Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Φιάσκο με τις εξετάσεις των αγροτών για το πιστοποιητικό φαρμάκων

agrotikoi-sunetairismoi.jpg
 clock 06:58 | 27/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε μέγα φιάσκο εξελίχθηκαν οι εξετάσεις για το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, το προηγούμενο διήμερο. Αιτία, η αδυναμία του ηλεκτρονικού συστήματος να υποστηρίξει τον μεγάλο αριθμό των εξεταζόμενων αγροτών που είχαν δηλωθεί από τα πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας.

Την Πέμπτη έληγε η αρχική προθεσμία για το “χαμηλό” παράβολο των 25 ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλει κάθε παραγωγός, προκειμένου να λάβει μέρος στις εξετάσεις. Σχεδόν 5.000 αγρότες που άφησαν τα χωράφια τους και πήγαν χθες στα ΚΕΚ όλης της χώρας, είδαν το σύστημα να καταρρέει και να τινάζεται η διαδικασία στον αέρα! 

​Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί που έχασαν τα μεροκάματά τους, έφυγαν οργισμένοι από εξεταστικά κέντρα, δηλώνοντας πως δεν θα προσέλθουν άλλη μέρα για το πιστοποιητικό, το οποίο είναι υποχρεωτικό από πλέον, για να μπορούν να αγοράζουν γεωργικά φάρμακα όλοι όσοι ασχολούνται (ακόμα και ερασιτεχνικά) με την αγροτική παραγωγή.

Οι ευθύνες βαρύνουν αναμφίβολα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που ενώ μπορούσε να προβλέψει μέσα από τη βάση δεδομένων του, τον τεράστιο αριθμό των αγροτών που είχαν “κλείσει” τις εξετάσεις τους τις δύο τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, δεν έδωσε οδηγίες στα εξεταστικά κέντρα, ώστε να προλάβει την κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο έδωσε παράταση για το παράβολο των 25 ευρώ.

Η επιστολή
Το θέμα όπως είναι φυσικό πήρε μεγάλες διαστάσεις, ενώ χαρακτηριστική είναι η ανοικτή επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου,  ο κ. Τζανής Παραράς, Μηχανολόγος Μηχανικός Διπλ. ΕΜΠ, ο οποίος είναι υπεύθυνος κατάρτισης σε εξεταστικό κέντρο.

Γράφει χαρακτηριστικά:
“Σύντροφε Υπουργέ, Γνωρίζετε, ότι χθες και σήμερα, κατέρρευσε το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου σας, το οποίο υποστηρίζει τις εξετάσεις πιστοποίησης των Ελλήνων αγροτών: 
-4.885 αγρότες, (σύμφωνα με την βάση δεδομένων του υπουργείου σας), έχασαν μια ολόκληρη ημέρα, έκαναν πολλά έξοδα και γύρισαν πίσω άπρακτοι και θυμωμένοι μαζί σας. 
-367 τμήματα εξετάσεων ακυρώθηκαν. Δεκάδες πιστοποιημένοι φορείς, πλήρωσαν εκατοντάδες υπαλλήλους τους, χωρίς να παράξουν έργο. 
Με τις ταπεινές μου γνώσεις, υπολογίζω την ζημία: 
1. € 250.000 από χαμένα μεροκάματα αγροτών. 
2. € 50.000 από δαπάνες μετακίνησης των αγροτών. 
3. € 50.000 από κόστος μισθοδοσίας υπαλλήλων των φορέων. 
4. Ζημίες από χαμένες ανθρωποώρες υπαλλήλων του υπουργείου σας (αδυνατώ να τις υπολογίσω, όμως σεις τις γνωρίζετε). 
5. Πρόσθετες δαπάνες εξωτερικών συνεργατών (αδυνατώ να τις υπολογίσω, όμως σεις τις γνωρίζετε ) 6. Δεν υπολογίζω αποθετική ζημία, που συνήθως είναι ακόμη μεγαλύτερη. 
Σύντροφε υπουργέ: Το καλοκαίρι σας θαύμασα στην Μεσσαρά. Με πείσατε, ότι σε θέματα αυτοκριτικής, έχετε την ευαισθησία ενός πραγματικά αριστερού. Επομένως, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι: 
1. Θα ζητήσετε συγγνώμη από τους αγρότες. 
2. Θα αποδώσετε ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα, ή εταιρείες, που προκάλεσαν το φιάσκο. 
3. Θα υπερασπίσετε τα οικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου, έναντι (πιθανώς) ασυνεπών εργοληπτών, ή ανεπαρκών – ανίκανων υπαλλήλων. 
4. Θα βρείτε τρόπο αποζημίωσης, έστω και συμβολικό, των αγροτών και των φορέων, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, στο οποίο αναφερθήκατε χειροκροτούμενος, στην Μεσσαρά. 
5. Δεν θα συγκαλύψετε το πρόβλημα, δεδομένου ότι η διαφάνεια αποτελεί την σημαία σας. 
6. Θα διατηρήσετε ψηλά το επίπεδο των εξετάσεων πιστοποίησης, χωρίς να το εκφυλίσετε, ή υποβαθμίσετε, στον βωμό της χρονικής πίεσης, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ανησυχώ, που μετά από 36 ώρες, δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση, στην (κατά τα άλλα πλήρως ενημερωμένη) ιστοσελίδα του υπουργείου. 
Ανησυχώ, που οι υπηρεσίες του υπουργείου σας, ζητούν από τους φορείς, να γίνουν συνεργοί συγκάλυψης του προβλήματος. Προτείνουν εγγράφως, άτυπες συμμετοχές αγροτών (επί λέξει). Προτείνουν στους φορείς, παράτυπες, παράνομες, ανεφάρμοστες και δαπανηρές διαδικασίες. Τα στοιχεία θα είναι στην διάθεσή σας, όποτε τα ζητήσετε. Όμως είμαι βέβαιος, ότι σεις και το υπουργείο σας, θα φανείτε για μια ακόμη φορά συνεπέστατοι προς τους Έλληνες αγρότες. Με την ίδια υποδειγματική συνέπεια και ακρίβεια, που η κυβέρνηση της αριστεράς εκπληρώνει εδώ και δέκα μήνες, μία προς μία, όλες τις υποσχέσεις της, που έδωσε στον Ελληνικό λαό”.

Γιώργος Λαμπράκης 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis