Κρήτη

Ένταση στη δίκη για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη - Η φράση του εισαγγελέα που εξόργισε...

Ανδρεας Γιακουμακης

Ένταση επικράτησε σήμερα κατά τη διάρκεια της δίκης των εννέα Κρητικών, η οποία συνεχίστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Τα αίματα δεν άναψαν με αφορμή τους εννέα κατηγορούμενους -καθώς ήταν όλοι τους απόντες- αλλά επειδή κάποια στιγμή ο εισαγγελέας είπε ότι αν ο Βαγγέλης «μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ίσως να ζούσε σήμερα».

Τα λόγια αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα Κρητικών, οι οποίοι εξέτασαν την εξαίρεση του εν λόγω εισαγγελέα από την έδρα. Ωστόσο μετά από διακοπή που έγινε, ο εισαγγελέας ανακάλεσε και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική στιγμή που επικράτησε ένταση στο δικαστήριο. Όταν ο βασικός μάρτυρας, Νίκος Δαβρής, άρχισε να δέχεται καταιγιστικά ερωτήματα, η πρόεδρος είπε: «Δεν είναι κατηγορούμενος ο μάρτυρας επειδή πήγε και ενημέρωσε τους υπεύθυνους της σχολής».

«Φοβόταν να μην αποκοπεί από την παρέα των Κρητικών»
Ο Νίκος Δαβρής είναι πρώην σπουδαστής της Γαλακτοκομικής, που είχε ταξιδέψει από τη Βραζιλία για να βοηθήσει στο ανακριτικό στάδιο. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε καταγγείλει στην υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής αλλά και στον πρώην διευθυντή της Σχολής, όλα όσα γνώριζε ο ίδιος αλλά και είχε ακούσει ότι βίωνε ο Βαγγέλης το 1ο έτος στη Γαλακτοκομική των Ιωαννίνων.

«Πίστεψα όταν μου μετέφεραν όλα όσα συνέβαιναν στον Βαγγέλη, ότι ήταν πολύ σημαντικό να ενημερώσω τους αρμόδιους, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά πως οι υπόλοιποι Κρητικοί ή θα τον χτυπήσουν σοβαρά ή ακόμα και θα τον σκοτώσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην κατάθεσή του περιέγραψε αναλυτικά όλα τα περιστατικά που είχε ακούσει από συγκεκριμένο σπουδαστή που ήταν στο δωμάτιο όταν αυτά συνέβαιναν. «Τον καθίσανε με το ζόρι και τον ξυρίσανε, τον είχαν κλείσει μέσα σε μία ντουλάπα και του πετούσαν νομίσματα για να τραγουδάει κάνοντάς τον τζουκ μποξ και του έκλειναν το ζεστό νερό».

Τόνισε ακόμα ότι φοβήθηκε μετά το περιστατικό με τη λεπίδα. «Σκέφτηκα ότι αν είχε κάνει μία κίνηση ο Βαγγέλης μπορεί να είχε αποβεί μοιραία για εκείνον», ενώ κατά την απόψή του,  ο Βαγγέλης δεν είχε πει το παραμικρό γιατί φοβόταν να μην αποκοπεί από την παρέα των Κρητικών.

Σαστισμένος και διστακτικός στην κατάθεσή του ο δεύτερος μάρτυρας
Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε μεταφέρει στον Νίκο Δάβρη πολλά από τα περιστατικά που είχε δει μέσα στα δωμάτια, όντας και ο ίδιος Κρητικός αλλά και συγγενής ενός εκ των εννέα κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του έπεσε σε κάποιες αντιφάσεις σε σχέση με το τι είχε καταθέσει προανακριτικά αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Στην κατάθεσή του έδειχνε διστακτικός αλλά και σαστισμένος σε σημείο που στο τέλος μία από τους δικηγόρους υπεράσπισης τον ρώτησε «αν φοβάται κάτι και σήμερα είχε τέτοια συμπεριφορά».

Περιέγραψε τον Βαγγέλη ως ένα έξυπνο παιδί, με καλή συμπεριφορά, που δεν ήθελε να προσβάλλει και διακρινόταν από το αίσθημα της φιλίας. Δεν είχε πειράξει κανέναν. «Επιβεβαίωσα και εγώ στην υπεύθυνη τι συνέβαινε, τα δεχόταν και δεν αντιδρούσε για να μην αποκοπεί από τους Κρητικούς» δήλωσε.

Η παρέμβαση του πατέρα του Βαγγέλη
Κάποια στιγμή μέσα στην αίθουσα παρενέβη ο Ανδρέας Γιακουμάκης και αναφερόμενος στον δεύτερο μάρτυρα είπε: «Το κατανοώ απόλυτα το παιδί. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα. Είναι Κρητικός και θα επιστρέψει στην Κρήτη».

Βγαίνοντας από τη δικαστικη αίθουσα ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη τόνισε πως «σήμερα είναι ένα κοινωνικό δικαστήριο. Δε με ενδιαφέρει η ποινή που θα τους επιβληθεί. Με ενδιαφέρει τι ήταν το παιδί μου. Να μάθουν και οι άλλοι τι ήταν ο Βαγγέλης και γιατί δεν αντιδρούσε».

Πηγή: Star.gr

Κρήτη

Ηράκλειο

Ξανθός: Ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα

ανδρέας ξανθός

Δήλωση Α. Ξανθού Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επίσκεψη του Σ. Πέτσα:

Συνηθίζεται οι επισκέψεις των Υπουργών σε ένα Νομό και οι εξαγγελίες αναπτυξιακών έργων να δημιουργούν θετικές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο Ρέθυμνο να συμβάλλει στη γρήγορη κάλυψη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού κενού που είχε προκύψει την τελευταία διετία για την περιοχή μας.

Και κυρίως ελπίζουμε ότι, μετά την καταγέλαστη και αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου να απαξιώσει αρχικά και στη συνέχεια να οικειοποιηθεί για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντας το σε «Α. Τρίτσης», θα σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση έργων που έχουν σχεδιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού «εργαλείου» όπως ο «Φιλόδημος». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη διετία 2017-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσαν, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου με περίπου 60 εκ ευρώ για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας. Ενώ, αντίθετα, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τους ίδιους Δήμους με το πενιχρό ποσό των 14 εκ ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων που η αξιολόγησή τους είχε ολοκληρωθεί αλλά λόγω των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» (κτίριο Φιλαρμονικής και ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου). Και το κυριότερο, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπήρξε μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δρομολογημένων έργων την προηγούμενη διετία,, η οποία πήγε πίσω το αναπτυξιακό έργο των ΟΤΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει υποδομές που θα την καταστήσουν «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης. Ευχόμαστε πραγματικά η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος και να μην αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και την επιτυχημένη «αρχιτεκτονική»  του προγράμματος «Φιλόδημος». Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν πρόκειται να συρθούμε σε μια ανεύθυνη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση, που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αγωνίες των ανθρώπων. Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με πολιτικό έλεγχο αλλά και με θετικές προτάσεις στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Πέτσας από Λασίθι: Προς αντιμετώπιση το θέμα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση