Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Νέος Βιοϊατρικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στα Νοσοκομεία της Κρήτης

Image
Νοσοκομεια
 clock 14:25 | 07/07/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Υπεγράφησαν στις  5 Ιουλίου του 2017 οι Αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας  αναφορικά με την έγκριση της σκοπιμότητας για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017, Βιοϊατρικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Πιο συγκριμένα, εντάχθηκε ο εξοπλισμός Παραγωγής Αέριου Οξυγόνου σε 5 Νοσοκομεία της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 €. Πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Στα Νοσοκομεία Χανίων, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο πρόκειται να πραγματοποιηθεί και εμφιάλωση για ίδια χρήση εντός του Νοσοκομείου.

Η εγκατάσταση της παραγωγής Οξυγόνου στα Νοσοκομεία αποτελεί καινοτόμο εγχείρημα και στόχο στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε τέτοια κλίμακα. Η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης παραγωγής οξυγόνου στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου θα γίνει σε 17 μήνες, ενώ στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Κρήτης πραγματοποιείται σε λιγότερο από τρία έτη.

Η σημασία του εγχειρήματος, πέραν της αυτονομίας σε ιατρικό οξυγόνο έγκειται στο ότι εκτιμάται ότι θα ωθήσει τις τιμές του υγρού οξυγόνου σε περεταίρω μείωση, με πανελλήνια οφέλη στην εξοικονόμηση πόρων των Νοσοκομείων και την αξιοποίηση των εξοικονομηθέντων πόρων στο στρατηγικό σχεδιασμό.

Επιπρόσθετα χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΔΕ του 2017:

Στο ΠΑΓΝΗ η  γ΄- ΚΑΜΕΡΑ δύο κεφαλών SPECT – CT, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 €.
Στο Γ.Ν.Η. Βενιζέλειο η προμήθεια :
Χειρουργικής τράπεζας  συνολικού προϋπολογισμού 100.000 €.
Οφθαλμολογικού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 156.000 €.
12 Μηχανημάτων Αιμοκάθαρσης – Αιμοδιήθησης, συνολικού προϋπολογισμού 180.000 €.
Στο Γ.Ν. Χανίων  η προμήθεια:
4 Μηχανημάτων Αιμοκάθαρσης – Αιμοδιήθησης, συνολικού προϋπολογισμού 60.000 €.
Από το Αποθεματικό του 2016:
το Γ.Ν. Αγίου Νικολάου χρηματοδοτήθηκε με 60.000 € για τη μεταστέγαση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού
το Γ.Ν. Χανίων χρηματοδοτήθηκε για:
τη  μεταστέγαση της Νοσηλευτικής σχολής, συνολικού προϋπολογισμού 13.000 €.
την προμήθεια 2 Μηχανημάτων Αιμοκάθαρσης – Αιμοδιήθησης, συνολικού προϋπολογισμού 30.000 €.
την επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 30.000€
 την αντικατάσταση συστήματος αποσκλήρυνσης νερού συνολικού προϋπολογισμού 30.000 €.
Υπενθυμίζεται ότι από το ΠΔΕ του 2016 χρηματοδοτήθηκε:
Το Γ.Ν. Ρεθύμνου για την προμήθεια 5 Μηχανημάτων  Αιμοκάθαρσης – Αιμοδιήθησης, συνολικού προϋπολογισμού 75.000 €.

Στο ΠΑΓΝΗ το ΨΥΧΡΟΣΤΑΣΙΟ (Ψύκτες νερού, Πύργοι Ψύξεως, Πίνακες Ισχύος και Αυτοματισμών), συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €.

Συνολικά διετέθη το ποσό των 3.554.000 € στα Νοσοκομεία της Κρήτης. Ο ενταχθείς σε χρηματοδότηση βιοϊατρικός εξοπλισμός αντικαθιστά παλαιό εξοπλισμό άνω της δεκαετίας, ενώ η γ κάμερα SPECT/CT του ΠΑΓΝΗ αποτελεί ένα νέο απεικονιστικό σύστημα του τμήματος της πυρηνικής ιατρικής το οποίο διαφέρει προγενέστερες τεχνολογίες καθώς έχει ενσωματωμένο ένα αξονικό τομογράφο (υβριδικό σύστημα απεικόνισης).

Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος έναντι των κλασικών συστημάτων πυρηνικής ιατρικής, έγκειται στο γεγονός ότι έκτος από τις λειτουργικές πληροφορίες που παρέχει η απλή γ κάμερα, παρέχονται και ανατομικές πληροφορίες για την ακριβέστερη εκτίμηση και εντόπιση των παθολογικών ιστών του οργανισμού. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και ευαισθησία, που καθιστά εφικτή την ακριβή εντόπιση και εκτίμηση της φύσης της βλάβης καθώς λαμβάνει πληροφοριών σε 3D, η οποία επιτρέπει τον ακριβέστερο εντοπισμό της βλάβης, δυνατότητα διόρθωσης των εικόνων για την κίνηση του ασθενούς και για την εξασθένιση της ακτινοβολίας, ποσοτικές πληροφορίες επιπλέον της ποιοτικής εκτίμησης. 

Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μέθοδος εκλογής στην Ογκολογία, Πυρηνική Καρδιολογία, Ορθοπεδική, Λοιμωξιολογία και Νευρολογία. Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι η χρηματοδότηση του Βιοϊατρικού και του Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού καθώς επίσης και των κτιριακών εγκαταστάσεων αναβαθμίζει  αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Υγείας και στην αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis