Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Γεμίσαμε μελέτες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά από πράξεις…

Image
Γεμίσαμε μελέτες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά από πράξεις…
 clock 14:11 | 21/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Λίγες μόλις ημέρες πέρασαν από την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ο ΣΕΤΕ, στο συνέδριο του, ανακοίνωσε την εκπόνηση νέας πιλοτικής μελέτης, που θα εστιάζεται καταρχήν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, με το ίδιο όμως ζητούμενο.

Εδώ και πολλά χρόνια το ζήτημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης στους τουριστικούς κύκλους αλλά και στις κυβερνήσεις ,που το φέρνουν στο προσκήνιο με ευχολόγια αλλά δεν υιοθετούν πολιτικές ώστε να το κάνουν πράξη.

Η μια μελέτη διαδέχεται την άλλη, οι προτάσεις των φορέων στοιβάζονται στα συρτάρια, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και.. πάει λέγοντας.

Η απουσία εθνικής στρατηγικής που θα ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς, ακόμα και τις τοπικές κοινωνίες, προς την κατεύθυνση του 12μηνου τουρισμού είναι εμφανής. Όπως εμφανής είναι και η έλλειψη υποδομών που θα στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Χρειάζεται συνδυαστική δράση για να πετύχουμε επιμήκυνση, αναφέρει στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης ,ο οποίος πιστεύει πως πρέπει να ξεκινήσουμε από μικρά βήματα στην αρχή για να πετύχουμε σταδιακά 12μηνο τουρισμό στη χώρα μας.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Tui Τravel PLC, Πίτερ Λονγκ ,που βρίσκεται στη χώρα ,και παρίσταται στο διήμερο συνέδριο του ΣΕΤΕ, μετέφερε τη βούληση της εταιρείας του από το 2015 να ξεκινήσει νωρίτερα, από ότι συνήθως, την τουριστική περίοδο φέρνοντας στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση Βρετανούς τουρίστες.

O Philip Poile, Director Hotels Division του ομίλου Μinoan Group, που προωθεί ήδη από τη δεκαετία του ’90 επένδυση των 263  εκ. ευρώ στο Κάβο Σίδερο, σύμφωνα με το newmoney.gr,  είπε στο συνέδριο του ΣΕΤΕ πως «To κομμάτι των αεροπορικών συνδέσεων, η αναβάθμιση των υποδομών όσον αφορά το δίκτυο των μεταφορών, οι ολοκληρωμένες λειτουργίες μίας τουριστικής περιοχής (π.χ. ανοικτά καταστήματα, εστιατόρια κ.τ.λ.), το στοχευμένο marketing είναι τομείς όπου θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω οι επισκέπτες της Ελλάδας»

Ο κ. Poile βέβαια δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική και στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας ως προς το κομμάτι της υποδοχής ξένων επενδυτών: «Είναι απογοητευτικά αργές οι αδειοδοτικές διαδικασίες και το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Ναι μεν έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά θέλει ακόμη δουλειά προκειμένου οι επενδυτές από το εξωτερικό να διευκολύνονται».

Στα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών προορισμών αναφέρθηκε εξάλλου, λαμβάνοντας το λόγο στο ίδιο συνέδριο, ο Μιχάλης Μαυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Tui Hellas , τονίζοντας ότι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία για την άμβλυνση της εποχικότητας είναι η κυβερνητική στήριξη, είτε σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο περιφερειών: «Η Φουερτεβεντούρα στα Κανάρια νησιά είναι λίγο μεγαλύτερη από τη Ρόδο και έχει 1,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις με ιδιαίτερα ίση κατανομή αφίξεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τον Αύγουστο για παράδειγμα σημειώνεται μόλις το  10% των αφίξεων, έναντι του 21% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το νησί ,παρολαυτά ,διαθέτει τρία γήπεδα γκόλφ (από τα 20 γήπεδα που έχουν συνολικά τα Κανάρια νησιά), πραγματοποιεί διεθνές φεστιβάλ χαρταετού το Νοέμβριο και ποδηλατικό γύρο, επενδύει στο συνεδριακό τουρισμό, ενώ παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα διοργάνωσης meetings σε ηφαίστεια ακόμη και σε χαράδρες.

Αντίστοιχα, η Αττάλεια της Τουρκίας, με έκταση όσο η Πελοπόννησος και παρόμοιο κλίμα με τη Ρόδο και την Κρήτη, συγκεντρώνει το 30% της συνολικής τουριστικής κίνησης της χώρας με 11,1 εκατ. διεθνείς αφίξεις σε ετήσια βάση. Στο επίκεντρο είναι το Μπέλεκ, το οποίο διαθέτει πάνω από 70- 80 μεγάλα, πολυτελή ξενοδοχεία και  15 οργανωμένα γήπεδα γκόλφ- το μεγαλύτερο αριθμό, ενδεχομένως, πανευρωπαϊκά. Η περιοχή προσελκύει και ιατρικό τουρισμό, διαθέτοντας 10 νοσοκομεία και 15 κλινικές, ενώ στοχεύει και σε άλλους τομείς, π.χ. τον εναλλακτικό τουρισμό με ένα πεζοπορικό μονοπάτι 500 χιλιομέτρων.

Στην Ελλάδα, το πρωταρχικό σημείο διαφοροποίησης μας, είναι ο πολιτισμός κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες υποδομές, τόσο σε επίπεδο μεταφορικού δικτύου, όσο και στα ξενοδοχεία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών και κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επέμεινε ο κ Μαυρόπουλος.

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis