Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Έξοδα κηδείας: "Ψίχουλα" για αγρότες και ναυτικούς, μία "περιουσία" για ... εφημεριδοπώλες
νεκροφόρα
 clock 13:07 | 06/02/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Από 690 έως 4.608 ευρώ κυμαίνονται τα ποσά που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τα έξοδα κηδείας, με το ύψος της αποζημίωσης να εξαρτάται αποκλειστικά από το επάγγελμα που ασκούσε ο θανών εν ζωή και τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκε. Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, παρά τη δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος, οι οικογένειες των εκλιπόντων εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με εντελώς διαφορετικά μέτρα και σταθμά για την ίδια ακριβώς διαδικασία, γεγονός που αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την κοινωνική ανισότητα ακόμη και στη διαχείριση του θανάτου.

Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκονται επαγγελματικές ομάδες που ασφαλίζονταν σε ειδικά ταμεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εφημεριδοπώλες, τους ιδιοκτήτες, συντάκτες και υπαλλήλους του Τύπου, των οποίων οι οικογένειες δικαιούνται αποζημίωση έως και 4.608 ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει σχεδόν εξ ολοκλήρου το κόστος μιας τυπικής κηδείας.

Image
1

Υψηλές αποζημιώσεις καταβάλλονται επίσης σε ασφαλισμένους της ΔΕΗ, όπου τα ποσά φτάνουν έως τα 2.964 ευρώ, στους συμβολαιογράφους με 2.839 ευρώ, στους υγειονομικούς με 2.723 ευρώ, καθώς και σε ορισμένους δικηγορικούς συλλόγους με αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 2.500 ευρώ.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι ασφαλισμένοι των μαζικών ταμείων, όπως οι ναυτικοί του ΝΑΤ που λαμβάνουν μόλις 690 ευρώ, οι αγρότες του ΟΓΑ με 800 ευρώ, καθώς και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ με 883,92 ευρώ, ποσά που καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των πραγματικών εξόδων και αφήνουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στις οικογένειες των θανόντων.

Image
2

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο ιδιοκτήτης γραφείων τελετών Μιχάλης Πιτσικάκης, επιβεβαιώνοντας ότι τα υψηλότερα ποσά εξόδων κηδείας καταβάλλονται πράγματι σε επαγγελματικές ομάδες του Τύπου, με τους εφημεριδοπώλες να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Όπως σημείωσε, το τελικό κόστος μιας κηδείας δεν είναι ενιαίο αλλά εξαρτάται από τις επιλογές της κάθε οικογένειας, καθώς στην αγορά υπάρχουν φέρετρα που ξεκινούν από τα 400 ευρώ, αλλά και επιλογές που φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια κηδεία με τα απολύτως απαραίτητα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.800 έως 2.000 ευρώ, ποσό που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτεται ούτε κατά το ήμισυ από τα χαμηλά επιδόματα των ταμείων.

Image
3

Ο κ. Πιτσικάκης ανέφερε ακόμη ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αναγνωρίζουν πλέον και την αποτέφρωση, η οποία για την Κρήτη εξυπηρετείται προς το παρόν μέσω της Ριτσώνας, με κόστος περίπου 780 ευρώ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση δεν επαρκεί πάντα για τους ασφαλισμένους των χαμηλών κατηγοριών.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα εγκαίνια της νέας αίθουσας στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου, σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν με χαλιά που παραχώρησαν συνάδελφοί του και όχι με εξοπλισμό του Δήμου, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πώς θα λειτουργήσει η νέα αίθουσα, η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως περιστερώνας.

Τα στοιχεία και οι παρεμβάσεις των ανθρώπων της αγοράς καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι δηλαδή στην Ελλάδα ο τρόπος με τον οποίο αποζημιώνεται μια οικογένεια για τα έξοδα κηδείας εξακολουθεί να καθορίζεται από το επάγγελμα και το ταμείο του θανόντος, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της ανάγκης για ενιαία, δίκαιη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση όλων των πολιτών, ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis