Κρήτη

"Εξυπνο" σύστημα διαχείρισης των υδατικών δικτύων στην Κρήτη

βροχή

H εναρκτήρια συνάντηση του έργου SmartWater  «Σχεδιασμός ευφυούς συστήματος αειφόρου διαχείρισης υδατικών δικτύων: εφαρμογή στην Κρήτη» πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.  Βασικός στόχος του SmartWater  είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ευφυούς συστήματος που θα εξασφαλίζει μία ορθολογική-αειφόρο-ποιοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω της βέλτιστης διανομής τους με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας και συνεχή παρακολούθησης της ποιότητάς τους. Το έργο θα καταδείξει την αποτελεσματικότητα ενός πλήρως αυτοματοποιημένου δικτύου ύδατος, που θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους υδάτινους πόρους μιας περιοχής μέσω ενός κατάλληλου συστήματος τηλεμετρίας, το οποίο αφού θα λαμβάνει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις παραμέτρους του δικτύου, θα προτείνει στο διαχειριστή τη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων διαχείρισης.
Το SmartWater είναι εγκεκριμένο στα πλαίσια του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου Περιόδου 2009-2014 και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα GR02-«Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων». Συγχρηματοδοτείται κατά 85% από τις χώρες του ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και κατά 15% από την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 450.000 € και διάρκεια 15 μηνών (1/12/16-28/2/17). 
Συμμετέχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ελέγχου Βιομηχανικών και Ενεργειακών Συστημάτων) ως επικεφαλής εταίρος, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Γεωτεχνικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης (ΠΤΑΚ) -Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης.
Τα αποτελέσματα υλοποίησης του SmartWater  στοχεύουν στους διαμορφώνοντες την πολιτική διαχείρισης υδατικών πόρων, στους κατά τόπους διαχειριστές υδάτων και στους καταναλωτές. Σημαντικός αριθμός πολιτών αναμένεται να αποκομίσει άμεσα οφέλη από την υλοποίηση του έργου το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη και αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων με ταυτόχρονη μείωση στο τελικό κόστος λόγω της ελαχιστοποίησης των διαρροών και της ενεργειακής εξοικονόμησης. 
Η ανάγκη υλοποίησης παρόμοιων ευφυών συστημάτων διαχείρισης υδατικών δικτύων επιβεβαιώνεται από τη φετινή χρονιά καθώς οι σημαντικά μειωμένες βροχοπτώσεις αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας το καλοκαίρι που έρχεται.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηρακλειο - κορωνοϊός: Κρίσιμα 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ασθενείς - κορωνοϊός

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, καθώς τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και η κόπωση των πολιτών δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση!

Την ώρα που η Κρήτη συνολικά φαίνεται να δέχεται ισχυρότατες επιδημιολογικές πιέσεις, σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας μάλιστα ένα νέο αυστηρό Lockdown "τύπου Μαρτίου 2020", όταν η χώρα και κάθε είδους δραστηριότητα κατέβασαν ρολά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που σάρωνε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ιταλία.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι το lockdown στο Ηράκλειο δεν λειτούργησε και θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα όπως εκείνα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την "έκρηξη" των νοσηλειών και την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

 

Πίεση στα νοσοκομεία - Πολλοί ασθενείς

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, κυρίως σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το κοντέρ... έσπασε, με συνολικά 94 ασθενείς, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

 

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα λύματα

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ