Κρήτη

Γεμάτα τα ξενοδοχεία στην Κρήτη ... χωρίς λεφτά όμως οι τουρίστες

ξενοδοχεια

Κέρδισε το «στοίχημα» της ασφάλειας η Κρήτη και τη φετινή τουριστική περίοδο, η κίνηση «απογειώνεται», αν και τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος δεν είναι από τους μήνες που μπορεί κανείς να βγάλει συνολικά συμπεράσματα. Τα ξενοδοχεία του νησιού είναι βέβαια γεμάτα, ενώ μένουν ακόμη κάποιες μικρές μονάδες, που εκτιμάται ότι θα γεμίσουν, το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, η εικόνα είναι θετική, με αύξηση που υπολογίζεται περίπου στο 10% όμως στο τέλος, όπως πάντα τονίζει, θα γίνει το «ταμείο».

Όπως εξηγεί ο κ. Βλατάκης, απαντώντας στο ερώτημα «Και που είναι όλοι αυτοί οι τουρίστες;» όλοι αυτοί οι επισκέπτες βρίσκονται μέσα στα ξενοδοχεία, καθώς οι περισσότεροι είχαν ως προορισμό την Τουρκία ή την Αίγυπτο, αλλά μετά και τα τελευταία γεγονότα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις ή το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, έκαναν δεύτερες σκέψεις και άλλαξαν τα εισιτήριά τους, πληρώνοντας όμως ακριβότερα για τις διακοπές τους.

«Γι’ αυτό ο κόσμος δεν βγαίνει έξω από τα ξενοδοχεία, γιατί δεν έχει χρήματα. Επέλεξε έναν ασφαλή προορισμό αλλά αυτό έγινε την τελευταία στιγμή και το πλήρωσε ακριβότερα», σημειώνει ο κ. Βλατάκης ενώ υπογραμμίζει ότι και ο Σεπτέμβριος αλλά και ο Οκτώβριος, εκτός απροόπτου, θα είναι δύο καλοί μήνες καθώς ο επόμενος μήνας ήδη έχει πολύ καλή εικόνα και ο Οκτώβριος διατηρεί μία δυναμική που πέρυσι, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων στη χώρα μας, δεν είχε.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η άποψη ότι χωρίς μία συνολικά καλή σεζόν, με «υποτονικούς»  τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο, δεν μπορεί κανείς να βγάζει συμπεράσματα με δύο μόνον γεμάτους μήνες. Άποψη που υϊοθετούν πολλοί επαγγελματίες του χώρου αναμένοντας να δουν εάν το ράλι που καταγράφεται έχει τελικά μία αίσια κατάληξη.

Να θυμίσουμε πάντως, ότι το πρώτο μισό του έτους, χάρη στη μετατόπιση της ζήτησης προς τα δυτικά, η τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, είχε δείξει να εκτινάσσεται…
Το διάστημα  Ιανουαρίου - Ιουνίου καταγράφηκε αύξηση 10,3% στις αφίξεις τουριστών με charters ενώ στα Χανιά, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την ίδια περίοδο, σημειώθηκαν 369.000 διεθνείς αφίξεις, ενισχυμένες κατά 8,4% σε ετήσια βάση. 
Αύξηση 11% των συνολικών αφίξεων τουριστών παρατηρήθηκε και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 65% αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους. 

Η θετική μεταβολή οφείλεται στην άνοδο όλων των κύριων εθνικοτήτων που προτιμούν το αεροδρόμιο της πόλης και κυρίως των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι αυξάνουν τις αφίξεις τους κατά 42% σε σύγκριση με τη μεγάλη πτώση της τελευταίας διετίας.

Κρήτη

Κρήτη: Στο "σφυρί" ξενοδοχειακές μονάδες - Δεκάδες και οι αγγελίες για πώληση επιχειρήσεων

φωτο αρχειου

Επιστροφή στην κανονικότητα και για τους πλειστηριασμούς, καθώς από 14 Μαΐου λήγει η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας.

Και παρότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αφήνουν στην άκρη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1η του επόμενου μήνα, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα αρχίσει να «χτυπά» για χιλιάδες επαγγελματικούς χώρους και αρχίζουν ο πλειστηριασμός.

Μεταξύ αυτών και αρκετά ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα μάλιστα, που αγγελίες πώλησης έχουν βάλει περισσότερες από 300 ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της σελίδας e-auction, από τις 14 Μαΐου (σ.σ. την ημερομηνία που ανοίγει και ο τουρισμός), οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων φθάνουν τους 28, από τα Ιωάννινα, την Κασσάνδρα, τη Σκιάθο και την Καλαμάτα μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.
Συνολικά η τιμή εκκίνησης για τα τουριστικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά, ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει αρκετά μεγάλος προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αφού σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί πριν από την πανδημία κι επομένως δεν κανείς δεν ξέρει εάν σήμερα θα κριθούν ελκυστικές ή όχι.

Κρήτη και Ρόδος

Δύο ξενοδοχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην Κρήτη και άλλα τόσα στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί από την Intrum Hellas το συγκρότημα με την ονομασία Heliotrope της εταιρείας «Ανθούσα Hotels» στην περιοχή της Σταλίδας Χερσονήσου. Η ιδιοκτησία αφορά ένα οικόπεδο αποτελούμενο από δύο τμήματα,- τα οποία χωρίζονται από δρόμο-, συνολικού εμβαδού 13,3 στρεμμάτων. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 90 δωματίων και 170 κλινών Γ’ τάξης. Ο βαθμός συντήρησης του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται «μέτριος έως κακός». Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου και η τιμή πρώτης προσφοράς σε 1.785.000 ευρώ.

Επίσης βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 9/6 ξενοδοχειακή μονάδα Γ’ κατηγορίας 1.002,75 τ.μ. σε οικόπεδο 4.009,20 τ.μ. στη θέση Πετρές, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για συγκρότημα 3 επιπέδων με 13 δωμάτια-διαμερίσματα σε πολύ καλή κατάσταση με τιμή πρώτης προσφοράς 333.289 ευρώ.
Στη Ρόδο στις 2/6 βγαίνει στο ηλεκτρονικό «σφυρί» ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων 10.866,70 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 28.685 τ.μ. Πρόκειται για συγκρότημα 11 κτιρίων με 209 δωμάτια, μπαρ, παιδικό σταθμό, 3 πισίνες, γήπεδο τένις και μπάσκετ και κήπο.

Η τιμή εκκίνησης για τη μονάδα (ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.) είναι στα 8.570.426 ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.
Κοντά στο ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης της Ρόδου θα πλειστηριαστεί στις 21/5 ξενοδοχείο 3 αστέρων 3.825,50 τ.μ., δυναμικότητας 43 δωματίων και 82 κλινών. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1.470.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου θα βγουν σε πλειστηριασμό και άλλα δύο ξενοδοχεία σε Κάρπαθο και Τήνο σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Οικονομικού Ταχυδρόμου".

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Κινδύνευσαν να πνιγούν - Κινητοποίηση από το λιμενικό για κολυμβητές

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ