Κρήτη

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα παράνομα και αδήλωτα καταλύματα

Ξενοδοχεία

Στην πάταξη της «παραξενοδοχίας», των παράνομων και αδήλωτων καταλυμάτων, οποιουδήποτε τύπου -ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ή δωματίων, βιλλών (ιδιοκτησίας ημεδαπών ή αλλοδαπών), σπιτιών σε χωριά και αστικά κέντρα βραχείας μίσθωσης μέσω «AirBnB» κλπ. και πολλών άλλων παρόμοιων διαδικτυακών σελίδων θα πρέπει να δώσει βάρος το Υπουργείο Τουρισμού, εντείνοντας τους ελέγχους για να συλλάβει τους επιτήδειους που επιδίδονται σε «πειρατική» φιλοξενία τουριστών με το αζημίωτο, παρέχοντας υπηρεσίες διαμονής χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις ασφάλειας για τους «πελάτες», που πέφτουν θύματα κάνοντας κράτηση από κάποια ηλεκτρονική σελίδα, δελεαζόμενοι από εντυπωσιακά χαμηλότερες τιμές.

Τους δύο αυτούς μήνες, Ιούλιου και Αύγουστου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρώντας μια «αρπαχτή» προβαίνουν σε παράνομη μίσθωση χώρων, συνθέτοντας ένα τοπίο αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα. Εκμεταλλεύονται τους εξασθενισμένους μηχανισμούς ελέγχου, οι οποίοι παρατηρείται να εξαντλούν την ελεγκτική τους δράση σε δηλωμένες, νόμιμες και ευκόλως εντοπιζόμενες επιχειρήσεις αφήνοντας στο απυρόβλητο τα παράνομα καταλύματα, που απαιτούν χρόνο και μέσα για να εντοπιστούν και παταχθούν. Επιπλέον φαίνεται πως το καθεστώς αντίκρουσης των διοικητικών ποινών και τα ύψη των προστίμων δεν τους πτοούν, γιατί τα έσοδα που αποκομίζουν τις ημέρες που μισθώνουν τα παράνομα καταλύματά τους όχι μόνο επαρκούν να αποπληρώσουν τα πρόστιμα, αλλά τους μένει και κέρδος, στο οποίο και αποσκοπούν!

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η παρέμβαση της Ένωσης Εργαζομένων του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), που κάλεσε την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μέσω επιστολής για την ενίσχυση των ελέγχων σε παράνομες εγκαταστάσεις στέγασης, αναφέροντας ανησυχίες που εξέφρασαν οι Έλληνες ξενοδόχοι για βραχυπρόθεσμες μισθωτικές πρακτικές.

Εξάλλου κλιμάκια υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχουν εντατικοποιήσει τις επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις παροχής στέγασης σε ολόκληρη την Ελλάδα, με κύριο άξονα τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με στόχο τον εντοπισμό των παραβατών.
Διαπιστώθηκε ότι μία στις δύο επιχειρήσεις που επιθεωρήθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους παραβιάζει τους νόμους περί φορολογίας ή εργασίας. Από τις 4.800 επιθεωρούμενες επιχειρήσεις 2.409 ή 50.2% αφορούσαν φόρο με απώλεια εσόδων, φθάνοντας τα 21,8 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο αυτή, αυξημένα κατά 217% σε σύγκριση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Επιτόπιες επιθεωρήσεις σε υπηρεσίες «ομπρέλας- καρέκλας», ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, καφετέριες και υπηρεσίες αναψυχής πραγματοποιούνται καθημερινά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Τουριστική Αστυνομία, έχοντας στη διάθεσή τους επιπλέον προσωπικό.
Για παραβιάσεις που αφορούν απόκρυψη ΦΠΑ επιβάλλονται πρόστιμα μεταξύ 250 και 500 € και μπορεί να περιλαμβάνουν την σφράγιση επιχειρήσεων 48 ωρών, εάν πιαστούν να έχουν εκδώσει λιγότερες από 10 αποδείξεις ή δεν υπάρχουν αποδείξεις για συναλλαγές άνω των 500 €.
 
Παραβιάσεις εργατικού δικαίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, που υπεβλήθησαν από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο κρατικός επιθεωρητής εργασίας (ΣΕΠΕ) διενήργησε 982 εξετάσεις για τουριστικές επιχειρήσεις, επέβαλε 325 πρόστιμα ύψους 1,14 εκατομ. €, ενώ εξετάζονται 43 περιπτώσεις αδικημάτων εργατικού δικαίου.
«Για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός παραβιάσεων που παρατηρήθηκαν στην αρχή κάθε τουριστικής περιόδου και για να επιτευχθεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων, το ΣΕΠΕ έχει επικεντρωθεί στην τουριστική βιομηχανία νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο έτος», δήλωσε το υπουργείο Εργασίας προσθέτοντας ότι θα αυξηθούν οι επιθεωρήσεις στην Κρήτη μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου με τη συνεργασία των φορολογικών μονάδων και της τουριστικής αστυνομίας.

anatolh.com

Κρήτη

Ηράκλειο - κορωνοϊός: δεύτερος κύκλος εμβολιασμού από τις κινητές μονάδες

foto4.jpg

Με σύνθημα «Μήνυμα Ζωής – Γιορτή Ελευθέριας» ξεκίνησε σήμερα, ο δεύτερος κύκλος (β δόση)  εμβολιασμού στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές στην Κρήτη από τις Κινητές Εμβολιαστικές Ομάδες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Ο δεύτερος κύκλος ξεκίνησε από το Τυμπάκι και την Αγία Γαλήνη όπου η προσέλευση των πολιτών ήταν μεγάλη.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού υλοποιείται  από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους του νησιού, τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες, την Περιφέρεια Κρήτης η οποία σήμερα διέθεσε και  την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής  για την υλοποίηση των εμβολιασμών, την Π.Ε.Δ και άλλους συναρμόδιους φορείς.

Η Διοίκηση  της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους για την συμβολή τους στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης  στο νησί. 

Με αφορμή την έναρξη  του δεύτερου  κύκλου και  των κατ΄ οίκον  εμβολιασμών σε  συμπολίτες που αδυνατούν να μετακινηθούν, η Διοίκηση της  Υγειονομικής Περιφέρειας καλεί όλους τους πολίτες της Κρήτης να προβούν στον εμβολιασμό τους, χτίζοντας το τείχος ανοσίας στον τόπο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα "έκρηξη" με 356 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κρήτη - κορωνοϊός: 11 ασθενείς διασωληνωμένοι

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών