Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Εγκρίθηκε η «Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2021-2027

Image
Εγκρίθηκε η «Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2021-2027
 clock 16:40 | 07/04/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη, η «Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη 2021-2027"» της Περιφέρειας Κρήτης. 

Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Κρήτης 2021-2027 καταρτίστηκε βάσει των Αναπτυξιακών Στόχων του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι εστιάζουν σε τέσσερις αναπτυξιακούς στόχους: Ποιοτική Ανάπτυξη, Ενεργή Περιβαλλοντική Διαχείριση, Δυναμική Κοινωνική Συνοχή και Αποτελεσματική Διακυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι στόχοι ενσωματώνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2021-2027 και συσχετίζονται με τους στόχους της νέας πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., για μια πιο ανταγωνιστική και έξυπνη Ευρώπη, πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μια Ευρώπη πιο κοινωνική και πιο κοντά στους πολίτες της μέσω της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης όλων των τύπων περιοχών και των τοπικών πρωτοβουλιών.

Ακολουθώντας την εισήγηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, το Περιφερειακό Συμβούλιο  ενέκρινε θετικά την  εξεταζόμενη  Στρατηγική  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τους όρους: Να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων σε όλους τους περιβαλλοντικούς τομείς, αναλυτικότερα:

- Η εφαρμογή των μέτρων των τριών περιφερειακών σχεδίων Κρήτης: Διαχείρισης Υδάτων, Αντιμετώπισης Πλημμυρών και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

-   Η εφαρμογή των μέτρων της ειδικής προστασίας των περιοχών ενταγμένων στο δίκτυο  NATURA 2000.    

-    Η επιλογή της κατάλληλης χωροθέτησης.

-   Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων με βάση τις σύγχρονες αρχές οικολογικού σχεδιασμού, τις βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογικές επιλογές.

-           Η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. 

-           Η ελαχιστοποίηση της συνεισφοράς των έργων σε εκπομπές που συνδράμουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και σε εκπομπές θορύβου.

-           Η προστασία του υδρογραφικού δικτύου. 

-           Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον φυσικό, αισθητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του τοπίου και η αποφυγή του κατακερματισμού του τοπίου.

-           Οι φυτεύσεις (επένδυση του εδάφους με βλάστηση) και η ένταξη των παρεμβάσεων στο τοπίο. 

-           Η σωρευτική εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για σύνολα παρεμβάσεων.

«Κατάκτηση της γενιάς μας ο οικολογικός αναπτυξιακός σχεδιασμός»

Την αναγκαιότητα οι αναπτυξιακοί στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚΡΗΤΗ 21-27 να συμπεριλαμβάνουν στα κριτήρια επίτευξής τους  και σαφείς στόχους προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά» Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης κατά τη σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Το γεγονός ότι το περιβάλλον αποτελεί πλέον από μόνο του αναπτυξιακό κριτήριο είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη γενιά μου και υπό αυτή την έννοια χαίρομαι που η προστασία και ανάδειξή του αποτελούν πλέον απαραίτητο στοιχείο σε κάθε σχετική συζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σχετικά με τη  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο κ. Μαρκογιαννάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην επισήμανση της Υπηρεσίας για αυστηρή τήρηση όλων των σχετικών με το περιβάλλον μέτρων πρόληψης: «Ως παράταξη έχουμε και στο παρελθόν αναδείξει με συνέπεια την προτεραιότητα της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε πτυχή της αναπτυξιακής προσπάθειας για την Κρήτη. Για έναν τόπο με τα χαρακτηριστικά της Κρήτης η βιοποικιλότητα και η συνύπαρξη ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος είναι μοναδικός πλούτος. Δεν νοείται επομένως αναπτυξιακή προσπάθεια πέρα από τις σύγχρονες αρχές του οικολογικού σχεδιασμού αλλά και την αξιοποίηση της αιχμής της τεχνολογίας σε κάθε εφαρμογή. Κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η ταχύτητα της “πράσινης” ενεργειακής μετάβασης, που για εμάς είναι κεντρικός στόχος», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Σταυρόλεξο για ... δυνατούς λύτες η φετινή τουριστική σεζόν

Κρήτη: Η "μισή" παραγωγή κηπευτικών εκτοξεύει τις τιμές - 2,30 ευρώ το κιλό η ντομάτα!

Ελληνικά Πετρέλαια: Προχωρούν οι έρευνες για φυσικό αέριο δυτικά της Κρήτης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis