Κρήτη

Επιτυχής ο περιβαλλοντικός καθαρισμός στο δασάκι Αφραθιά

ευαισθητοποίηση για τις πυρκαγιές- εθελοντική δράση

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, συνεχίζει με επιτυχία τις εθελοντικές δράσεις της σε όλο το νησί για καθαρισμούς ως προληπτικό μέτρο για τις πυρκαγιές και για την ευαισθητοποίηση της
τοπικής κοινωνίας.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου η Περιφέρεια Κρήτης με την συνεργασία του Δήμου Φαιστού και εθελοντικών φορέων-οργανώσεων προχώρησαν σε ολικό καθαρισμό και αποψίλωση από ξερά χόρτα και κλαδιά στο δασάκι στον Αφραθιά, στο Δήμο Φαιστού, και παράλληλα σε τμηματικό καθαρισμό της περιοχής περιφερειακά της λίμνης Ζαρού από κλαδιά και απορρίμματα.

Με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Τάσο Κουρουπάκη και με τη συνεργασία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού Αντώνη
Κωνσταντουλάκη, όπως και του Αντιδημάρχου Ζαρού Ανδρέα Πωλιουδάκη, εθελοντικές ομάδες από τα Χανιά, τον Δήμο Φαιστού, προχώρησαν σε κομβικής σημασίας καθαρισμούς, οι οποίοι και
κρίνονται απαραίτητοι για λόγους υγιεινής, αλλά κυρίως ασφάλειας των συγκεκριμένων περιοχών από πιθανή πρόκληση δασικών πυρκαγιών.

Εθελοντική δράση καθαρισμού
Εθελοντική δράση καθαρισμού

Ενδεικτικό είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής, μετά την ολοκλήρωση της εθελοντικής ενέργειας καθαρισμού, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα ενώ ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο και όλους τους εθελοντές που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.
Στη δράση συμμετείχαν επίσης η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Έφη Κουτεντάκη, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού Γεωργία Μηλάκη, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Καμπουράκης. Στον καθαρισμό, ουσιώδης ήταν ο ρόλος του εθελοντικού κλιμακίου Εκτάκτων Αναγκών της Αγυιάς, που ήρθε από τα Χανιά για τη δράση, η ομάδα ΔΡΩ Μοιρών, τα μέλη του Κέντρου Εθελοντισμού της Περιφέρειας Κρήτης, ο πολιτιστικός σύλλογος Αφραθιάς καθώς και το
σύνολο των πολιτών-εθελοντών που συνέβαλαν στη δράση καθαρισμού.

Τονίζεται ότι, η σπουδαιότητα των δράσεων παραμένει τεράστια καθώς συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον εθελοντισμό, στη διατήρηση ενός ασφαλούς αστικού περιβάλλοντος, όπως επίσης και στον περιορισμό πιθανών καταστροφών στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

«Για εμάς κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η αυτοδέσμευση και η ευθύνη των ίδιων των πολιτών και επισκεπτών, που οφείλουν να διαχειρίζονται με ασφάλεια το αστικό περιβάλλον προστατεύοντας το, σαν να είναι το ίδιο τους το σπίτι. Κάθε πράξη εθελοντισμού αποκτά μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Φαιστού: Τέσσερα τα κρούσματα- Κλειστός αύριο ο δήμος

δήμος φαιστού

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στον δήμο Φαιστού μετά τα τρία περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό ενώ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θετικό στον ιό έχει βρεθεί και ένα τέταρτο άτομο, μέσα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ενεργοποιήθηκε. 

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή γνωστοποίησε ότι αύριο το δημοτικό κατάστημα θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους κλειστό, ενώ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση κρούσματος σε αντιδήμαρχο, οι εγκαταστάσεις του δήμου είχαν απολυμανθεί. 

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Κλειστός για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ο Δήμος Φαιστού, μετά την προβλεπόμενη έναρξη διαδικασίας ιχνηλάτησης κρούσματος από τον ΕΟΔΥ.

Με απόφαση του Δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη και για προληπτικούς λόγους επίσης, το δημαρχείο Φαιστού έχει ήδη απολυμανθεί από την Παρασκευή, έπειτα από την εκδήλωση κρούσματος σε οικισμό του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με το οποίο βρίσκεται σε διαρκείς επαφές ο Δήμος και ακολουθεί το τυπικό πρωτόκολλο ασφάλειας, όπως έχει εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένονται σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και προς το παρών τονίζεται ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας, δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, επισημαίνει προς όλους τους δημότες κι επισκέπτες την ατομική ευθύνη του καθένα.

«Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και τονίζει:

«Γι’ αυτό και οφείλουμε να δείξουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα προκειμένου να απολαύσουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού υγιείς. Έχουμε χρέος λοιπόν να αφυπνιστούμε και να κατανοήσουμε όλοι πως η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, είναι υποχρέωση όλων. Προσέχουμε, πλένουμε καλά τα χέρια μας, τηρούμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα. Με τρεις απλές κινήσεις μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Με την ευθύνη όλων μπορούμε να τον νικήσουμε»."