Κρήτη

Για πρώτη φορά οι ενστάσεις του ΤΕΕ – ΤΑΚ για το νέο ΒΟΑΚ

ΒΟΑΚ

Συνολικά 41 ενστάσεις διατυπώνουν τα τεχνικά επιμελητήρια ανατολικής και δυτικής Κρήτης, με αφορμή την επεξεργασία του κειμένου που δόθηκε σε διαβούλευση για την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ. 

Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Μιχάλης Χωραφάς, στα σοβαρότερα ζητήματα για την ανατολική Κρήτη είναι η αντικατάσταση του πρόσφατα κατασκευασθέντος κόμβου της Αγίας Πελαγίας και η σύνδεση του ΒΟΑΚ με την περιοχή των Λινοπεραμάτων, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας.

Όπως είπε ο κ. Χωραφάς, ο νέος ΒΟΑΚ, μόλις ολοκληρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο, θα αναβαθμίσει τις μετακινήσεις στην Κρήτη για πρώτη φορά την περίοδο της Μεταπολίτευσης...

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του κειμένου και τα δύο τεχνικά επιμελητήρια της Κρήτης κατέληξαν σε συνολικά 41 παρατηρήσεις, από τις οποίες οι 30 αφορούν στη δυτική Κρήτη και οι υπόλοιπες 11 στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Όπως είπε ο κ. Χωραφάς, απαιτείται μία εναλλακτική διαδρομή για την περίπτωση του κόμβου της Αγ. Πελαγία καθώς εκεί υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και η κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα αυξημένη. 

Σε γενικές γραμμές, το ΤΕΕ ΤΑΚ είναι σύμφωνο με τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ όμως ιδιαίτερο βάρος θέλει να δώσει στο θέμα των κόμβων, συνολικά, με την αρχή να γίνεται από τον κόμβο της Αγίας Πελαγίας.

“Αντικαθίσταται ο πρόσφατα κατασκευασθείς κόμβος, κατανοούμε τη θέση του μελετητή, προτείνουμε όμως τη σχεδίαση ενός παράπλευρου δρόμου και τη σύνδεσή του με το υπό εγκατάλειψη τμήμα του υφιστάμενου δρόμου. Είναι απαραίτητο αυτό”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χωραφάς.

Επίσης, το ΤΕΕ ΤΑΚ αναφέρεται στον ανισόπεδο κόμβο, στην περιοχή του Φόδελε, και στην εκτροπή του ρέματος, για το οποίο αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, έχει ενστάσεις κι εκτιμά ότι απαιτείται μεγαλύτερη επεξεργασία στο ήδη υπάρχον κείμενο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι βελτιώσεις απαιτούνται και σε ορισμένους δημοτικούς ή επαρχιακούς δρόμους, όπως ο δρόμος για τη Ρογδιά και ο δρόμος προς το Μουσείο του Ελ Γκρέκο. “Και σε αυτούς τους δρόμους θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη με ένα βελτιωμένο παράπλευρο οδικό δίκτυο”.

Ακόμα, για τον χώρο γύρω από τα Λιμοπεράματα, θα πρέπει, όπως είπε, να ληφθεί υπόψιν ένα σχέδιο τεχνολογικών ατυχημάτων, καθώς η χάραξη του νέου δρόμου είναι κοντά σε εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου. Και σημείωσε ότι είτε θα πρέπει να μετακινηθεί η χάραξη είτε να απομακρυνθούν από εκεί οι εγκαταστάσεις αυτές.

Τέλος  βελτιωτικές κινήσεις θα πρέπει να υπάρξουν σε όσα προβλέπονται για την τοποθέτηση των ποσοτήτων του χώματος της εκσκαφής, αλλά σε δεύτερο χρόνο...

Ο κ. Χωραφάς στάθηκε στα χαρακτηριστικά του νέου ολοκληρωμένου ΒΟΑΚ τονίζοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί ο δρόμος θα μας κάνει υπερήφανους…

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί  στη χωροθέτηση και των διοδίων, σημειώνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.  

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Η αναζήτηση του 45χρονου είχε τραγικά αποτελέσματα...

Αυξάνουν τα δίδακτρα τα πανεπιστήμια Βαλκανικών χωρών μετά την "σφαγή" στις πανελλαδικές

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμούς: Βουλευτές ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας προσπαθούν να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς στέγη και περιουσία.

Με κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Ηρακλείου και Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Σενετάκης, ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων, προκειμένου να επιτευχθεί πιο άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και αποτελεσματική προώθηση του έργου αποκατάστασης των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της κοινής επιστολής:

«Ο καταστροφικός σεισμός στο Αρκαλοχώρι του ν. Ηρακλείου, αλλά και οι συνεχείς –μέχρι και σήμερα- μετασεισμοί, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Η κτηριακή αποκατάσταση των σεισμόπληκτων, καθώς και η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής απαιτούν ένα καλά οργανωμένο και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο.

Η απουσία διοικητικής δομής αποκατάστασης των σεισμόπληκτων στην περιοχή δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις, παρά τις υπεράνθρωπες, πράγματι, προσπάθειες του προσωπικού του Υπουργείου σας, αλλά και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποτελεσματική προώθηση του έργου αποκατάστασης.

Ως εκ τούτου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης των Σεισμόπληκτων του ν. Ηρακλείου, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα το έργο αποκατάστασης.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, όπως μεριμνήσετε για την άμεση δημιουργία και λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Μπαίνουν οικίσκοι στα χωριά που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος

28η Οκτωβρίου: Εκδηλώσεις και παρελάσεις στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

ESPA BANNER