Κρήτη

Ερώτηση Μαμουλάκη για Φιλόδημο και έργα ύδρευσης και αποχέτευσης

χάρης μαμουλάκης

Δελτίο Τύπου από το γραφείο βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη:

Το πρόβλημα της ομαλής συνέχισης ενταγμένων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου στο πρόγραμμα Φιλόδημος, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Με την Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 13 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται ενημέρωση σχετικά με το μέλλον ενταγμένων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα – Πεδιάδος, Γόρτυνας, Φαιστού και Βιάννου, ύψους άνω των 40.000.000 ευρώ.

«Το πρόγραμμα Φιλόδημος έδωσε τη λύση χρηματοδοτώντας δεκάδες έργα Δήμων του τόπου μας – και όχι μόνο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτή η ανεξήγητη εμμονή της Κυβέρνησης να αλλάξει κάθε τι που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για σημαντικά έργα υποδομών των Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου που έχουν ενταχθεί μέσω των Δ.Ε.Υ.Α. Αναμένουμε πειστικές απαντήσεις από τον κ. Υπουργό…».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018. Αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο χρηματοδότησης των Δήμων όλης της χώρας και βασιζόταν στην δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το πρόγραμμα θα πάψει να υφίσταται από τις 31/12/19 και θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης, χωρίς όμως να είναι σαφές ούτε το φυσικό αντικείμενο τον έργων που θα δύναται να εντάσσονται σε αυτό, ούτε το εύρος, ούτε η ημερομηνία εκκίνησης του νέου προγράμματος.

Οι δηλώσεις αυτές όπως ήταν φυσικό, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον αυτών των τόσων απαραίτητων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης για τις τοπικές κοινωνίες στο Νομό Ηρακλείου, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο: Πένθος για την οικογένεια της Εύης Γαρεδάκη

πένθος

Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του Αντώνη Γαρεδάκη, πατέρα του στελέχους της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Εύης Γαρεδάκη.

Ο Αντώνης Γαρεδάκης έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 84 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Κυριακή στις 4 στην Παναγίτσα Μασταμπά στο Ηράκλειο και η ταφή, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Περιβόλια Χανίων, στις 6.30 το απόγευμα.