ,ωστόσο αυτό είναι δύσκολο για την νοοτροπία του Έλληνα και του Κρητικού και ήδη ο πρωθυπουργός έχει εκφραστεί αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα είναι ανέφικτο όπως ανέφερε να απαγορεύσεις σε κάποιον να μην χορέψει όπως γίνεται είπε αστειευόμενος και με τις μπαλοθιές στην Κρήτη.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χατζηχριστοδούλου

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Φαιστού: Τέσσερα τα κρούσματα- Κλειστός αύριο ο δήμος

δήμος φαιστού

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στον δήμο Φαιστού μετά τα τρία περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό ενώ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θετικό στον ιό έχει βρεθεί και ένα τέταρτο άτομο, μέσα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ενεργοποιήθηκε. 

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή γνωστοποίησε ότι αύριο το δημοτικό κατάστημα θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους κλειστό, ενώ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση κρούσματος σε αντιδήμαρχο, οι εγκαταστάσεις του δήμου είχαν απολυμανθεί. 

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Κλειστός για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ο Δήμος Φαιστού, μετά την προβλεπόμενη έναρξη διαδικασίας ιχνηλάτησης κρούσματος από τον ΕΟΔΥ.

Με απόφαση του Δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη και για προληπτικούς λόγους επίσης, το δημαρχείο Φαιστού έχει ήδη απολυμανθεί από την Παρασκευή, έπειτα από την εκδήλωση κρούσματος σε οικισμό του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με το οποίο βρίσκεται σε διαρκείς επαφές ο Δήμος και ακολουθεί το τυπικό πρωτόκολλο ασφάλειας, όπως έχει εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένονται σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και προς το παρών τονίζεται ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας, δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, επισημαίνει προς όλους τους δημότες κι επισκέπτες την ατομική ευθύνη του καθένα.

«Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και τονίζει:

«Γι’ αυτό και οφείλουμε να δείξουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα προκειμένου να απολαύσουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού υγιείς. Έχουμε χρέος λοιπόν να αφυπνιστούμε και να κατανοήσουμε όλοι πως η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, είναι υποχρέωση όλων. Προσέχουμε, πλένουμε καλά τα χέρια μας, τηρούμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα. Με τρεις απλές κινήσεις μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Με την ευθύνη όλων μπορούμε να τον νικήσουμε»."