Κρήτη

Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη: Θανατηφόρος ο συνδυασμός κορωνοϊού και γρίπης - Ο ρόλος των εμβολίων

αχιλλέας γραβάνης

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα φάρμακα που θα περιορίζουν τη λοίμωξη σε νοσούντες με κορωνοϊό, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Οι κλινικές μελέτες για μονοκλωνικά αντισώματα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς είπε ο κ. Γραβάνης, ώστε εκτός από τους νοσούντες, να χρησιμοποιηθούν ως χημειοπροφύλαξη σε ευπαθείς ομάδες καθώς και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά με το εμβόλιο.

"Είναι πρόωρο να συζητάμε τώρα για εμβόλιο. Ίσως του χρόνου τέτοια εποχή, ένα από τα 140 που δοκιμάζονται παγκοσμίως, να αποδειχθεί έτοιμο να πολεμήσει και να νικήσει τον ιό". Μάλιστα 3 από αυτά είναι στο τελικό στάδιο.

Ο κ. Γραβάνης μίλησε για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού για διάφορες ασθένειες και κυρίως των παιδιών και συνέστησε τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού το φθινόπωρο με το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι από τη γρίπη, καθώς το ίδιο διάστημα αναμένεται έξαρση και του κορωνοϊοϋ.

Ακούστε τη συνέντευξη του Αχιλλέα Γραβάνη στο Ράδιο Κρήτη

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Φαιστού: Τέσσερα τα κρούσματα- Κλειστός αύριο ο δήμος

δήμος φαιστού

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στον δήμο Φαιστού μετά τα τρία περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό ενώ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θετικό στον ιό έχει βρεθεί και ένα τέταρτο άτομο, μέσα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ενεργοποιήθηκε. 

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή γνωστοποίησε ότι αύριο το δημοτικό κατάστημα θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους κλειστό, ενώ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση κρούσματος σε αντιδήμαρχο, οι εγκαταστάσεις του δήμου είχαν απολυμανθεί. 

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Κλειστός για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ο Δήμος Φαιστού, μετά την προβλεπόμενη έναρξη διαδικασίας ιχνηλάτησης κρούσματος από τον ΕΟΔΥ.

Με απόφαση του Δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη και για προληπτικούς λόγους επίσης, το δημαρχείο Φαιστού έχει ήδη απολυμανθεί από την Παρασκευή, έπειτα από την εκδήλωση κρούσματος σε οικισμό του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με το οποίο βρίσκεται σε διαρκείς επαφές ο Δήμος και ακολουθεί το τυπικό πρωτόκολλο ασφάλειας, όπως έχει εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένονται σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και προς το παρών τονίζεται ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας, δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, επισημαίνει προς όλους τους δημότες κι επισκέπτες την ατομική ευθύνη του καθένα.

«Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και τονίζει:

«Γι’ αυτό και οφείλουμε να δείξουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα προκειμένου να απολαύσουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού υγιείς. Έχουμε χρέος λοιπόν να αφυπνιστούμε και να κατανοήσουμε όλοι πως η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, είναι υποχρέωση όλων. Προσέχουμε, πλένουμε καλά τα χέρια μας, τηρούμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα. Με τρεις απλές κινήσεις μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Με την ευθύνη όλων μπορούμε να τον νικήσουμε»."