Κρήτη

Έλληνες και διακοπές: Μεγάλη έρευνα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Οικογενειακες διακοπες

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ανακοινώνει τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας, πανελλαδικής έρευνας που καταγράφει την πρόθεση των Ελλήνων να πραγματοποιήσουν διακοπές την αμέσως επόμενη περίοδο εν μέσω της εξέλιξης του κορωνοϊού.

Στην διαδικτυακή έρευνα που ξεκίνησε στις 23/4/2020 και ολοκληρώθηκε 27/4/2020, συμμετείχαν 2364 άτομα από όλη την Ελλάδα.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Πριν την εκδήλωση της πανδημίας, οι δυο στους τρεις ερωτηθέντες (65%) είχαν προγραμματίσει κάποιου τύπου διακοπές για το καλοκαίρι του 2020. Από αυτούς το 26% δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες διακοπές του, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι σίγουροι ακόμα ή θα προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου.

Στη γενική πρόθεση για ταξίδια αναψυχής / διακοπές εντός του 2020, το 25% δεν έχει πρόθεση να κάνει διακοπές εντός του έτους. Το 28% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθεση να κάνει διακοπές το καλοκαίρι (Ιούνιος – Αύγουστος 2020), το 10% το διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, το 7% την περίοδο των Χριστουγέννων του 2020, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου ένας στους τρεις (30%),έχει πρόθεση για διακοπές εντός του έτους αλλά δεν ξέρει ακόμα πότε.

Αναφορικά με τον προορισμό, η συντριπτική πλειοψηφία (83%) δηλώνει πρόθεση για διακοπές εντός Ελλάδος και το 17% στο εξωτερικό. Επιπλέον, περίπου ένας στους τέσσερις που δηλώνουν πρόθεση για διακοπές εντός Ελλάδας, σκοπεύει να κινηθεί σε περιοχή σχετικά κοντά στη μόνιμη κατοικία του.

Σε σχέση με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν περισσότερο την απόφαση για διακοπές εντός του 2020, η έρευνα κατέδειξε ως πιο σημαντικό παράγοντα την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και με μικρή διαφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Ενδεικτική της ανησυχίας των συμμετεχόντων για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι η προτίμηση της πλειοψηφίας του δείγματος για ταξίδι με ΙΧ αυτοκίνητο (54%) και σχεδόν του συνόλου του δείγματος (95%) για αποφυγή οργανωμένων ταξιδιών.Στην ίδια κατεύθυνση, καταγράφεται η διάθεση των ερωτώμενων να επιβαρυνθούν προκειμένου να λάβουν ασφαλέστερες υπηρεσίες, αφού ένας στους δυο (47%) είναι διατεθειμένος να πληρώσει έως και 10% περισσότερο σε τουριστικές επιχειρήσεις που θα λάβουν αυστηρότερα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

έρευνα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για τις διακοπές
έρευνα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για τις διακοπές

Διερευνήθηκαν επιπλέον οι απόψεις των συμμετεχόντων αναφορικά με τη διαμονή τους: Δυο στους πέντε περίπου δείχνουν προτίμηση για διαμονή στο χωριό / εξοχικό τους ή να φιλοξενηθούν από φίλους / συγγενείς,ενώ στην περίπτωση επιλογής τουριστικού καταλύματος προτιμώνται με μεγάλη διαφορά από άλλες μορφές τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τα 4* και 5* ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα Airbnb.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα φέρνει στο φως και ευρύτερες απόψεις των καταναλωτών, όπως η επιθυμία τους να στηριχθούν οι άνθρωποι του τουρισμού από την Πολιτεία, η προτίμησή τους για διακοπές εντός Ελλάδος ώστε να ενισχυθεί η εθνική οικονομία, αλλά και ο προβληματισμός τους για το εάν οι επαγγελματίες / επιχειρήσεις του τουρισμού θα διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία.

Γενικά η έρευνα καταγράφει μια εμφανώς πρωτόγνωρη κατάσταση για τον τουρισμό, με τους περισσότερους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας για τις επιλογές τους. Η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα οδηγήσει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους (επιχειρήσεις, φορείς, κ.λπ.) στην λήψη αποφάσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε σχέση με το προφίλ του δείγματος, από τους 2364 συμμετέχοντες το 64% είναι γυναίκες, το 74% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών, το 51% δηλώνει έγγαμο ή με σύμφωνο συμβίωσης, το 71% δηλώνει εισόδημα έως 24.000€, ενώ το 55% του δείγματος είναι ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με κύριους ερευνητές τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, Μάρκο Κουργιαντάκη (Επ. Καθηγητή, επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας), Ειρήνη Δήμου (Αν. Καθηγήτρια) και Αλέξανδρο Αποστολάκη (Αν. Καθηγητή).

 

Κρήτη

Χανιά

1821-2021: Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Κρασάκη

andreadakis_ptd_29.07.2021.jpg

Ερευνητική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη αποτύπωση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Έκθεσης "1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Κρασάκη" στην Πινακοθήκη Χανίων, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης:

1.       Αναπλ. Καθηγητής Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

2.       Καθηγητής Πάνος Παρθένιος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

3.       Αναπλ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Μανιά, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

4.       Επικ. Καθηγήτρια Βασιλική Γεροπάντα, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

5.       Επικ. Καθηγήτρια (υπό διορισμό) Άννα Καραγιάννη, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

και τα εργαστήρια:

·         Εικαστικών Τεχνών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

·         Ψηφιακών Μέσων (Digital Media Lab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

·         Ερευνητική Ομάδα SURREAL (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων), Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, για την ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη αποτύπωση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Έκθεσης "1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη".

Η Έκθεση, που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τα συλλεκτικά αντικείμενα της συλλογής Κρασάκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κατόπιν πρόσκλησης της α.ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, η ΠτΔ ενημερώθηκε για την πορεία της διοργάνωσης της Έκθεσης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29.07.2021 στο Προεδρικό Μέγαρο, συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωάννης Γιαννακάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και Επιμελητής της Έκθεσης, Δημήτρης Ανδρεαδάκης και οι συλλέκτες Μιχάλης και Τίνα Κρασάκη. Η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων να εγκαινιάσει την Έκθεση, το Φθινόπωρο του 2021.

Η συλλογή Κρασάκη απαρτίζεται από σημαντικά ζωγραφικά έργα διακεκριμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών με φιλελληνικά θέματα. Επιπλέον, η συλλογή περιλαμβάνει επιτραπέζια μεταλλικά ρολόγια, όπλα και κειμήλια του 1821, γυναικείες ενδυμασίες, σπάνιες εκδόσεις για την Ελλάδα του 19ου αιώνα και μεταλλικά και πορσελάνινα αγαλματίδια της ίδιας περιόδου. Η συλλογή δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς στα θέματα και στα μελήματα του αιώνα της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τον απελευθερωτικό αγώνα.

Για την καλύτερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, η Έκθεση θα πλαισιωθεί με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτύξει για το σκοπό αυτό η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της Έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Το τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον θα λειτουργήσει ως καινοτόμο εργαλείο για το στήσιμο της Έκθεσης, μέσα στο οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν οι συντελεστές, τοποθετώντας τα εικονικά αντίγραφα των έργων σε διαφορετικά σενάρια μέσα στον ψηφιακό κλώνο των χώρων της Έκθεσης. Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της Έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1821 – 2021: Το διαχρονικό μήνυμα της Επανάστασης των Ελλήνων

Καπετάν Μιχάλης Κόρακας: Ο μεγάλος Αγωνιστής της Απελευθέρωσης της Κρήτης

Εύζωνες: Χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους (Βίντεο)