Κρήτη

Ερώτηση Βαρδάκη στη Βουλή για το βακτήριο της Xylella fastidiosa

βακτηριο Xylella fastidiosa

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφορικά με το βακτήριο της Xylella fastidiosa το οποίο εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη Νότια Ιταλία με καταστροφικές συνέπειες, ζητώντας από τον Υπουργό να λάβει προς τούτο άμεσα μέτρα προστασίας.
Το παθογόνο βακτήριο xylella fastidiosa, γνωστό εδώ και 100 χρόνια στην Αμερική, προσβάλλει τα αγγεία φυτών, εμποδίζοντας την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών συστατικών, προκαλώντας την ταχεία γήρανσή τους. Το 2012 εμφανίστηκε στους ελαιώνες της Απουλίας (Ν. Ιταλία). Χαρακτηρίζεται από την ταχεία εξάπλωσή του και θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τη χώρα μας δεδομένου ότι προσβάλει ελαιόδεντρα. 

Στην ερώτηση τονίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του παθογόνου βακτηρίου αλλά και από τα λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι της Απουλίας, περιοχή στην οποία έχουν προσβληθεί από την xylella πάνω από 1 εκατομμύριο ελαιόδενδρα, διακινείται προς Ηγουμενίτσα και Πάτρα μεγάλος αριθμός οχημάτων που μεταφέρουν φυτά όχι μόνο σε εμπορευματική βάση, αλλά και ΙΧΕ και τροχόσπιτα ιδιωτικής χρήσεως που ενδεχομένως μεταφέρουν ξενιστές της xylella. Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα φυτοϋγειονομικής προστασίας.

Την ερώτηση συνυπογράφουν Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Θραψανιώτης Μανόλης, Κάτσης Μάριος, Μπαλαούρας Μάκης

Κρήτη

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

γαλλικό πλοίο

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση για την υπόθεση παρενόχλησης του πλοίου L’ Atalante κατέθεσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η υπόθεση, που εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή, αποτέλεσε την πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας» ενώ χθες υπήρξε νέα ακραία πρόκληση από την Άγκυρα.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής, με στενοχώρησε

Συνάντηση Δένδια- υπουργού Επικρατείας Σαουδικής Αραβίας: Διαρκώς ενισχυόμενοι οι δεσμοί μας

Πελώνη: Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα